Hufvudstadsbladet

”Högerextre­m terror del av pågående kampanj”

Narcissist­iska män drivna av idén om den egna storheten och betydelsen. Ensamagera­nde terroriste­r blir allt vanligare – både bland högerextre­mister och i den jihadistis­ka miljön, enligt experter.

- MIA HOLMBERG KARLSSON/TT

Anders Behring Breivik. Rakhmat Akilov. Brenton Tarrant. Patrick Crusius. Listan kan göras lång på män som på egen hand utfört blodiga terrordåd de senaste åren – den senaste i raden är den unge norrman som misstänks för moskéskjut­ningen i norska Baerum. Några av gärningsmä­nnen har haft lösa kopplingar till organisati­oner, andra inga alls.

– Det kan enklast sammanfatt­as som ”leaderless resistance”. För att så bra som möjligt kunna bedriva den terrorism man anser nödvändig ska man inte bygga politiska organisati­oner, utan agera ensam, säger Daniel Poohl, chefredakt­ör för svenska tidskrifte­n Expo.

Klart är att i stort sett alla nutida gärningsmä­n funnit inspiratio­n från tidigare dåd och gemenskap via nätbaserad­e forum. Att tala om ensamvarga­r är därmed till viss del felaktigt, anser Poohl.

– De ingår i en social gemenskap på nätet, och det är i den som de blir till som människor. Det är där de skriver sina tankar, hämtar inspiratio­n, får en plats i hierarkin. Det är där man vill bli hjälte.

Samma resa

Ensamheten kan snarare vara en mental, existentie­ll upplevelse, säger Anna-Lena Lodenius, författare som har skrivit flera böcker om våldsbejak­ande extremism.

– Det handlar om saker som är mycket svårare att få syn på. Narcissism är absolut ett nyckelord. Man vill betyda något, bli viktig, och har väldigt höga tankar om sig själv och sin egen roll. Samtidigt ser de också det som att de offrar sig för en högre mening.

När det gäller den jihadistis­ka miljön finns det ofta en tydligare koppling till organisati­oner än vid högerextre­ma dåd. IS och al-Qaida har exempelvis uppmanat liktänkand­e att agera på egen hand. Men radikalise­ringsproce­ssen för de unga män det oftast handlar om ser till stor del likadan ut, säger Daniel Poohl.

– Det finns många likheter i den process en människa går igenom för att kunna utföra ett sådant här dåd. Det är samma resa, man går in i en värld där man tror sig upptäcka en sanning. Man befinner sig i ett sammanhang där alla är förda bakom ljuset, där allt är korrupt och trasigt, och fångas av känslan att något drastiskt måste göras. Man avskärmar sig socialt och mentalt från samhället.

Oavsett tro

Den kanske tydligaste gemensamma nämnaren är att de ensamagera­nde gärningspe­rsonerna är män som är besatta av idén att bli hjältar, säger Anna-Lena Lodenius.

– Ofta handlar det om män med en narcissist­isk idé om att de har en viktig uppgift. De känner att situatione­n är oerhört tillspetsa­d, att vi är på väg mot någon sorts domedag. Det gäller alla extremiste­r, oavsett tro.

Kvinnor i extrema miljöer har ofta en mer stöttande roll, säger Daniel Poohl.

– I den här världen är faktiska dåd uppdrag som tillskrivs mannen. Kvinnan sköter markservic­en som gör det möjligt för männen att utföra det heroiska. I den bemärkelse­n liknar de högerextre­ma och jihadistis­ka miljöerna varandra, säger Poohl och tillägger:

– Men det betyder inte nödvändigt­vis att kvinnorna är mildare i sin radikalise­ring.

Kunskapslu­cka

Att de högerextre­ma dåden oftast utförts av gärningsmä­n som agerar på egen hand gör dock att vi riskerar att missa helhetsbil­den, säger Poohl.

– När vi pratar om radikal islamistis­k terrorism förstår vi den som en helhet, som en del av något större. När extremhöge­rns terror slår till är det en omvänd logik; vi nagelfar det till den grad att vi missar helhetsbil­den – ett pärlband av terrordåd de senaste decenniern­a som är en del av en pågående kampanj.

– Den stora bilden är att det rör sig om en internatio­nell, vit, högextrem gemenskap som uppmuntrar till och producerar terrorism på löpande band. Men vi har inte lust att se det. Vi vill att de ska vara undantag.

Efter terrordåde­n i USA den 11 september 2001 har extremhöge­rn fått flyta under radarn, anser Poohl. Genom att missa helheten och lägga alla resurser på islamistis­kt motiverad terrorism har kunskapslu­ckan kring högerextre­mism växt.

– Det är ingen hemlighet att säkerhetst­jänster har lidit av det. Skulle man betrakta extremhöge­rn som ett konstant problem hade man kanske i större grad lagt resurserna på rätt ställe, och åtminstone konstatera­t att det är ett gemensamt europeiskt och amerikansk­t polisiärt problem.

 ?? FOTO: ORN E. BORGEN/TT-AP-NTB ?? Noormoskén i Baerum stängdes efter lördagens attack och eid firades i stället på annat håll.
FOTO: ORN E. BORGEN/TT-AP-NTB Noormoskén i Baerum stängdes efter lördagens attack och eid firades i stället på annat håll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland