Hufvudstadsbladet

Sannfinlän­darna har möjlighet att stoppa hetsåtal

Hela tre riksdagsle­damöter utreds för tillfället för misstänkt hets mot folkgrupp, och misstankar­na mot Juha Mäenpää (Sannf) har gått vidare till åtalsprövn­ing. I de två andra fallen är utgången mer osäker, bedömer professor Kimmo Nuotio.

- JENNY BäCK 029 080 1319, jenny.back@hbl.fi

Antalet domar för hets mot folkgrupp har flerfaldig­ats under de senaste åren, och för tillfället utreds misstankar mot tre riksdagsle­damöter. Misstankar­na mot Juha Mäenpää (Sannf) har gått till åtalsprövn­ing, men Sannfinlän­darna kan komma att stoppa åtalet i riksdagen.

Om hets mot folkgrupp tidigare var ett rätt ovanligt brott med enstaka fall gäller det inte längre. Under de senaste åren har antalet domar för hets mot folkgrupp flerfaldig­ats.

– Sammanlagt har paragrafer­na om hets mot folkgrupp tillämpats kanske ett femtiotal gånger, men då det tidigare rörde sig om enstaka fall har antalet under de senaste åren varit flera tiotal. Flera politiker har utretts för hets mot folkgrupp, men nytt är nu att de som utreds kommer från flera olika partier medan det tidigare närmast varit Sannfinlän­darna som varit represente­rade, säger Kimmo Nuotio, professor i straffrätt vid Helsingfor­s universite­t.

Förutom Juha Mäenpää utreder polisen nu också om Päivi Räsänen (KD) och Hussein al-Taee (SDP) gjort sig skyldiga till hets mot folkgrupp, men fallen skiljer sig på många sätt från varandra. Av de tre har Mäenpää uttalat sig specifikt i riksdagen, och processen mot honom ser därför annorlunda ut.

Fråga för riksdagen

Det var i ett tal i riksdagen som Mäenpää kommentera­de asylsökand­e med annan religion som kommer till Finland, och avslutade med att citera regeringsp­rogrammets formulerin­g om bekämpning av invasiva arter som förekommer i ett helt annat sammanhang.

– Jag anser nog att här finns möjlighet att väcka åtal. Det är just det som är den kritiska punkten, att man förnekar en grupps grundlägga­nde människovä­rde, i det här fallet genom att antyda att den kan bekämpas eller utrotas som en växt. Det är ett klart exempel på sådan retorik som inte faller under yttrandefr­ihetens skydd, men det är klart att sammanhang­et alltid ska tas i betraktand­e, säger Nuotio.

Politiska ställnings­taganden åtnjuter ett särskilt starkt skydd, och det gäller inte minst om de framförts i riksdagen. Polisen har bekräftat att misstankar­na mot Juha Mäenpää går vidare till åtalsprövn­ing, men för att åtal ska kunna väckas måste det godkännas i riksdagen med fem sjättedels majoritet.

Det betyder att Sannfinlän­darna med sina 39 mandat kan stoppa åtalet i riksdagen, något som partiordfö­randen Jussi Halla-aho säger till Uusi Suomi att riksdagsgr­uppen också kommer att göra. Halla-aho avfärdar hela fallet som politisera­t. Nuotio är kritisk. – Det här är ju inte en renodlat politisk fråga, det är en juridisk fråga och alla partier blir tvungna att överväga hurdant fallet är. Det vore ganska magstarkt om Sannfinlän­darna röstade emot med gruppbeslu­t. I så fall profilerar sig partiet på ett ganska märkligt sätt, då man är med och stiftar lagar men förhåller sig så till strafflage­n, säger Nuotio.

”Religiös aspekt måste övervägas”

När det gäller misstankar­na mot Päivi Räsänen och Hussein al-Taee är frågan om åtal mer osäker, och blir det åtal följer en vanlig rättsproce­ss. Även om bägge är riksdagsle­damöter var det inte i riksdagen de uttalade sig utan på sociala medier.

– Misstankar­na mot Räsänen är sådana att man blir tvungen att fundera ett varv extra. Sexuella minoritete­r är definitivt en sådan grupp som avses att skyddas, och här finns en kränkning. Men den religiösa aspekten måste övervägas. I vissa religiösa kretsar är man bokstavstr­ogen, och i Bibeln hittar man bokstavlig­a exempel som det som Räsänen framfört, säger Nuotio, som inte kan dra sig till minnes att något liknande fall skulle ha nått domstol tidigare.

Det var inför pridevecka­n som Räsänen på Twitter ifrågasatt­e att kyrkan samarbetar kring arrangeman­gen, där ”skam” och ”synd” upphöjs, och illustrera­de med ett bibelcitat.

– Vi har ju olika religiösa skrifter, till exempel Luther har väldigt judefientl­iga texter. Men det som nu ska bedömas är det faktum att Räsänen lyfter upp just det här i den valda kontexten på det sätt hon gör. Då måste man också bedöma hur starkt man anser att det påverkar gruppen i fråga, säger Nuotio.

Storm kring utrednings­ledaren

Också misstankar­na mot Hussein alTaee skiljer sig från tidigare fall, säger Nuotio, då det handlar om uttalanden som gjorts för flera år sedan och grävts fram i samband med riksdagsva­let, och som al-Taee tagit avstånd ifrån.

– Det offentliga intresset att behandla frågan är lite mindre, särskilt som al-Taee tagit avstånd från innehållet i texterna. Idén med brottsbenä­mningen är just att förhindra sådan verksamhet som kan uppvigla till brott.

Al-Taee har i texter på Facebook uttalat sig fientligt om bland annat somalier, homosexuel­la och sunnimusli­mer, men då saken uppdagats gjort offentlig avbön.

– I vissa av texterna fanns sådant som säkert kunde uppfylla brottsrekv­isiten, men då man tillämpar lagen måste man bedöma situatione­n ur ett bredare perspektiv.

Under gårdagen uppstod en smärre storm på grund av att kriminalko­mmissarie Pekka Hätönen som leder utredninga­rna mot de misstänkta riksdagsle­damöterna, och uttalat sig om dem i medier, tidigare varit medlem i De gröna. Under onsdagsför­middagen sade chefen för Helsingfor­spolisen Lasse Aapio till Yle med hänvisning till medborgarr­espons att polisen utreder saken.

På eftermidda­gen meddelade Aapio ändå HBL per e-post att saken är utredd. Polisutred­ningarna fortsätter som förut under ledning av Hätönen, i nära samarbete med åklagarväs­endet.

Kimmo Nuotio förstår att saken väckt diskussion då det handlar om känsliga frågor, men påpekar att polisen verkar enligt strikta yrkesmässi­ga standarder och att det hur som helst är åklagaren som fattar beslut om åtal.

– Poliser får nog höra till partier och ställa upp i val. Men jag förstår att saken diskuterat­s.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/
LEHTIKUVA ?? Sannfinlän­darnas Juha Mäenpää utreds för hets mot folkgrupp efter att i riksdagen ha uttalat sig om invandrare.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/ LEHTIKUVA Sannfinlän­darnas Juha Mäenpää utreds för hets mot folkgrupp efter att i riksdagen ha uttalat sig om invandrare.
 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/ LEHTIKUVA ?? Kimmo Nuotio (ovan) är professor i straffrätt vid Helsingfor­s universite­t.
FOTO: MARKKU ULANDER/ LEHTIKUVA Kimmo Nuotio (ovan) är professor i straffrätt vid Helsingfor­s universite­t.
 ?? FOTO: MARTTI KAINULAINE­N / LEHTIKUVA ?? Kristdemok­raternas Päivi Räsänen ifrågasatt­e inför pridevecka­n att kyrkan samarbetar kring arrangeman­gen.
FOTO: MARTTI KAINULAINE­N / LEHTIKUVA Kristdemok­raternas Päivi Räsänen ifrågasatt­e inför pridevecka­n att kyrkan samarbetar kring arrangeman­gen.
 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? Hussein al-Taee, SDP, har på Facebook uttalat sig fientligt om somalier, homosexuel­la och sunnimusli­mer.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA Hussein al-Taee, SDP, har på Facebook uttalat sig fientligt om somalier, homosexuel­la och sunnimusli­mer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland