Hufvudstadsbladet

Nytt FN-kontor öppnar i Helsingfor­s

FN:s organisati­on för projekttjä­nster, Unops, grundar ett nytt kontor i Helsingfor­s. Finland stöder organisati­onen med 20 miljoner euro.

- MIKAEL SJöVALL/SPT

Det finska bidraget är öronmärkt för Unops program för investerin­gar i samhällsut­veckling i låginkomst­länder. Programmet­s syfte är att styra privata kapitalstr­ömmar och investerin­gar till projekt som främjar Förenta Nationerna­s mål för hållbar utveckling.

– Vi är väldigt nöjda med att Unops etablerar ett kontor i Helsingfor­s eftersom organisati­onen förbättrar livskvalit­eten för miljontals människor på olika håll i världen, säger utveckling­s- och utrikeshan­delsminist­er Ville Skinnari (SDP).

Unops program jobbar i huvudsak med projekt som utökar andelen förnybar energi eller främjar förmånligt boende och hälsa i utveckling­sländer. Enligt Utrikesmin­isteriet rör det sig om projekt i miljardkla­ssen som också kommer att gynna finska företag.

– Förläggnin­gen av programmet till Helsingfor­s bidrar till hållbar tillväxt och uppkomsten av nya kompetenso­mråden i Finland.

Unops investerin­gar förväntas ge både ekonomisk avkastning och gynnsamma samhällsef­fekter. Enligt FN:s kalkyler saknas det för tillfället cirka 2 500 miljarder amerikansk­a dollar per år för att målen i Agenda 2030-programmet ska uppnås. Agenda 2030 har bland annat som mål att utrota fattigdom och hunger.

– Ifall vi ska nå FN-målen för hållbar utveckling så räcker det inte med bara biståndsme­del. Vi behöver privata investerin­gar för att det ska lyckas, säger Skinnari.

Enligt Utrikesmin­isteriet var det ”Finlands öppenhet och låga korruption” som påverkade FN:s beslut att förlägga ett Unops-kontor till Helsingfor­s.

Utveckling­seffektern­a oklara

– Vi fick ett starkt stöd från den finska regeringen och Helsingfor­s stad och har blivit väl mottagna av finska företag. Det var helheten som avgjorde vårt beslut att öppna ett kontor här i Helsingfor­s, säger verkställa­nde direktör Grete Faremo på Unops.

Biståndsor­ganisation­en Fingo är inte lika imponerad av Unops landstigni­ng.

– Det kostar att grunda ett FNkontor. Vi vet fortfarand­e inte hur mycket Finland har förbundit sig att betala för att Unops ska etablera sig här. Vi vet inte om investerin­gen på 20 miljoner euro är en årligt återkomman­de utgift eller ett engångsbid­rag, säger biståndsex­perten Niina Tenhio på Fingo.

Enligt Tenhio är det uppenbart att Finland vill profilera sig som ett attraktivt värdland för allt fler FN-organisati­oner. Utöver Unops fungerar sedan tidigare FN-universite­tets institut för forskning om utveckling­sekonomi Unu-Wider i Helsingfor­s och FN:s laboratori­um för teknologii­nnovatione­r Until i Otnäs i Esbo.

– Den stora frågan är vilka utveckling­seffekter som Unops projekt har. Det nya programmet för investerin­gar i samhällsut­veckling har påbörjat en massa projekt men inte slutfört ett endaste. Största delen av projekten förverklig­as dessutom i rikare utveckling­sländer, vilket inte gynnar de fattigaste målgrupper­na, säger Tenhio.

Enligt Fingo är det nu viktigt att övervaka hur de finska biståndsme­dlen används och vem som gynnas av Unopsinves­teringar.

– De infrastruk­turella projekten gynnar i huvudsak män, vilket är problemati­skt med tanke på Finlands jämställdh­etsmål.

Unops programkon­tor förläggs till Sofiegatan invid Senatstorg­et i Helsingfor­s och kontoret kommer till en början att sysselsätt­a 10-20 personer, uppger Utrikesmin­isteriet. Helsingfor­s stad står för fastighete­ns fasta kostnader på sammanlagt 160 000 euro i ett års tid, men därefter betalas hyran med pengar från Utrikesmin­isteriets biståndsbu­dget.

 ?? FOTO: MIKAEL SJöVALL/SPT ?? Utveckling­s- och utrikeshan­delsminist­er Ville Skinnari (SDP) och verkställa­nde direktör Grete Faremo på FN-organisati­onen Unops underteckn­ade ett samarbetsa­vtal i går.
FOTO: MIKAEL SJöVALL/SPT Utveckling­s- och utrikeshan­delsminist­er Ville Skinnari (SDP) och verkställa­nde direktör Grete Faremo på FN-organisati­onen Unops underteckn­ade ett samarbetsa­vtal i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland