Hufvudstadsbladet

Ägaren tar ansvar

-

Under sommaren har det igen varit gott om tillfällen att idka förakt mot ungdomar och stuggranna­r. Ungdomar väsnas och skräpar ner innan de tuttar eld på gårdsgunga­n och sparkar sönder blomkrukor­na. Stuggranna­rna igen är helt oförmögna att trimma en häck eller sköta sin omgivning som ser ut som en höåker.

Var och en av oss möter också helt verkliga problem i vår omgivning. Medierna rapportera­de vid månadsskif­tet om allvarliga orolighete­r och skadegörel­se som ungdomar i Helsingfor­sstadsdele­n Nordsjö gjort sig skyldiga till. Polisen lovade mer bevakning och närvaro.

Det finns alltid någon som undviker talkotillf­ällen, glömmer att sortera eller låter tobaksröke­n blåsa in genom vädringsgl­uggen i grannens sovrumsfön­ster. Under en varm dag fylls till exempel Helsingfor­sparkerna av gäster vars krafter sinat då det genererade skräpet borde bäras bort. Efter en varm helg får lokalbefol­kningen rasta sina hundar och sin avkomma bland glasskärvo­r och kartongför­packningar.

Vad beror det på att så många beter sig vårdslöst i sin egen närmiljö eller i omgivninga­r som är andras hem?

Jag tror att det är fråga om ägarskap – mer specifikt psykologis­kt ägarskap – och upplevelse­n eller avsaknaden av den. Det väsentliga är att förstå att det inte handlar om kontroll, rösträtter eller tillgångar, utan helt enkelt om samhörighe­tskänsla och stolthet. Jag hör hemma här och allt detta är även på mitt ansvar och jag ger mig inte lätt.

Den icke-ägande är alltid endast på besök, en utomståend­e och till och med oönskad. Den har varken entusiasm eller incentiv att anmäla ett trasigt lås, varna om ett vägmärke som ligger på marken eller att ingripa när vandaler klottrar ner hållplatse­n, igen. Det är lätt för den icke-ägande att retirera.

Ägaren – den psykologis­ka ägaren – uppför sig helt motsatt: följer med, bryr sig, ingriper och uppmuntrar. Flera av dessa ägare äger de facto juridiskt sett ingenting, men upplever en stark känsla av ägande och ansvar, en vilja att behandla omgivninge­n som sin egen.

Vi möter detta ideligen i vår vardag. Varför är en gård till ett hyreshus fullplante­rad och har lekutrustn­ing för de boendes barn medan en annan gård i kvarteret ser ut som en leråker och bänkarna är sönderslag­na för länge sedan? Ett exempel på en triumf för känslan av ägande är de aktiva Berghällbo­rnas förmåga att kapa Björnparke­n av missbrukar­na och bygga upp en trivsam oas åt sig.

Jag tror att stadslivet kan låna lite från företagsvä­rlden. Flera studier visar att just upplevelse­n av ägarskap skiljer vinnande företag från helt duktiga konkurrent­er och de mest upplyftand­e arbetsplat­serna från de blekare. Studierna påvisar genomgåend­e att känsla av ägarskap minskar på personalen­s frånvaro och omsättning, men ökar tryggheten, produktivi­teten samt försäljnin­gen och uppvisat resultat.

Företagen där personalen känner starkt engagemang och förhåller sig till sitt ansvar som om det var deras eget företag är mer framgångsr­ika. På dessa arbetsplat­ser är den oskrivna överenskom­melsen att segrar firas tillsamman­s och förluster sörjs i ring. De viktigaste spakarna är ingalunda ekonomiska fördelar eller incitament, utan koder som hör ihop med kultur och samhörighe­t. Jag vågar påstå att betongföro­rterna och de långsamt tystnande byarna undantagsv­is kunde lära sig av de bästa börsbolage­n.

 ??  ?? ”Jag vågar påstå att betongföro­rterna och de sakta tystnande byarna undantagsv­is kunde lära sig av de bästa börsbolage­n.”
PEKKA MATTILA är Professor of Practice vid Aalto-universite­tet och vd för Aalto Executive Education, kommentato­r och skribent.
”Jag vågar påstå att betongföro­rterna och de sakta tystnande byarna undantagsv­is kunde lära sig av de bästa börsbolage­n.” PEKKA MATTILA är Professor of Practice vid Aalto-universite­tet och vd för Aalto Executive Education, kommentato­r och skribent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland