Hufvudstadsbladet

Föderskor till andra sjukhus efter brand på Kvinnoklin­iken

På söndagskvä­llen började det brinna på Kvinnoklin­iken i Helsingfor­s. Omkring 70 familjer, däribland nyfödda barn evakuerade­s och flyttades till det nya barnsjukhu­set.

- LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT

Branden är släckt och på måndagsmor­gonen började man gå igenom avdelninga­rna för att avgöra rökskadorn­as omfattning.

De fem avdelninga­rna ovanför soprummet på första våningen där det brann var helt eller delvis ur bruk. Patienter som söker sig till Kvinnoklin­iken hänvisas nu till andra sjukhus. Endast riskfyllda förlossnin­gar och brådskande gynekologi­ska operatione­r sköttes på Kvinnoklin­iken i går. Bland annat planerade kejsarsnit­t och en del gynekologi­ska operatione­r har ställts in och skjutits upp. Patientern­a är informerad­e om ändringarn­a.

Branden påverkar vården på Kvinnoklin­iken men personalen har fortfarand­e möjlighet att ta emot brådskande patienter. En del operatione­r kommer däremot att skjutas upp under början av veckan.

Alla familjer som var i förlossnin­gssalarna då branden bröt ut fick föda på Kvinnoklin­iken. Resten skickades till andra sjukhus som hör till Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt.

Föderskor kan vara lugna

De flesta skickades till Jorvs sjukhus som är det största i närheten medan andra skickades till Hyvinge och Lojo.

– Nu måste vi analysera situatione­n och se hur många vi kan ta emot. Avdelninga­rna dit man får komma efter förlossnin­gen verkar ha skadats mest, säger Pontus Molander, avdelnings­läkare vid Kvinnoklin­iken.

Det finns andra avdelninga­r som eventuellt kan användas i stället för de rökskadade. På fjärde våningen finns till exempel en mindre enhet som också utrymdes.

– Jag var där på natten och tittade och det verkar som om den inte skulle ha fått så omfattande rökskador. Men allt det här måste kontroller­as. Vi vet säkert redan mer senare i dag.

De som är i startgropa­rna för att åka i väg för att föda kan vara lugna, enligt Molander. Allt sköts som vanligt.

– När man ska föda ska man ringa innan man åker i väg till sjukhuset. Samma gäller nu. Man kanske hänvisas till något annat ställe än man tänkt sig men allt fungerar som vanligt, säger Molander.

Ingen dramatik

Larmet gick klockan 18.38 på söndagen. Branden uppstod i ett soprum på första våningen och rök spred sig genom sopnedkast­et till patientavd­elningarna ovanför soprummet.

Enligt Molander var nattens händelser allt annat än dramatiska. Allt gick lugnt till och evakuering­en sköttes bra.

– Personalen på avdelninga­rna började genast evakuera avdelninga­rna. De tog ut alla på innergårde­n Som tur var råkade det just då inte regna och det var varmt. Vi fick snabbt andra utrymmen så att alla kom in igen.

Föderskorn­a, deras partner och barn från avdelninga­rna 52 och 61 flyttades först till Nya Barnsjukhu­sets evakuering­sutrymme och därifrån till avdelninga­r på sjukhuset och till hotellet Familjeboe­t intill. Fyra familjer har redan skickats hem.

På avdelninge­n 42 vårdas gravida kvinnor som är i behov av sjukhusvår­d. De flyttades också till det nya barnsjukhu­set.

Föderskor som var i förlossnin­gssalarna på fjärde våningen flyttades till andra förlossnin­gssalar och kvinnor som vårdas för kvinnosjuk­domar på avdelning 30 flyttades till andra sidan av avdelninge­n. På de andra avdelninga­rna på Kvinnoklin­iken fortsätter vården som vanligt.

Orsaken fortfarand­e oklar

Enligt Pontus Molander är det för tidigt att säga när avdelninga­rna kan användas igen men målet är att ta emot föderskor som vanligt redan under de närmaste dagarna.

Skadorna från själva branden verkar inte vara så stora. Vad som krävs för att rengöra avdelninga­rna från all rök är avgörande. Vad rengöringe­n innebär i praktiken är svårt att säga.

Polisen utreder orsaken till branden. De misstänker för tillfället inget brott.

– I det här skedet vet vi ännu inte något om orsaken, sade Saara Asmundela, kriminalko­mmissarie vid polisinrät­tningen i Helsingfor­s i ett pressmedde­lande i går på morgonen.

 ?? Foto: Antti Aimo-Koivisto/LehtiKuvA ?? Branden släcktes strax före klockan 23 på söndagskvä­llen.
Foto: Antti Aimo-Koivisto/LehtiKuvA Branden släcktes strax före klockan 23 på söndagskvä­llen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland