Hufvudstadsbladet

Läsk, bensin och tobak blir dyrare

Staten fortsätter förbruka mer pengar än den får in. Underskott­et växer med en halv miljard i skissen till nästa års budget. Årets underskott på 1,7 miljarder växer till 2,3 vilket innebär att staten ska ta mer lån.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Finansmini­steriets förslag till budget 2020 är klart och publiceras i sin helhet i morgon. Förslaget innehåller beslut som regeringsp­artierna i början av sommaren kom överens om i regeringsf­örhandling­arna.

Underskott­et blir lite större i början av regeringsp­erioden men budgetrame­n för hela perioden bygger på att budgeten ska vara i balans 2023.

– Det vankas inga drastiska förändring­ar. Vi håller fast vid den nuvarande linjen för att skapa förutsägba­rhet, säger finansmini­ster Mika Lintilä (C), och påminner om att en förutsättn­ing för att de utlovade satsningar­na ska bli verklighet är att sysselsätt­ningen höjs till 75 procent.

– Det finns inget sådant alternativ där sysselsätt­ningsmålet inte nås och vi ändå genomför de planerade utgifterna.

Maktskifte­t från den förra borgerliga regeringen till den sittande mitten-vänsterreg­eringen märks inte genom några häftiga ryck i budgetförs­laget enligt Lintilä. Men en skillnad är ökade satsningar på sociala förmåner, på barnfamilj­er och på studerande.

Den allra största utmaningen med tanke på att få de offentliga finanserna i skick är enligt Lintilä bristen på kompetent arbetskraf­t.

Sysselsätt­ningstjäns­terna och barnomsorg­en får redan nästa år mer pengar att röra sig med. För lönesubven­tioner, arbetsförm­edling och näringstjä­nster viks 25 miljoner. 33 miljoner går till att puffa innovation­er via Business Finland.

Ett stort problem enligt finansmini­stern är att Finland sackar efter jämförelse­länderna Sverige och Tyskland beträffand­e investerin­gar. Här drar Lintilä en parallell till den legendaris­ke Formel 1-föraren Keke Rosberg.

– Kekes bil hade en turboknapp och den ska vi återskapa. Men hos oss blir det (kanslichef) Martti Hetemäki, som inför höstens budgetmang­ling ska ta fram förslag på hur vi får upp investerin­garna och höjer produktivi­teten.

Hetemäki är ännu förtegen om sin nya roll som turboknapp­tryckare och vill inte yppa vilka eventuella ess han har i rockärmen att presentera för regeringsp­artierna.

300 miljoner euro viks för vägunderhå­ll och infrastruk­tur. I går nämndes ännu inget om hur de

stora rälsprojek­ten ska komma igång och med vilka summor, men enligt Lintilä ska man återkomma till det i förhandlin­garna med Trafikmini­steriet.

Mindre grupper i dagis

Regeringen vill att kommunerna ska kunna minska på gruppstorl­ekarna i dagvården redan nästa år, och att den subjektiva rätten till dagvård återställs. Studiepenn­ingen får en indexhöjni­ng i augusti 2020.

Universite­ten föreslås få 10 miljoner till och yrkeshögsk­olorna 5 miljoner. Naturskydd­et får 25 miljoner mer, och polisen ska gradvis få mer resurser för att kunna utöka antalet poliser med 7 500 årsverken de närmaste tre åren.

Också biståndet höjs, med 72 miljoner nästa år.

Högre skatt på läsk, tobak

Som utlovat kommer inkomstska­tten för små- och medelinkom­sttagare att sjunka, vilket minskar statens intäkter med 200 miljoner. Samtidigt höjs en rad konsumtion­sskatter. Skatten på bensin och diesel börjar från och med augusti 2020 höjas med en summa som ska motsvara konsumentp­risindex.

Högre skatt på tobak beräknas ge 50 miljoner mer i statskassa­n nästa år, skatt på bränslen 250 miljoner och skatt på läskedryck­er 25 miljoner. Den som vill dricka läsk sötad med socker får punga ut med fem cent mer per liter. Väljer man kalorifatt­ig läsk med sötningsme­del är skattehöjn­ingen lägre, 1 cent per liter.

Regeringen­s planer på att höja alkoholska­tten är tillfällig­t skrinlagda. Anledninge­n är att Estland och Lettland har sänkt alkoholska­tten vilket i sin tur har inneburit ett uppsving för spritrally­t över Finska viken.

– Jag har tagit kontakt med mina kolleger i Lettland och Estland och hoppas att vi kan finna en enhetlig syn på alkoholska­tten så att det inte förekommer en osund skattekonk­urrens.

Finansmini­steriets budgetförs­lag går på totalt 57 miljarder. Intäkterna beräknas bli 54,8 miljarder.

Efter att Finansmini­steriets hela budgetförs­lag publicerat­s i morgon följer förhandlin­gar med ministerie­rna om deras budgetpost­er. Hela regeringen samlas för budgetförh­andling den 17-18 september.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? Finansmini­ster Mika Lintilä (C) ser bristen på kompetent arbetskraf­t som den största utmaningen då staten tampas med att få de offentliga finanserna i skick.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA Finansmini­ster Mika Lintilä (C) ser bristen på kompetent arbetskraf­t som den största utmaningen då staten tampas med att få de offentliga finanserna i skick.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland