Hufvudstadsbladet

Mathunden Rico behövs i kampen mot afrikansk svinpest

Labradorva­lpen Rico ska hindra bland annat afrikansk svinpest från att spridas till Finland via livsmedel. Om sjukdomen når landet kan det leda till miljonförl­uster för svinuppföd­ningen och köttindust­rin.

- JONATAN SPARV/SPT

Fotografer­na flockas kring den nya mathunden Rico då han presentera­s för medierna på Helsingfor­s–Vanda flygplats. Den fyra månader gamla labradoren ska skolas till att hitta olagliga livsmedel på flygplatse­n.

– Rico var den modigaste och piggaste av valparna vi tittade på. Därför valdes han till uppgiften, säger Kimmo Linden. Han är tullinspek­tör och fungerar som Ricos hundförare.

Ett år av skolning

Rico är fortfarand­e valp och har än så länge inte börjat lära sig hitta livsmedel. Han kan ännu inte gå ned för trapporna vid flygplatse­n, så husse får bära honom.

Rico har ändå alla förutsättn­ingar för att lyckas som mathund.

– Labradorer är lätta att skola och fungerar bra bland människor, vilket är viktigt för just den här uppgiften, säger Linden.

Rico och Linden ska jobba, men också bo tillsamman­s. Ett gott samarbete mellan förare och hund är viktigt för att nå resultat. Utbildning­en börjar direkt.

– Vi har övat beteende, och nästa steg för Rico är att lära känna flygplatse­n. Här är mycket ruljangs och det måste hunden vänja sig vid.

Rico ska lära sig sniffa fram köttoch mjölkprodu­kter först om fem månader. Under sommaren 2020 ska han börja jobba med sina operativa uppgifter.

Rico är den andra hunden som skolas till mathund i Finland. Den första mathunden Aino började sitt jobb i juni förra året. I maj 2019 hade hon upptäckt omkring tusen kilogram olagligt införda livsmedel.

– Aino jobbar främst vid den ryska gränsen, medan Rico i första hand kommer att sköta uppgiften på flygplatse­n, säger Linden.

Han tror att det är möjligt att fler hundar i framtiden skolas till att hitta livsmedel som kan sprida virussjukd­omar.

Afrikansk svinpest oroar

Afrikansk svinpest är en av de senaste i raden av sjukdomar som sprids via livsmedel. I och med att sjukdomen spridits till ett flertal EU-länder, bland annat Baltikum, Polen och Rumänien, och dessutom finns i Kina och dess grannlände­r, har tullen vidtagit åtgärder för att hindra sjukdomen från att nå Finland.

– Vi fokuserar mycket på förebyggan­de arbete. Förutom att skola hundar försöker vi informera resenärern­a om sjukdomen, säger tullöverin­spektör Erik Dannbäck.

Enligt honom har resenärern­a ett stort ansvar när det gäller att förhindra spridninge­n av afrikansk svinpest. De som reser vet ofta vilka regler som gäller, men många vet inte att sjukdomen sprids via livsmedel.

– Vi försöker informera alla senast då de kommer till Finland, men det skulle vara bra för resenärer att redan vid avfärden från ett annat land, till exempel Kina, känna till att de inte får ta med sig animaliska produkter.

Inga fall av afrikansk svinpest har ännu påträffats i något av de nordiska länderna. Dannbäck tror ändå att det finns risk för att sjukdomen når Tyskland och därefter snabbt sprider sig till Danmark och Sverige.

– I det här fallet är det bra att vi nästan bor på en ö.

Afrikansk svinpest har också påträffats i Ryssland, vilket innebär att det är viktigt för tullen att bevaka östgränsen.

Kan få ödesdigra konsekvens­er

Även jord- och skogsbruks­minister Jari Leppä (C) var på plats. Han säger att afrikansk svinpest är ett stort hot mot den finländska köttindust­rin.

– Om sjukdomen når Finland kan det innebära en förlust på tiotals miljoner euro för svinuppföd­ningen och köttindust­rin.

Leppä säger att man hela tiden jobbar för att förhindra att djursjukdo­mar sprids till Finland, och att afrikansk svinpest nu är en av de sjukdomar som kräver omfattande åtgärder.

Jord- och skogsbruks­ministern är glad att det inom ett år kommer finnas två hundar som kan leta rätt på olagliga livsmedel som är på väg in i Finland.

– Hundarna är väldigt effektiva. Vi vet redan att den äldre mathunden Aino har gjort ett bra jobb och jag tvivlar inte på att Rico kommer vara lika effektiv.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ??
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA
 ??  ??
 ?? FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT ?? Rico blir tullens nya mathund. Han ska börja med att bekanta sig med sin kommande arbetsplat­s, Helsingfor­s-Vanda flygplats.
FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT Rico blir tullens nya mathund. Han ska börja med att bekanta sig med sin kommande arbetsplat­s, Helsingfor­s-Vanda flygplats.
 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Kimmo Linden är Ricos hundförare och husse. Linden säger att Rico var den modigaste och piggaste valpen av kandidater­na till jobbet som mathund.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Kimmo Linden är Ricos hundförare och husse. Linden säger att Rico var den modigaste och piggaste valpen av kandidater­na till jobbet som mathund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland