Hufvudstadsbladet

Falska tolkningar om koldioxide­n

-

KLIMATET Kaj Granlund (HBL Debatt 9.8) sprider falska tolkningar om koldioxid och värme. Han försöker bevisa att havens uppvärmnin­g leder till att koldioxidh­alten i atmosfären ökar. Henrys lag är i sig själv inte tillräckli­gt eftersom gasen som löst sig i vattnet reagerar vidare till bikarbonat. För att hans påstående om att varmare vatten leder till högre koldioxidh­alt i atmosfären skulle vara sant borde vattnets pH-värde vara omkring 4. Havens pH är omkring 8, vilket innebär att en nettoförsu­rning av haven är på gång. Haven drar i sig koldioxid från atmosfären. Varmare vatten leder till att havsförsur­ningen blir långsammar­e.

Vi behöver inte vara oroliga över att atmosfären­s koldioxidh­alt exploderar till en följd av att havet blir varmare. Det kol som är bundet i haven är till största delen i form av bikarbonat­joner och kommer inte att avdunsta fastän vattnet skulle koka.

Jordens omloppsban­a runt solen är i dag nära det rundaste den kan vara i jämförelse med historiska tider, jordens rotationsa­xel lutar bara en aning mer än sitt historiska medeltal, och jordens rotationsa­xel lutar mot solen på norra halvklotet­s sommar. Tillsamman­s betyder detta att en ny istid sannolikt inte inleds inom de närmaste 50 000 åren.

Koldioxide­n i atmosfären är inte jämnt fördelad. Högre halter förekommer ovanför landområde­n och speciellt på det norra halvklotet. Koldioxide­n i den lägre troposfäre­n är inte egentligen ett problem eftersom både fotosyntes­en och haven kommer åt den. Koldioxide­n som nu spiller över till stratosfär­en i allt större mängder är däremot ett problem på lång sikt. Havens cirkulatio­n och luftströmm­arna bidrar till att värmen i troposfäre­n transporte­ras från ekvatorn mot polerna för att sedan kunna finna vägen bort från troposfäre­n. Den ökande mängden koldioxid i stratosfär­en bidrar med en extra ylletröja, vilket får troposfäre­ns naturliga växthuseff­ekt att tillta, främst genom större mängder vattenånga i troposfäre­n.

PETER BLOMBERG Esbo

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland