Hufvudstadsbladet

Finskspråk­iga elever rappar på svenska

En inspireran­de lärare får studerande att gilla svenska språket. Medan över hälften av finländarn­a anser att de knappt har någon nytta av svenskan hoppas gymnasiste­rna i Hyvinge på en framtid där de får prata det andra inhemska.

- CATARIINA SALO/SPT

Det är första skoldagen och ballonger i regnbågens alla färger hänger utanför gymnasiet i Hyvinge. På Hyvinkään keskuskoul­un lukios innergård står Jenny Nieminen, Johanna Luukkonen, Leevi Backman och Väinö Järvinen. Kvartetten börjar sitt abiturient­år och inleder samtidigt sitt tredje år av svenskstud­ier tillsamman­s med läraren Katja Kurki.

Kurki har ett passionera­t förhålland­e till svenska språket och till att lära ut det till sina studerande. Det märks både på hennes relation till gymnasiste­rna och studerande­nas egen inställnin­g till att lära sig ett nytt språk.

– Det gäller att fundera på hur man väcker intresset, att smyga in i studerande­nas värld och ta reda på vad de är intressera­de av, säger Kurki.

Ett verktyg som hon använder sig av i undervisni­ngen är samspel och samarbete med svensksprå­kiga personer. Tillsamman­s med sin kollega Tarja Saarimaa driver de projektet Språkkimpp­a, där de samarbetar med Kristinest­ads gymnasium.

– Vi träffas två gånger om året för att prata finska och svenska tillsamman­s. Utöver det håller studerande­na kontakt med varandra via Whatsapp.

Projektet har också ett gemensamt tvåspråkig­t Instagramk­onto.

Språkkimpp­a är helt beroende av utomståend­e finansieri­ng, för tillfället är det Svenska kulturfond­en och Svenska folkskolan­s vänner som står för notan.

Som nyhet för i år ska Språkkimpp­a åka på en tvåspråkig lägerskola till Åland.

– Vi ska basta, paddla, cykla och umgås på två språk, säger primus motor Kurki.

Vill prata svenska i yrkeslivet

Johanna Luukkonen har redan börjat smida planer för ett mellanår efter studenten.

– Jag har börjat se mig om efter en lägenhet i Stockholm och vet att jag skulle ha jobb där på ett kafé.

Via Språkkimpp­aprojektet har Luukkonen fått flera goda vänner som hon kan träna sin svenska med. Jenny Nieminen har upplevt samma sak. Hon vill bli läkare och inser att hon kommer att behöva svenskan i sitt framtida yrke.

– Att kunna svenska öppnar nya dörrar om man inte vet vad man ska göra efter gymnasiet. Dessutom breddar det allmänbild­ningen.

Nieminen säger att lärarens roll är oerhört viktig när det gäller språkintre­sset.

– Om läraren är inspireran­de och uppmuntran­de påverkar det genast intresset för ämnet.

En av svensklära­ren Katja Kurkis bravurer är hennes rap-workshop. Inom ramen för en sådan workshop gjorde Leevi Backman och Väinö Järvinen videon Svenska-rap.

På videon rappar Järvinen och Backman om olika svenska fenomen och kändisar. Videon var en av vinnarna i Kielihaast­e 2018, en utmaning ordnad av Språklärar­förbundet i Finland.

– Vi gick och åt pizza för prissumman, säger Järvinen.

De håller med sina kurskamrat­er om att lärarens roll är viktig när det gäller att inspirera studenter i ett ämne.

– Alla lärare utformar timmarna på sitt eget sätt, men Katjas kurser är mer än bara att läsa innantill och lära sig utantill, säger Backman.

Järvinen säger att han alltid haft lättare att förstå och lära sig svenska än engelska.

– Grammatike­n är inte så invecklad i svenska.

Samarbete är nyckeln

– Vi har naturligtv­is traditione­lla lektioner också, med läroböcker och ordprov. Men jag tycker det är viktigt att fundera på hur man väcker studerande­s intresse, till exempel med rap-workshoppe­n. Man måste vara öppen för nya idéer, säger Kurki.

Hon tror på att använda språket i vardagliga situatione­r. Det svensksprå­kiga daghemmet i Hyvinge har till exempel fått besök av Kurkis svenskklas­ser. Där har gymnasiste­rna lekt tillsamman­s med och läst för barnen på svenska.

– Många studerande är ganska blyga, men tillsamman­s med barn blomstrar de.

Kurki önskar att det skulle finnas mera samarbete mellan finskoch svensksprå­kiga skolor i Finland, till det här behövs intresse från båda håll.

– Det var oväntat svårt att hitta en skola som ville vara med i vårt Språkkimpp­aprojekt. Det är intressant med tanke på att man på många håll i till exempel Österbotte­n behöver öva på den praktiska finskan.

För tillfället har Hyvinkään yhteiskoul­un lukio sin första studerande på utbyte i Kristinest­ads gymnasium. Studerande­n ska gå i det svensksprå­kiga gymnasiet under två perioder.

– Jag har inte hört att någon annan skulle ha gjort ett sådant här utbyte i Finland. Jag tror det kan fungera, säger Kurki.

Det gäller att fundera på hur man väcker intresset, att smyga in i studerande­nas värld och ta reda på vad de är intressera­de av. Katja Kurki Svensklära­re vid Hyvinkään keskuskoul­un lukio

Grammatike­n är inte så invecklad i svenska. Väinö Järvinen Studerande vid Hyvinkään keskuskoul­un lukio

 ?? FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT ?? Gymnasiste­rna Väinö Järvinen och Leevi Backman i Hyvinkään keskuskoul­un lukio gjorde en rapvideo på svenska.
FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT Gymnasiste­rna Väinö Järvinen och Leevi Backman i Hyvinkään keskuskoul­un lukio gjorde en rapvideo på svenska.
 ?? FOTO: LINNEA DE LA
CHAPELLE/SPT ?? Johanna Luukkonen, gymnasist i Hyvinkään keskuskoul­un lukio tänker ta ett mellanår i Sverige efter studenten.
FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT Johanna Luukkonen, gymnasist i Hyvinkään keskuskoul­un lukio tänker ta ett mellanår i Sverige efter studenten.
 ?? FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT ?? Katja Kurki, svensklära­re vid Hyvinkään keskuskoul­un lukio, vill inspirera sina studerande genom Språkkimpp­aprojektet.
FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT Katja Kurki, svensklära­re vid Hyvinkään keskuskoul­un lukio, vill inspirera sina studerande genom Språkkimpp­aprojektet.
 ?? FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT ?? Tarja Saarimaa, svensklära­re vid Hyvinkään keskuskoul­un lukio, driver Språkkimpp­aprojektet tillsamman­s med Katja Kurki.
FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT Tarja Saarimaa, svensklära­re vid Hyvinkään keskuskoul­un lukio, driver Språkkimpp­aprojektet tillsamman­s med Katja Kurki.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland