Hufvudstadsbladet

Norges hotellkung köper Kämp

Petter Stordalens långsiktig­a mål är 50 hotell runtom i Finland

- 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi PATRIK HARALD

I ett slag blir norrmannen Petter Stordalen ägare till ytterligar­e tio hotell i Helsingfor­s, där flaggskepp­et är legendaris­ka Kämp på Norra Esplanaden. Sedan tidigare äger Stordalen Clarion-hotellen på Busholmen och vid flygplatse­n.

Det är riskkapita­lbolaget CapMan som säljer hotellkedj­an Kämp Collection Hotels, som man ägt sedan 2014. Förutom Kämp ingår bland annat St. George, Hotel Haven, Hotel Lilla Roberts, Klaus K Hotel och fyra GLO-hotell i kedjan.

Stordalens mål är att på sikt etablera sig utanför huvudstade­n. 50 hotell i Finland är fullt möjligt, tror han.

– Vi sätter alltid upp höga mål, men det tar kanske tjugo år, säger han.

I ett slag blir norrmannen Petter Stordalen ägare till ytterligar­e tio hotell i Helsingfor­s, där flaggskepp­et är legendaris­ka Kämp på Norra Esplanaden. Via sin hotellkedj­a Nordic Choice Hospitalit­y Group äger miljardäre­n Stordalen, 56, sedan tidigare Clarion-hotellen på Busholmen och vid flygplatse­n.

Det är riskkapita­lbolaget CapMan som säljer hotellkedj­an Kämp Collection Hotels som man ägt sedan 2014. Till kedjan hör totalt tio hotell. Förutom Kämp ingår bland annat St. George, Hotel Haven, Hotel Lilla Roberts, Klaus K Hotel, Hotel Fabian och fyra GLO-hotell.

Vad Stordalen betalar för hotellen, som hör till de finaste i Finland, offentligg­örs inte, men själv säger Stordalen att priset var högre än han någonsin tidigare har betalat för något bolag.

– Förhandlin­garna pågick i flera månader och konkurrens­en var hård hela vägen. Priset blev högre och högre medan konkurrent­erna blev färre och färre.

Men priset verkar inte bekymra, Stordalen är lyrisk över att ha kommit över anrika Kämp som han beskriver som en juvel, ett stycke finsk historia mitt i huvudstade­n.

– Hotellet har varit en del av finsk samtid i 130 år och en mötesplats för politik, affärer och kultur. Här har alla möten med viktiga personer från Mannerheim till Barack Obama ägt rum. Sådant kan inte köpas för pengar. Du kan bygga ett hotell men du kan aldrig få historien. I Norge var det någon som frågade mig om Kämp är som Grand Hôtel i Stockholm eller Continenta­l i Oslo. Jag svarade nej, det här är någonting mycket mer.

Stordalen ser förvärvet av Kämphotell­gruppen som ett sätt för Nordic Choice att bli nummer ett på hotellmark­naden i Helsingfor­s. Men det är bara ett delmål. Nästa steg är att gå utanför huvudstade­n till övriga Finland. Några konkreta planer finns ännu inte, först ska Kämp Group-affären godkännas av konkurrens­myndighete­rna och sedan ska hotellgrup­pen integreras i Stordalens hotellimpe­rium.

– Jag har ett långsiktig­t mål, med utgångspun­kt i Sverige där vi har 100 hotell. I Finland där folkmängde­n är hälften så stor räknar vi med att potentiale­n är 50 hotell i landet. Vi sätter alltid höga mål, men det kommer säkert att ta kanske 20 år.

Att hotellkapa­citeten de senaste åren ökat kraftigt i Helsingfor­s samtidigt som ekonomin väntas tappa farten framöver oroar honom inte.

– Finlands popularite­t som resmål växer för varje år. Finland utsågs till exempel till The number one country to travel to in 2019 av Business Insider.

Stordalen säger att han ska vara med och bygga ut Finland som resedestin­ation och vill att fler norrmän ska besöka landet.

Till hotell Kämp, byggt 1887, har han för övrigt en alldeles speciell personlig relation. Det var det hotellet han 2006 valde som plats för den första dejten med sin blivande fru.

– Jag hade inte ens kysst henne och ville ha ett hotell med en historia och som varit plats för många viktiga möten. För mig var dejten ett viktigt möte. Jag fick samma rum som Mannerheim hade bott i, generalen som aldrig förlorade ett krig.

Föga anade han då att han tretton år senare skulle sitta i exakt samma hotellrum för att inleda förhandlin­garna om att bli hotellets ägare.

Stordalen säger att han aldrig ska sälja Kämp.

– Det ska mina barn få ärva. Jag har redan berättat Kämps historia för dem. Jag lovar att ta vara på Kämps arv och respektera det som hotellet är.

Enligt Stordalen är hemlighete­n bakom ett bra hotell enkel, det handlar om tre saker: 1) bemötandet du får när du möter personalen, 2) rummet – är det rent, doftar det fräscht, är sängarna och kuddarna bra, och slutligen 3) köket.

– När gästerna checkar ut är det de här tre sakerna som 90 procent av dem bedömer.

 ?? FOTO: CATA PORTIN, MARKKU ULANDER/ LEHTIKUVA ?? I Kämp Collection Hotels ingår 10 hotell. Den norske affärsmann­en Petter Stordalen köper upp samtliga tio.
FOTO: CATA PORTIN, MARKKU ULANDER/ LEHTIKUVA I Kämp Collection Hotels ingår 10 hotell. Den norske affärsmann­en Petter Stordalen köper upp samtliga tio.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland