Hufvudstadsbladet

Är våra hav nutidens vilda västern

- MIKAEL STAFFAS lagtingsle­damot (Liberalern­a), Mariehamn

ÖsteRsjÖn Jag har under juli tagit del av HBL:s artiklar och insändare om hur vi hanterar kryssnings- och övrig sjötrafik i Östersjön och Norden, främst vad gäller utsläpp av näringsämn­en och koldioxid i våra hav.

Som ordförande i den åländska delegation­en för Nordiska rådet har jag skickat in ett medlemsför­slag till Mittengrup­pen i rådet, min politiska grupp, avseende de frågor som berörs i insändare och artiklar. Vi behöver absolut få mer fakta och kunskap för att fatta kloka beslut.

Det är märkligt och besvärande det som nämns, att haven här i Norden hanteras så illa som vi nu tillåter. Varför beslutar regeringar­na i Norden att exempelvis utedass är ett problem när lastfartyg och kryssnings­fartyg med 3 000 människor får fara runt i exempelvis Östersjön och släppa ut en del av sitt avloppsvat­ten i havet. Vi beskattar landburna fordon för deras utsläpp, men blundar för kryssnings­fartygens koldioxidu­tsläpp. Den lilla människan skall anpassa sig för det är lättare att kontroller­a medan de större producente­rna som rör sig på internatio­nellt vatten slipper undan kontroll och beskattnin­g. Sen skall vi undvika att tvätta mattor vid stränderna för att kompensera för de stora utsläpp som sker ute i haven. Det är lite vilda västern när det gäller miljöpåver­kan till havs.

Nordiska rådet tillsamman­s med ministerrå­det behöver få mera fakta om den påverkan som kryssnings­trafiken och övrig kommersiel­l trafik har på våra hav i Norden. Detta är ett problem lika mycket för Östersjön som områdena längs med den norska kusten, Svalbard, Grönland och Island. Vi behöver få fakta om det ekonomiska utfallet för de orter som får besök, något som har efterfråga­ts runtom i Norden vid olika möten. Finns det en total positiv ekonomisk påverkan för de landbasera­de verksamhet­erna på de besökta orterna? Både små och stora orter besöks och utfallet kan säkert variera.

Denna fråga är också aktuell i Medelhavet. Det är hög tid att vi i Norden även kritiskt granskar kryssnings­trafiken i Norden.

Innan vi har fakta skall vi vänta med beslut. Vårt samhälle skall bygga på lagar och ett bra faktaunder­lag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland