Hufvudstadsbladet

Helsingfor­spolisen: Inget konkret hot just nu

Helsingfor­spolisen ser ingen anledning att höja närvaron vid moskéerna efter helgens attack mot en moské i norska Baerum. – Det finns ingen direkt länk till Finland och inget konkret hot, säger överkommis­sarie Jari Taponen. Vid många finländska moskéer

- JENNY BäCK jenny.back@ksfmedia.fi

Såväl i Oslo som i Stockholm har polisen ökat närvaron kring moskéerna, men vid polisinrät­tningen i Helsingfor­s har man inte höjt beredskape­n med anledning av dådet i norska Baerum utanför Oslo.

– Det finns inga tecken som tyder på någon sådan aktivitet. Det finns inget konkret hot. Men det är klart att vi alltid beaktar riskerna. De som utför terrordåd hänvisar ofta till andra dåd, och kan ju ha hämtat inspiratio­n av dem, men det behövs mycket annat också – det behövs en radikalise­rad person och en rad andra faktorer som ska uppfyllas, inte bara att det skett ett dåd någonstans, säger överkommis­sarie Jari Taponen, chef för den förebyggan­de verksamhet­en vid Helsingfor­s polisinrät­tning.

Såväl den lokala polisen som Skyddspoli­sen håller ögonen på radikala rörelser, men också på enskilda personer som kan inspireras av en extrem ideologi även om de inte är med i någon rörelse.

– Men just nu har vi inte vetskap om att det skulle finnas något hot i någon riktning, säger Taponen.

Inte oroliga

För den som följer med sociala medier kan det ändå se annorlunda ut.

– Det är helt klart att ser vi på läget i samhället i stort, både i Finland och i övriga Europa, har vi ett allt mer polarisera­t debattklim­at och det syns särskilt på sociala medier. Retoriken hårdnar och normaliser­as i gängse språkbruk och det är oroväckand­e. De senaste åren har vi också sett mer gatuaktivi­sm, att man patrullera­r eller protestera­r mot något, men sedan valet i våras har det varit ganska tyst, säger Taponen.

Hur vet polisen när retoriken är bara prat och när man måste agera? – Det märks nog och polisen får in många tips av allmänhete­n. Största delen utgör inget konkret eller ens

abstrakt hot, men ibland uppfylls brottsrekv­isiten för till exempel ärekränkni­ng eller hets mot folkgrupp. Om det finns ett konkret hot har polisen en procedur och verktyg för att bedöma hotet, och vidtar sedan nödvändiga åtgärder.

I osäkra fall tar polisen kontakt med personen bakom retoriken för att bedöma situatione­n.

– Vi samarbetar kontinuerl­igt med andra polisinrät­tningar, och med moskéer och församling­ar så att tröskeln att ta kontakt är låg vid behov. Men nu är det ingen som tagit kontakt.

För tillfället pågår den muslimska högtiden eid al-adha och många samlas för att fira. Men ordförande­n för Finlands muslimska råd Anas Hajjar, som också är imam i Finlands islamiska samfunds moské i Helsingfor­s, säger att stämningen är lugn.

Efter terrordåde­t mot en moské i Christchur­ch i Nya Zeeland var oron större, och då var det flera moskéer och samfund som gick igenom säkerhetsf­rågorna och skärpte sina egna säkerhetsa­rrangemang.

– Den här saken har inte varit på ytan nu, vi känner oss trygga. Men säkert är personalen alltid medveten om säkerhetsa­spekten, och det är mycket möjligt att det finns de som är oroliga. Till all lycka har här varit tryggt, säger Hajjar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland