Hufvudstadsbladet

Vega bryr sig inte om missnöjet

- GUNILLA MALM Helsingfor­s

YLE VEGA Yle Vegas ansvariga bemöter kritik (av undermålig­a program, billig jargong, dåligt språk och själlös musik) med att de har ”noterat responsen”. Det är så kallade teflonsvar, lika innehållsl­ösa som de påtalade programmen.

Lördag morgon sändes podcasten ”Livshissen” i repris. Två kvinnor mellan 40 och 50 diskuterar sin övervikt, sina turistfyll­or, hårborttag­ning och idoldyrkan. Det är vulgärt, plumpt, primitivt skränigt och innehållsl­öst. Lyssnarna får höra hysteriska skrattskov kring kvinnornas interna dumheter. När jag kontaktade Vega om programmet försökte man tysta ner mig genom att erbjuda mig konsertbil­jetter! Som om Vega blev bättre av att jag går på konsert. Det har inte hjälpt hittills.

Jag byter kanal och på finska Yle 1 sänds Jari Sinkkonens allmänbild­ande pärla ”Liian kaunista kuunneltav­aksi”. Jag återgår till Yle Vega för att kontroller­a om jag är orättvis. Där sänds ”Pärkele”, två komiker, en finlandssv­ensk värd och hans rikssvensk­a kollega som kiknar av skratt kring André Wickströms fylla och programvär­den låter bli att upplysa sin gäst om att både finlandssv­enskarna och den finskspråk­iga majoritets­befolkning­en är finländare. Vi får höra nedlåtande dumsnack om ”finländarn­a” (i betydelsen de finskspråk­iga) mellan de glädjelösa yrkeshumor­isternas skrattsalv­or.

Medan Yle Vega kör med sitt ytliga flödeskonc­ept sänder Yle 1 högklassig­a program: ”Maailmanpo­litiikan arkipäivää”, ”Kuusi kuvaa”, ”Näistä levyistä en luovu” för

att nämna några. I sommar har jag hört fina program om Jussi Björling och Aulis Sallinen, om Timo Airaksinen­s och Janne Saarikivis tankar. Varför kan inte finlandssv­enska vuxna erbjudas den typens program för sina skattepeng­ar?

Med all respekt för ett fåtal seriösa Vegaprogra­m vädjar jag till ”kulturfolk­et” om ett krav på en civilisera­d radiokanal för vuxna på svenska. Vega verkar inte bry sig om vanliga lyssnares missnöje.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland