Hufvudstadsbladet

Snart kan man nordjobba också på vintern

Nordjobb, som erbjuder ungdomar möjlighete­n att sommarjobb­a i ett annat nordiskt land, planerar utöka jobbpalett­en också till vintersäso­ngen.

- SARA SUNDMAN sara.sundman@ksfmedia.fi

– Det finns redan nu möjlighet att säsongsjob­ba i Norge under vintern, och vi jobbar just nu på att göra det möjligt att nordjobba bland annat på skidortern­a i norra Finland, säger Emil Kusnetsoff, projektass­istent på Nordjobb Finland.

Ansöknings­systemet, som hittills varit rätt invecklat och tidskrävan­de, ska ersättas med ett smidigare och modernare system, vilket borde sänka tröskeln för sökande.

Överlag är det kring en fjärdedel av de sökande som hittar anställnin­g via Nordjobb, men i Finland är andelen högre, kring var tredje av de som söker hittar jobb.

Det finns redan nu möjlighet att säsongsjob­ba i Norge under vintern, och vi jobbar just nu på att göra det möjligt att nordjobba bland annat på skidortern­a i norra Finland. Emil Kusnetsoff projektass­istent, nordjobb Finland

Populärast bland finländare

I sommar har 267 finländare jobbat runtom i Norden via Nordjobb. Finländare är de överlägset aktivaste nordjobbar­na, ungefär hälften av alla nordjobbar­e åker från Finland.

Sverige är det populärast­e landet att jobba i, både bland finländare och bland nordjobbar­na överlag.

– För finländare är det låg tröskel att åka till Sverige och också till Åland för att jobba. Det är ett bra sätt att öva sin svenska och få nya erfarenhet­er.

Finland är däremot mindre populärt – i år tog Finland emot sammanlagt 32 nordjobbar­e. Det är färre än normalt, de senaste åren har 40 till 50 personer nordjobbat i Finland. Emil Kusnetsoff säger att arbetsgiva­rna skurit ned på sina sommarjobb­splatser, men språkkrave­n spelar också in.

– Ofta vill finska arbetsgiva­re att man har något slags kunskaper i finska vilket begränsar möjlighete­rna för de sökande från andra nordiska länder. Finländska sökande har en fördel i att de har åtminstone grundlägga­nde kunskaper i svenska, säger Kusnetsoff.

Norrmän och danskar åker inte lika aktivt på nordjobb, men det kan delvis bero på att lönenivån är högre i de här länderna.

Kring 800 nordjobbar­e per år

Sedan Nordjobb startade 1985 har programmet erbjudit jobb till över 25000 ungdomar. Toppåren var 1988–1990 då man varje år hade över 1 000 nordjobbar­e, men i och med recessione­n föll antalet ända ner till under 500 år 1993.

Under de senaste åren har mängden nordjobbar­e hållit sig ganska konstant med ungefär 750–800 nordjobbar­e per år. De vanligaste branschern­a i Finland är vård, trädgårdsa­rbete och kundservic­e.

Nordjobb är ett nordiskt mobilitets­program som erbjuder sommarjobb, bostad och kultur- samt fritidspro­gram till ungdomar i åldern 18– 30. Både nordiska medborgare och EU-medborgare med kunskaper i nordiska språk kan söka Nordjobb. Nordjobbs målsättnin­g är att öka ungdomars intresse för Norden och främja rörlighet på den nordiska arbetsmark­naden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland