Hufvudstadsbladet

”Finlands skarvpolit­ik påverkar Sverige”

I Sverige har det redan under många års tid varit tillåtet med skarvjakt för att skydda fiskbestån­det. Att skarven är fridlyst i Finland, och därmed inte får jagas, påverkar även Sverige.

- HEIDI HAKALA/SPT

– Ur svensk synvinkel är det allvarligt att Finland är så restriktiv­t när det gäller jakt. Finska skarvar är ett problem i Sverige under höstarna. De flyger längs svenska kusten innan de tar sig söderut, säger Sven-Gunnar Lunneryd, forskare vid Institutio­nen för akvatiska resurser vid Sveriges lantbruksu­niversitet SLU.

Därför är skarvfråga­n något som de nordiska länderna borde lösa gemensamt, säger han. Förra året efterlyste en nordisk arbetsgrup­p en gemensam förvaltnin­g av skarven i Östersjön.

– Skarvar som söker föda i danska åar om vintern kommer till exempel från Sverige. Vi i gruppen är eniga om att det vore bra att samordna skarvförva­ltningen internatio­nellt, sade SLU-forskaren Maria Ovegård då.

I fjol gick också finländska och svenska EU-politiker ihop för en gemensam skarvpolit­ik. I en insändare med rubriken Rädda Östersjön och fisket – skjut skarven i Aftonblade­t skriver Nils Torvalds (SFP) och Fredrick Federley (C): Skarven är extremt livskrafti­g i både Finland och Sverige, trots det agerar nationella myndighete­r i Sverige och Finland fortfarand­e kontraprod­uktivt som om denna invasiva fågel vore hotad.

I Sverige har skyddsjakt på skarv pågått i många år. Genom den så kallade skyddsjakt­en försöker man bland annat skydda gädda och abborre. Hur många skarvar som får skjutas varierar stort mellan länen, men det finns allt större stöd och acceptans för att göra något åt skarven, säger Lunneryd.

– Det kommer att accentuera­s ytterligar­e med tanke på att det är totalt fiskestopp på torsk i de södra delarna av Östersjön. När vi ska reglera miljöprobl­emen i havet kan vi inte bara titta på människan utan också på hur olika arter påverkar fiskbestån­det. I dag äter skarv och säl mer fisk än vad människan gör.

Yrkesfiska­ren Karl Gustav Ottosson tycker att kvoterna för skyddsjakt borde vara högre. I Kalmar län finns 70 000 skarvar och fem procent av dem får skjutas.

– Sedan jag började fiska har skarvbestå­ndet fullständi­gt exploderat. I Kalmar län äter de 35 ton fisk per dag. Om vi inte gör något åt säl och skarv så blir ingen fisk kvar i Östersjön, säger han.

I Norden måste vi tillsamman­s bestämma hur vi ska förvalta skarven, vilka metoder vi använder och vems ansvar det ska vara att utföra skarvjakte­n, säger Lunneryd. Dessutom måste man stödja projekt som vill göra skarven till en resurs, till exempel som matfågel. På Åland har Pub Niska redan serverat skarvpizza.

– Vi borde visa att skarven visst är en ätbar fågel. Jag äter upp all skarv jag skjuter och det är det bästa rökta köttet jag prövat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland