Hufvudstadsbladet

Skoldags.

Allra helst skulle Noel Savinainen, 7, stanna hemma och spela Fortnite trots att han ska börja i ettan i Finno skola i Esbo.

- LAURA KLINGBERG laura.klingberg@ksfmedia.fi

Den här veckan inleds det nya läsåret vid de svensksprå­kiga skolorna i huvudstads­regionen. En av höstens nya skolelever är Noel Savinainen, 7, som började i Finno skola i går. När klockan närmar sig halv nio drar han kepsen på huvudet och frågar mamma om han verkligen måste gå till skolan. Han skulle hellre fortsätta sitt sommarlov även om han egentligen inte har något emot skolan.

– Jag tänker inte svara på frågor om jag är nervös! har sjuåriga Noel Savinainen sagt med bestämd röst precis innan HBL stiger in hos familjen.

Utgångspun­kterna för besöket är således klara: inga frågor om nervositet. Däremot är det okej att fråga om han har fjärilar i magen. – Nä. – När vi talade om skolstarte­n i går verkade han lite förbluffad, han hade ännu inte riktigt insett att skolan börjar i dag, säger mamma Ninna Koiravuori.

Medan de finskspråk­iga skolorna i huvudstads­regionen inledde det nya läsåret förra veckan är det de svensksprå­kiga skolornas tur denna vecka. Sammanlagt börjar cirka 61 000 barn grundskola­n i höst. Koiravuori­s äldre son Niki går i grundskola­ns femte klass så skolstarte­n är ingen ny erfarenhet i sig för familjen.

– Det känns inte så konstigt då det är frågan om det yngre barnet. Men jag hörde att en del föräldrar gråtit under den första skoldagen förra veckan och det tänker jag absolut inte göra. Jag är stolt över mitt barn som blivit så stort att han börjar i skolan. Det är fantastisk­t!

Skolvägen på knappa fem kilometer är bekant eftersom Noel tränat att åka buss innan den första skolstarte­n.

– I början ska jag åka med honom men senare på hösten får han själv ta bussen till och från skolan, säger mamma.

Däremot är det ingen självklarh­et att Noel hinner till bussen. Sin första skolmorgon har han ägnat åt sin favoritsys­sla, onlinespel­et Fortnite. Enligt mamma och storebror kan Noel alla danser i spelet, men i dag känner han inte för att demonstrer­a hur han flossar. Han har ännu en del morgonbest­yr kvar då klockan närmar sig halv nio och det är dags att klä på skorna och ta fram ryggsäcken.

– Jag har hundra procent, säger Noel och syftar på mobiltelef­onens batteri.

Det torde räcka för hela skoldagen.

– Ganska många saker har hunnit förändras sedan Niki började skolan. Han fick sin mobiltelef­on senare, men yngre syskon snappar upp allt som de äldre syskonen håller på med, säger Koiravuori.

Noel och hans nya klasskamra­ter ska undervisas enligt den nya läroplanen, där digitala kunskaper ligger i fokus. Till exempel lär sig eleverna att använda olika datorprogr­am men också att producera och bearbeta text med hjälp av olika digitala hjälpmedel. Man får också kunskap om skapandet av bild, ljud, video och animering. Av allt att döma borde det här passa Noel mer än utmärkt.

Språket viktigt

Ninna Koiravuori är själv finskspråk­ig medan barnens pappa är svensksprå­kig. Eftersom barnen tillbringa­r en stor del av tiden hos mamman har hon fått höra att det vore bättre om Noel började i finskspråk­ig skola.

– Jag står fast vid att han ska gå i svensksprå­kig skola även om hans äldre bror numera går i skola på finska.

I förskolan gick Noel i en mindre grupp tillsamman­s med barn med olika specialbeh­ov men i Finno skola ska han gå i en vanlig klass. Koiravuori vet ännu inte om sonen trots detta ska få något specialstö­d, det torde klarna senast under det första föräldramö­tet.

– Det var dagisperso­nalen som rekommende­rade att han skulle gå i en mindre grupp. Jag tog förstås gärna emot all hjälp även om jag själv inte upplevde att Noel behövde extra stöd. Vi får se hur det går när skolan kommer i gång ordentligt.

Om Noel skulle visa sig ha svårighete­r att hänga med i undervisni­ngen önskar Koiravuori att skolan i första hand erbjuder stöd och hjälp i stället för att direkt rekommende­ra byte till en finskspråk­ig skola.

Irriterand­e kameror

Trots allt hinner Noel till busshållpl­atsen i god tid. Han är inte så förtjust i att posera framför kameran och det vore extra jobbigt att försena sig från sin första skoldag på grund av medieuppmä­rksamheten.

De flesta barnen som gått i samma förskola som Noel ska också börja i Finno skola. Bland de nya ettorna finns alltså många bekanta ansikten.

Har du många kompisar på din klass? – Ja, säger Noel och fortsätter spela sitt andra favoritspe­l Brawl Stars med telefonen.

Mamma lägger till att de flesta av Noels bästa kompisar ska gå i samma klass. Han har också fått träffa sin klasslärar­e före skolstarte­n.

När klockan närmar sig 9.05 är det dags att gå in i skolbyggna­den och hitta rätt klassrum.

På eftermidda­gen berättar Koiravuori att den första skoldagen varit en positiv upplevelse för Noel men att han undrade varför fotografen måste ta så himla många bilder.

– Jag tror att jag är skyldig honom några V-bucks för att han ställde upp, säger hon och skrattar.

V-bucks eller Vindertech bucks är valutan som kan användas i spelet Fortnite för att köpa olika föremål.

Det känns inte så konstigt då det är frågan om det yngre barnet. Men jag hörde att en del föräldrar gråtit under den första skoldagen förra veckan och det tänker jag absolut inte göra. Jag är stolt över mitt barn som blivit så stort att han börjar i skolan. Det är fantastisk­t! Ninna Koiravuori

 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ??
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON
 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? Bussresan till skolan är såpass bekant att Noel bestämmer sig för att spela sitt andra favoritspe­l Brawl Stars med telefonen.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON Bussresan till skolan är såpass bekant att Noel bestämmer sig för att spela sitt andra favoritspe­l Brawl Stars med telefonen.
 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? Mamma Ninna Koiravuori följer med Noel Savinainen på hans första skoldag.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON Mamma Ninna Koiravuori följer med Noel Savinainen på hans första skoldag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland