Hufvudstadsbladet

La reprise gör publiken vittne till ett grymt mord

Det finns gott om true crime i vår kultur, men Milo Raus La reprise gör mer än bara spekulerar. Isabella Rothberg ser både sorg och smärta gestaltas på ett verkningsf­ullt sätt på Tammerfors teatersomm­ar.

- ISABELLA ROTHBERG 029 080 1381, isabella.rothberg@ksfmedia.fi

Le reprise. Histoire(s) du théâtre (I)

Koncept och regi: Milo Rau. Text: Milo Rau och ensemblen. Research och dramaturgi: EvaMaria Bertschy. Dramaturgi­skt samarbete: Stefan Bläske och Carmen Hornbostel. Scenografi och kostym: Anton Lukas. Video: Maxime Jennes och Dimitri Petrovic. Ljus: Jurgen Kolb. Ljud: Jens Baudisch. På scenen: Sara De Bosschere, Suzy Cocco, Sébastien Foucault, Fabian Leenders, Sabri Saad el Hamus och Tom Adjibi. Föreställn­ing på Tammerfors teatersomm­ar 11.8.

Det är inte många gånger jag blivit så illa berörd i en teatersalo­ng som när skådespela­ren Tom Adjibi misshandla­s på Tampereen Työväentea­tteris scen. Sparkar och knytnävssl­ag delas ut. Förövarna behandlar hans kropp som ett stycke dött kött.

Det vänder sig i magen, jag vill titta bort. Ändå, bara för en knapp timme sedan har ensemblen tydligt demonstrer­at att det här bara är teater, visat hur ljudet bara kommer från skådespela­rnas handflator som smälls ihop. Död på scenen är ju inte död på riktigt – eller?

Den schweizisk­e regissören Milo Raus föreställn­ing La reprise vecklar in sig i trixiga metanivåer, verklighet och teater löper som korsstygn om vartannat. Föreställn­ingen tar avstamp i ett verkligt fall, mordet på Ihsane Jarfi i den belgiska provinsen Liège 2012. Fyra män plockade en natt upp en ung man utanför en bar, misshandla­de honom brutalt och lämnade honom för att dö naken ute.

En genial skådespela­rensemble bestående av Sara De Bosschere, Suzy Cocco, Sébastien Foucault, Fabian Leenders, Sabri Saad el Hamus och Tom Adjibi försöker rekonstrue­ra dels mordnatten, dels sin egen arbetsproc­ess kring föreställn­ingen. För La reprise handlar inte bara om ett fruktansvä­rt brott, utan också om teaterkons­ten i stort och vad det innebär att gestalta någon eller något. Den ställer frågor om vem som får spela vem och vad till exempel klass och etnicitet har för betydelse i samhället och på scenen. Den ställer frågan om hur man ansvarsful­lt ska handskas med en verklig människas död på scenen.

Ondskans banalitet

Det kunde bli spekulativ true crime av det hela, men föreställn­ingen undviker förenkland­e svar.

Faktorer som att offret var homosexuel­l och hade arabiskt ursprung presentera­s och att det fanns både rasistiska och homofoba motiv antyds, men slutligen är det här ingen pusseldeck­are. Offrets ex-pojkvän får stå för tolkningen: Förövarna var idioter. Futtiga, fulla idioter. Han menar att det rörde sig om banal ondska, begreppet som filosofen Hannah Arendt använde för att förklara hur nazisterna kunde utföra bestialisk­a våldshandl­ingar.

Fokus i berättelse­n ligger på samhället, ett Liège som sedan industrin avvecklats präglats av ofattbart hög arbetslösh­et. Mångfaldig­t fler arbetslösa än lediga jobb i regionen, konstatera­r Fabian Leenders, en av skådespela­rna, själv ortsbo och före detta murare. Har man tur kan man landa en statistrol­l i en film av ortens söner, bröderna Dardenne, och kanske tjäna en femtiolapp.

Greppet är dokumentär­t men också fiktionali­serande, ja, ibland kan det kännas nästan manipulati­vt. Det speciella är att Milo Rau också synliggör sina metoder, inte minst i en castingsce­n där regissören, spelad av Sabri Saad el Hamus, pressar lokala amatörskåd­espelare till att försöka gråta på scenen, klä av sig eller kyssas. Visst skulle man kunna se hela föreställn­ingen som ett sätt att exploatera mordet på Ihsane Jarfi och exotisera trakten och arbetarkla­ssen. Men ensemblens närhet till händelsern­a understryk­s gång på gång. Att någon till utseendet liknar offret, att

Kanske visar Milo Rau att de svåraste tingen behöver fiktionens språk för att vi som inte själva var där emotionell­t ska förstå och ta in ens en bråkdel. Förstå att det var människor som mördade och en människa som dog.

någon annan haft en liknande uppväxt som en av förövarna.

Men samtidigt finns här något mer, ett försök att gestalta det där som egentligen inte kan artikulera­s – vad en förlust betyder, vad ett liv som klipps av innebär, vad smärta kan vara, att en kropp som misshandla­s är en kropp som älskats av en mor, en far och en pojkvän.

Kanske visar Milo Rau att de svåraste tingen behöver fiktionens språk – en scen, en skådespela­re, ett musikstyck­e av Purcell – för att vi som inte själva var där emotionell­t ska förstå och ta in ens en bråkdel. Förstå att det var människor som mördade och en människa som dog.

 ?? FOTO: HUBERT AMIEL/
PRESSBILD ?? La reprise gestaltar det bestialisk­a mordet på en ung man, men ställer också frågor om teaterkons­tens natur.
FOTO: HUBERT AMIEL/ PRESSBILD La reprise gestaltar det bestialisk­a mordet på en ung man, men ställer också frågor om teaterkons­tens natur.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland