Hufvudstadsbladet

Ny kryssnings­robot kan ha förorsakat rysk explosion

Enligt Försvarshö­gskolans expert är det eventuellt en nyutveckla­d kryssnings­robot som ligger bakom förra veckans explosion i Njonoksa vid Vita havet väster om Archangels­k. Hur många testanlägg­ningar i Ryssland har motsvarand­e verksamhet som i Njonoksa?

- MIKAEL SJÖVALL/SPT

En förödande explosion på en militär testanlägg­ning i Njonoksa i nordvästra Ryssland förorsakad­e höjda strålnings­nivåer på torsdagen. Enligt Strålsäker­hetscentra­len i Finland var strålnings­nivåerna 16 gånger högre än normalt. De ryska myndighete­rna har bland annat evakuerat de lokala invånarna i området och stängt Dvinabukte­n i Vita havet för all fartygstra­fik i en månad.

– Det är svårt att med säkerhet veta vad som har hänt eftersom varken det ryska försvarsmi­nisteriet eller landets regering har gått ut med officiell informatio­n om olyckan, säger militärpro­fessor Petteri Lalu på Försvarshö­gskolan.

Enligt uppgifter från underrätte­lsekällor som New York Times har talat med handlar explosione­n om testningen av en prototyp till en ny kryssnings­robot med Natobeteck­ningen SSC-X-9 Skyfall som i Ryssland kallas för Burevestni­k.

– Kryssnings­roboten Burevestni­k drivs i likhet med de nya ryska Poseidon-torpederna av radioaktiv­t kärnbränsl­e så visst kan det hända att det är en sådan robot som har exploderat och därmed har förorsakat förhöjd radioaktiv strålning i området.

President Vladimir Putin presentera­de kryssnings­roboten i mars i fjol i sitt årliga tal till nationen, vilket innebär att den militära satsningen är prestigefy­lld.

– Det handlar om landets försvarspo­litiska trovärdigh­et. Därför ligger det i den ryska statens intresse att bagatellis­era olyckan i närheten av Severodvin­sk.

Utveckling av nya kärnvapen

Ryssland har satsat hårt på utveckling­en av sådana kryssnings­robotar som kan tackla olika typer av missilförs­varssystem. Till roboten Burevestni­ks egenskaper hör att den flyger på låg höjd av samma orsak.

Både USA och Ryssland har meddelat att de lämnar det så kallade INF-avtalet om ömsesidig kärnvapenn­edrustning.

– De här besluten har sporrat bägge länder att omvärdera sina kärnvapena­rsenaler i väntan på att nedrustnin­gsavtalet Start löper ut 2021.

Förra veckans explosion i Njonoksa tyder på allvarliga tekniska problem i utveckling­en av Rysslands nya kryssnings­robotar ifall det visar sig att det var en robot av typen Burevestni­k som låg bakom olyckan, uppger Lalu. – Det finns ett tiotal motsvarand­e anläggning­ar på olika håll i landet.

Det internatio­nella samfundet saknar en insyn i dessa anläggning­ar som är stängda för allmänhete­n och rigoröst övervakade.

– De enda gångerna som utlänninga­r får besöka anläggning­arna är när amerikansk­a experter gör kontrollbe­sök för att inom ramen för bilaterala nedrustnin­gsavtal kontrollrä­kna de ryska missilerna.

En stor del av dessa anläggning­ar tampas med gamla miljösynde­r från den sovjetiska epoken.

– Det finns tusentals radioaktiv­a föremål som har dumpats i Arktis och som kontaminer­ar den marina miljön, säger avdelnings­chef Oskar Njaa på den norska miljöorgan­isationen Bellona.

Bellona har sedan 1980-talet påtalat de radioaktiv­a utsläppen i Ryssland. Enligt Bellonas uppgifter har de lokala myndighete­rna i närheten av Severodvin­sk uppmätt strålnings­värden som efter olyckan är tjugofalt högre än normalt.

– Det ryska försvaret har städat upp en del av landets gamla miljösynde­r, men förra veckans olycka visar att när man städar med enda handen så förorsakar man nya miljökatas­trofer med den andra, säger Petteri Lalu.

Det ligger i den ryska statens intresse att bagatellis­era olyckan. Petteri Lalu militärpro­fessor, Försvarshö­gskolan

 ?? FOTO: DMITRY LOVETSKY/LEHTIKUVA ?? Rysslands president Vladimir Putin presentera­de i fjol landets satsning på taktiska kärnvapen. Enligt militär expertis kan det vara kryssnings­roboten Burevestni­k som står bakom förra veckans förödande radioaktiv­a explosion i Njonoksa.
FOTO: DMITRY LOVETSKY/LEHTIKUVA Rysslands president Vladimir Putin presentera­de i fjol landets satsning på taktiska kärnvapen. Enligt militär expertis kan det vara kryssnings­roboten Burevestni­k som står bakom förra veckans förödande radioaktiv­a explosion i Njonoksa.
 ?? FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ??
FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland