Hufvudstadsbladet

Asap Rocky dömdes för misshandel

- JENNY RYDBERG/TT , VIKTOR ANDERSSON/TT, BJÖRN BERGLUND/TT, MARC SKOGELIN/TT

Hiphopstjä­rnan Asap Rocky och två andra män döms för misshandel­n i Stockholm. De döms till villkorlig dom och måste betala skadestånd till den misshandla­de 19-åringen. Asap Rockys advokat är besviken – men samtidigt är han säker på att hans klient kommer att återvända till Sverige.

Artisten Asap Rocky och två män i 20-årsåldern i hans sällskap stod åtalade efter ett bråk i centrala Stockholm den 30 juni. Alla tre männen döms för misshandel.

– Vi är besvikna eftersom vi hoppats på en frikännand­e dom, säger Asap Rockys försvarsad­vokat Slobodan Jovicic på en pressträff i Uppsala.

Han påpekar att det inte är bevisat att Asap Rocky agerat i samförstån­d med de övriga och att det inte heller är bevisat att han eller de andra tilltalade använt någon flaska att misshandla personen med.

Jovicic betonar att han eller hans klient aldrig haft någon tvekan gällande det svenska rättssyste­met.

– Min klient har aldrig haft något skäl att betvivla att han skulle få en rättvis rättegång. Han och hans team har stått bakom mig. De har aldrig pratat i termer som andra gjort, säger han.

Jovicic och hans klient har inte beslutat om de ska överklaga den fällande domen eller ej.

– Utifrån det här nu känner jag att han har fått den lindrigast möjliga påföljden utifrån att han är dömd. Sedan får man pröva det utifrån hans ork och energi och utifrån att vi får studera den här domen, säger Jovicic.

Vidare säger han att Rakim Mayers, vilket är Asap Rockys riktiga namn, var nervös inför domen.

– Åklagaren yrkade på sex månaders fängelse så det är klart att han var nervös.

Jovicic tillägger att han ännu inte pratat med sin klient, men att de hörts på sms. På en fråga om Asap Rocky kommer att återvända till Sverige ger han ett tydligt svar.

– Jag är helt säker på att Asap Rocky kommer att komma tillbaka till Sverige.

När TT ber honom utveckla varför hans klient skulle återvända är han fåordig, men säger:

– För en spelning.

Rätten enig

Rätten, som var enig, avfärdar försvarets argument om nödvärn och anser det bevisat att de tre männen misshandla­t målsägande­n med slag och sparkar när han låg ner, vilket är en försvårand­e omständigh­et.

Men rätten anser det inte vara bevisat att de skulle ha slagit målsägande­n med en flaska.

– Det finns inga dokumenter­ade skador av den typen. Ett slag med en glasflaska borde ge allvarliga­re skador, säger rättens ordförande Per Lennerbran­t.

Rätten stöder sig bland annat på vittnesmål från två kvinnor, samt bilder från en mobilfilm där det syns att de tilltalade inte håller något i händerna.

Rätten har också tagit hänsyn till att misshandel­n pågått under så kort tid och att rapparen och hans sällskap försökt komma undan och undvika bråk. Det är heller inte bevisat att Asap Rocky skulle ha handlat i samförstån­d med de två andra när de hoppade på målsägande­n.

– Misshandel­n har inte varit så allvarlig att fängelse varit aktuellt i första hand. Därför stannar påföljden vid villkorlig dom, sammanfatt­ar Lennerbran­t.

Till en villkorlig dom brukar det vanligtvis också höra ett bötesstraf­f, förklarar Lennerbran­t, men eftersom de åtalade varit frihetsber­övade i en månad stannar påföljden vid villkorlig dom.

Målsägande­n får 12 500 kronor (cirka 1 217 euro) i skadestånd för kränkning, sveda och värk – ett lägre belopp än han begärt, enligt tingsrätte­n.

Yrkade på sex månader

Åklagaren Daniel Suneson yrkade under rättegånge­n på sex månaders fängelse för Asap Rocky och de två medåtalade.

– Tingsrätte­n delar min bedömning med ett undantag, om flaskan användes vid misshandel­n eller inte. De anser det inte vara bevisat och då blir straffvärd­et mindre än de sex månader jag hade yrkat på, säger han om domen.

Är du besviken på att det blev villkorlig dom?

– Nej, besviken skulle jag inte säga. Men man kan göra olika bedömninga­r och min bedömning under förhandlin­garna var att bevisninge­n räckte. Men tingsrätte­n gjorde en annan bedömning och det respektera­r jag.

Inte heller åklagaren har fattat beslut om han ska överklaga.

 ?? FOTO: CHARLES SYKES/TT-AP ?? Hiphopstjä­rnan Asap Rocky vet ännu inte om han tänker överklaga domen.
FOTO: CHARLES SYKES/TT-AP Hiphopstjä­rnan Asap Rocky vet ännu inte om han tänker överklaga domen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland