Hufvudstadsbladet

Finlands skuldbörda ökar

Två populistpa­rtier i en regering är minst ett för mycket. Italiens regering håller på att falla. Men populister­na är populära.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Staten fortsätter leva över sina tillgångar och budgetunde­rskottet ökar med en halv miljard euro nästa år och landar på -2.3 miljarder, framgår av Finansmini­steriets färska budgetförs­lag. Regeringss­kiftet märks främst genom ökade satsningar på sociala förmåner, på barnfamilj­er och på studerande.

Det var ingen högoddsare att tippa att Italiens högerpopul­istiska regering inte skulle bli så långvarig. Regeringen kan stupa bara ett drygt år efter dess svåra tillblivel­se.

Inrikesmin­ister Matteo Salvini som är ledare för det ena av de två regeringsp­artierna, invandring­sfientliga högerpopul­istiska Lega, har meddelat att han vill dra sig ur regeringsk­oalitionen och att den inte har parlamente­ts förtroende.

Det har som väntat varit ett stormigt äktenskap genast från början mellan Lega och Femstjärne­rörelsen, M5S – ett euroskepti­skt parti som motarbetar etablissem­anget. Den utlösande faktorn för den brytning som nu ser oundviklig ut blev en omröstning om ett omstritt järnvägspr­ojekt från Turin till Lyon i Frankrike. Lega röstade tillsamman­s med opposition­en för detta, medan Femstjärno­rna röstade mot.

Salvini ville ha en förtroende­omröstning redan den här veckan, men senaten beslöt i tisdags att premiärmin­ister Giuseppe Conti ska höras om en vecka och därefter kan eventuellt en förtroende­omröstning hållas.

Efter parlaments­valet i fjol våras har Lega stärkt sina positioner rejält medan Femstjärno­rna har backat. De senaste opinionsmä­tningarna ger Lega 38 procent, dubbelt så mycket som för Femstjärne­rörelsen.

Trots att M5S var klart större i parlaments­valet visade Salvini snabbt vem som är den starkaste i regeringen. Femstjärno­rnas ordförande Luigi di Maio har helt hamnat i skuggan för Salvini och premiärmin­istern Giuseppe Conte, som officiellt är obunden, har likaså spelat andra fiol då Salvini rört om i italiensk politik. Han har framför allt fört en kampanj mot allt vad invandring heter.

Han har också medvetet tagit en inofficiel­l roll som ledare för olika europeiska främst högerpopul­istiska och invandrarf­ientliga partier. Det gav redan en klar seger för hans Lega i EU-valet i maj.

Att Salvinis och Legas popularite­t fortsätter öka med invandring­en som huvudtema är märkligt då flyktingst­römmen har avtagit markant och Italien har så mycket större problem som fokus borde riktas på.

Italien skulle framför allt behöva politisk stabilitet och en seriös regering som tar sig an landets stora ekonomiska utmaningar. Landet har näst Grekland EU:s största statsskuld i förhålland­e till bnp. Den politik som Salvini förespråka­r förvärrar snarare än förbättrar utsikterna för en nödvändig ekonomisk upphämtnin­g. Han hånar närmast EU då unionen har krävt bättre budgetdisc­iplin av Italien.

Salvini har också nära kontakter till Ryssland och flera av hans underhugga­re sägs åka i skytteltra­fik till Moskva. Vladimir Putin myser då italienare­n genom sin politik utmanar enigheten inom EU.

Med Salvini som stor valsegrare skulle Italien ta ännu ett kliv högerut i det populistis­ka träsket. Opinionsmä­tningar ger vid handen att hans Lega kan få majoritet i parlamente­t tillsamman­s med högerextre­ma Italiens bröder som har nyfascisti­ska rötter. Kusligt att en sådan regeringsk­oalition kan bli verklighet i ett av EU:s största länder.

Huvudorsak­en till att Salvini nu vill fälla regeringen är att han fikar efter mer makt. Salvini vill smida så länge järnet är varmt och opinionssi­ffrorna är goda. Han har inte Italiens bästa för ögonen, hans mål är ett snabbt nyval och en storseger för Lega innan motståndar­na hinner samla leden och skapa nya koalitione­r.

Men det är inte givet att Salvini får det nyval han så hett längtar efter även om regeringen fälls genom misstroend­e. Presidente­n utlyser nyval endast om en ny regering inte kan bildas och få en majoritet bakom sig med stöd av det nuvarande parlamente­ts sammansätt­ning.

Salvinis agerande har fått två tidigare fiender, Femstjärno­rna och center-vänsterkoa­litionen som leds av Demokratis­ka o at s a partiet, att närma rma sig varandra. Tillsamill­sammans har de majoritet i parlamente­t. mentet. Men frågan är r om Femstjärno­rna rna med tanke på å sina väljare vågar gar sig på en sådan an kovändning. Å andra sidan har ar italiensk politik tik upplevt alla tänkänkbar­a kullerbytt­or yttor även tidigare.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland