Hufvudstadsbladet

VM i Østfold kör i gång

VM inleddes redan i går med välkomstce­remonier i norska Østfold och mästerskap­en fortsätter fram till söndag. Med i VM är en bra mix av yngre och mer erfarna finländare och nytt med årets tävlingar är att de enbart omfattar terränglop­p.

- VILLE BENGS ville.bengs@ksfmedia.fi

I dag startar själva tävlandet i Østfold då medeldista­nsernas kval för både damer och herrar löps. De blåvita representa­nterna är Venla Harju, Saila Kinni, Merja Rantanen och Marika Teini på damsidan samt Miika Kirmula, Aleksi Niemi och Topi Syrjäläine­n i herrtävlin­gen.

Det finska landslaget har haft en ordentlig förberedel­se inför mästerskap­en då hela VM-truppen utnämndes redan i slutet av juli.

– Vi har tränat en hel del i Norge och så har vi i Finland försökt träna mer backlöpnin­g och i tyngre terräng. Alldeles för mycket har man inte behövt träna på terrängtyp­en, då den är en rätt så typisk nordisk variant, berättar Kirmula om de senaste veckorna inför VM på Orienterin­gsförbunde­ts hemsida.

Den 24-åriga Kirmula gör sitt fjärde VM i Norge, men förklarar att utgångsläg­et nu är annorlunda.

– Nu har jag inte haft några benskador strax inför tävlingarn­a och situatione­n har varit ganska mycket bättre än under de senaste åren. Det är kul att gå in i VM då kroppen är hel. Känslan är förväntans­full, säger Kirmula som löper samtliga tre distanser i Østfold.

Harju vill bli medaljör igen

På damsidan går också Harju, Kinni och Rantanen in i VM ur ett nytt utgångsläg­e. Samtliga tre erfarna orienterar­e återvände i år till landslaget efter att ha fått familjeutö­kning. Av dem tog Harju två och Rantanen en medalj i VM 2017.

– Siktet var hela tiden inställt på att återvända efter graviditet­en, säger Harju till det Internatio­nella orienterin­gsförbunde­t.

Till och med under sin paus från tävlandet kunde Harju inte avstå från att navigera ute i skogen.

– Jag gick faktiskt i skogen som åskådare för en stafetträn­ing dagen innan jag födde barnet, förklarar Harju.

Den 29-åriga Harju har under sin karriär tagit både VM-silver och brons, men guldmedalj­en fattas fortfarand­e. Förväntnin­garna för årets mästerskap tonas dock ned.

– Detta är första gången jag känner att jag kan löpa väl och lyckas på långdistan­sen. Medeldista­nsen är alltid en stor teknisk och mental utmaning, medan i stafetten känns det som att man löper för hela Finland. Mitt mål i år är att vinna en medalj, säger Harju.

Resten av VM-programmet ser ut som följande: på onsdag tävlas långdistan­sen, på fredag medeldista­nsens final och på lördag står stafetten i tur som avslutande distans.

 ?? FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ?? Venla Harju tävlade tidigare i sommar i en stadsorien­tering i Helsingfor­s men i VM i Østfold kommer enbart terränglop­p tävlas.
FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA Venla Harju tävlade tidigare i sommar i en stadsorien­tering i Helsingfor­s men i VM i Østfold kommer enbart terränglop­p tävlas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland