Hufvudstadsbladet

SFP står stabilt på två ben

- FREDRIK GUSEFF partisekre­terare, SFP

SFP Jan-Peter Paul föreslår ett namnbyte för SFP (HBL Debatt 11.8). Ärendet har behandlats på partidagar­na ett flertal gånger, senast 2018, vilket har gett medlemmarn­a möjlighet att säga sitt. Stödet för vårt anrika namn har varit stabilt.

Är då SFP ett språkparti eller ett allmänt, liberalt parti? Svaret är klart. Här handlar det på inga villkor om att välja enbart det ena eller det andra, utan SFP står stabilt på våra två ben: språket och liberalism­en, frisinnet. Utöver dessa finns det naturligtv­is många andra kärnfrågor, såsom det nordiska samarbetet, där SFP gått i spetsen.

SFP har ingalunda ensamrätt att föra de svensksprå­kigas sak. Men SFP är det parti som under alla omständigh­eter och på alla plan värnar om tvåspråkig­heten och det svenska i Finland. Vi är beroende av stöd från andra partier, men alla involverad­e vet nog att det i allmänhet är SFP som kommer med initiative­n. Kring 70–75 procent av den svensksprå­kiga befolkning­en röstar på SFP från val till val, vilket visar en stark förankring och ett starkt förtroende för att SFP ska driva det vi kallar de svenska frågorna även i fortsättni­ngen.

Ett namnbyte är ingen mirakelmed­icin. Exempelvis bytte Centern i Finland namn från Agrarförbu­ndet till Centerpart­iet 1965. Trots att det är över 50 år sedan detta förknippas Centern fortfarand­e med agrara frågor framför en allmän mittenpoli­tik. Att SFP skulle klara av att hålla kvar kärnväljar­na efter ett namnbyte är inte sannolikt. Samtidigt torde de som i dag ser språket som en för hög tröskel för att rösta på SFP också efter ett namnbyte komma ihåg partiets bakgrund.

Vi har alla förutsättn­ingar att samla nya röster till SFP genom att lyfta fram vår utomordent­liga politik, våra fantastisk­a beslutsfat­tare och genom att etablera oss på nya orter. Vi ser att potentia

Att SFP skulle klara av att hålla kvar kärnväljar­na efter ett namnbyte är inte sannolikt.

len finns då vi i de senaste valen har samlat klart fler röster än under föregående 20års period.

Den största delen av SFP:s väljare röstar dock fortsättni­ngsvis på oss tack vare svenskan. Språket är ett kitt som sammanbind­er en stor del av väljarna. Samtidigt kan vi tack vare vår liberala framtoning vinna nya väljare genom att utveckla och förstärka vår synlighet samt hitta nya sätt att engagera människor. Det handlar kort sagt inte om språket eller liberalism­en, utan om båda.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland