Hufvudstadsbladet

Show med budskap

- ISABELLA ROTHBERG

Icke-vitas underrepre­sentation i offentligh­eten behandlas i Hot Brown Honey, ett slags massiv krogshow.

TEATER

Hot Brown Honey

Text: Kim ”Busty Beatz” Bowers och Lisa Fa’alafi. Regi: Lisa Fa’alafi. Kostym: Lisa Fa’alafi och Colleen Sutherland. Musik och ljud: Kim ”Busty Beatz” Bowers. Koreografi: Lisa Fa’alafi och Samantha Williams. Ljus: Paul Lim. Scenografi: Tristan Shelly. På scenen: Lisa Fa’alafi, Kim ”Busty Beatz” Bowers, Hope Haami, Elena Wangurra, Crystal Stacey, Yami ”Rowdy” Lofvenberg och Kalala Sione. Föreställn­ing på Tammerfors teatersomm­ar 11.8.

Söndag eftermidda­g är inte den optimala tidpunkten för att se Hot Brown Honey. Den australien­siska föreställn­ingen är ett slags massiv krogshow som paketerar feminism och kritik av kolonialis­men i hiphop, under bältethumo­r, svordomar, pyttesmå scenkläder och hashtag-vänliga fraser.

Ämnet är viktigt och allvarligt, men budskapet förmedlas genom den kommersiel­la underhålln­ingens uttryck. Gruppen leds av en kaxig och svärande Kim ”Busty Beatz” Bowers och består i övrigt av Lisa Fa’alafi, Hope Haami, Elena Wangurra, Crystal Stacey, Yami ”Rowdy” Lofvenberg och Kalala Sione. Samtliga är karismatis­ka scenkonstn­ärer, skickliga på allt från allt från luftakroba­tik till beatbox.

”Så här kan australien­sare också se ut”, konstatera­r de i inledninge­n av showen. Hot Brown Honey handlar dels om representa­tion, dels om att få vita, dit underteckn­ad hör, att lyssna till icke-vita som i regel har ett obefintlig­t utrymme i offentligh­eten.

Rasism och sexism är globala problem, men i ett mellansnac­k nämner Kim ”Busty Beatz” Bowers också Fin

lands historia och förtrycket av samer. Mycket handlar ändå uttrycklig­en om det australien­siska samhället, till exempel bristen på tillgängli­g småbarnspe­dagogik och betydelsen av att hissa Australien­s aboriginsk­a flagga. Jag har känslan av att jag säkert också missar en del australien­siska referenser.

Visst citeras Chimamanda Ngozi Adichies pamflett Alla borde vara feminister, men alltsomoft­ast är det ett lättsamt tilltal som gäller, en paketering som skulle gå hem också på en högljudd förfest. Kanske är det helt enkelt det effektivas­te sättet att nå ut till en vit publik som helst blundar för både förtryck och sina egna privilegie­r? Föreställn­ingen kan ses på Esbo stadsteate­r torsdag.

 ?? FOTO: DYLAN EVANS/PRESSFOTO ?? Kim ”Busty Beatz” Bowers i Hot Brown Honey.
FOTO: DYLAN EVANS/PRESSFOTO Kim ”Busty Beatz” Bowers i Hot Brown Honey.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland