Hufvudstadsbladet

Tomaten vantrivs i kylskåpet

Inget slår solmogna sommartoma­ter. Ta vara på dem när de är som allra godast. Nu blir det tomatfest.

-

Den som odlat själv har kanske mer tomater än hushållet hinner äta upp – då kan man bjuda på tomatsalla­d eller lägga in torkade tomater i olivolja. Det viktiga är att man inte förvarar färska tomater i kylskåp – då försvinner både doften och smaken.

Få grönsaker är så säsongskän­sliga som just tomater. Vintertoma­ter smakar inte ett smack. Så här års är en tomat något av det godaste naturen kan uppbringa.

När det handlar om att hitta riktigt goda tomater är det bara näsan som gäller. En solmogen inhemsk tomat – sommarens grönsaksgu­ld – ska dofta mull, kryddor, sötma och stallvägg. Doftar de inget smakar de heller inte något. Det är därför du aldrig ska förvara tomater i kylskåp. Det är ett stensäkert sätt att förstöra både doft och smak, oavsett vad du har fått lära dig från barnsben.

Köp hellre några få och perfekt mogna tomater i taget som får ligga framme och pryda köksbänken än en hel påse som du stoppar in i kylen för att de ska hålla. Tomater är färskvara, ingen lagervara. Dessutom blir de dåliga så fort du tar fram dem om de har legat i kylen innan.

Det allra bästa alternativ­et är att köpa lokala tomater som är plockade så nära som möjligt och inte för tre veckor sedan i exempelvis Holland. Majoritete­n av alla importerad­e tomater i butikerna skördas omogna för att de ska hålla under transporte­n. Sedan sprutar man etylengas över dem för att de ska få färg, men de smakar fortfarand­e absolut ingenting.

Olika smak

Tack vare ambitiösa tomatodlar­e har vi numera lyxen att kunna välja bland olika närodlade sorter. Passa på att hitta din egen favoritsor­t och lägg namnet på minnet. Oskar, aranca, campari … smaken skiljer sig lika mycket som utseendet.

Oavsett vilken typ som tilltalar dig är det bara en sak som gäller: Ät dem när de är som bäst, det vill säga just nu, i morgon kan det vara för sent.

 ?? FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT ??
FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT
 ?? FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? Trycker man till tomaterna kan man använda saften som dressing. Ett läckert sätt att förhöja tomatsmake­n i en sallad.
FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT Trycker man till tomaterna kan man använda saften som dressing. Ett läckert sätt att förhöja tomatsmake­n i en sallad.
 ??  ??
 ?? FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? Passa på att njuta av tomater nu när de är som allra bäst. Men kom ihåg att tomater tappar doft och smak om de förvaras i kylskåp.
FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT Passa på att njuta av tomater nu när de är som allra bäst. Men kom ihåg att tomater tappar doft och smak om de förvaras i kylskåp.
 ?? FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? Inlagda konfiterad­e tomater smakar ljuvligt till pasta eller på en bruschetta.
FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT Inlagda konfiterad­e tomater smakar ljuvligt till pasta eller på en bruschetta.
 ?? FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? Tomatgalet­te med basilikaol­ja – mycket mer tomat kan det knappast smaka.
FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT Tomatgalet­te med basilikaol­ja – mycket mer tomat kan det knappast smaka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland