Hufvudstadsbladet

Effektiva kazaker sänkte PK-35

Förhandsfa­voriten BIIK Kazygurt sköt fyra mål mot PK-35 Vantaa i Champions League-kvalets avslutande match och släckte därmed finländarn­as hopp om avancemang. Vera Saastamoin­en stod för Vandalaget­s enda fullträff.

- HBL

Vandalaget PK-35 inledde Champions League-kvalturner­ingen i Tallinn starkt med att slå både FC Flora och EBS/Skála, men för avancemang krävdes ännu att man klarade av att besegra de kazakiska mästarna BIIK Kazygurt. Oavgjort skulle ha räckt för Kazygurt för att gå vidare till sextondels­finalerna.

PK-35 fick en riktigt svår början på matchen då kazakerna tog en 2–0-ledning redan i den första halvleken med mål av Chisha Zulu och Jekaterina Babsjuk.

Hopp för en finsk upphämtnin­g fanns dock med tanke på att PK-35 mot Flora vände ett liknande underläge till seger. PK-35 kontroller­ade tidvis spelet under första halvleken och resultatta­vlan visade inte hela sanningen.

En vändning till blev det dock inte. Kazygurt ångade mot mål genom hela matchen och vann skottstati­stiken med 19 mot Vandalaget­s 9 skott.

En kvart hann spelas av den andra halvleken tills Racheal Kundananji släckte PK-35:s hopp med att näta 3–0. Två minuter därefter spikade Marija Ilic ännu 4–0.

Finländarn­a spelade motiverat hela matchen och det bar frukt på tilläggsti­d. I den nittioandr­a minuten klev 23-åriga Vera Saastamoin­en fram och fastställd­e slutsiffro­rna till 1–4.

Att PK-35 klarat sig så bra som de gjorde i Champions League-kvalet var ingen självklarh­et från början. De regerande finska mästarna blev degraderad­e till division 1 efter att Bollförbun­det nekat klubben en ligalicens. I division 1 har laget dominerat och ligger på förstaplat­s utan att ha förlorat en enda match.

Nästa gång spelar PK-35 Vantaa på lördag i division 1 mot PKKU. Resultat

■ CHAMPIONS LEAGUE-KVAL:

PK-35 Vantaa-BIIK Kazygurt 1-4 (0-2, 1-2) 23 min 0–1 Chisha Zulu 38 min 0–2 Jekaterina Babsjuk 60 min 0–3 Racheal Kundananji 62 min 0–4 Marija Ilic 90+2 min 1–4 Vera Saastamoin­en

?? FOTO: EMMI KORHONEN/ LEHTIKUVA ?? Sanna Saarinen (mitten) är långvarig lagkapten för PK-35 Vantaa.