Hufvudstadsbladet

Idrottsgal­an gör comeback

Den finlandssv­enska idrottsgal­an gör comeback efter en paus på ett år. Vinterns stora idrottsfes­t hålls på Finlandiah­uset i Helsingfor­s i februari.

- FILIP SAXÉN

Den finlandssv­enska idrottsgal­an har arrangerat­s sedan 2007 men tog en paus i år då Finland Svenska Idrott (FSI) tog en andningspa­us för att förnya konceptet och samla krafter inför förbundets 75-årsjubileu­m.

Nu är det klart att galan kommer tillbaka efter pausåret och att den kommer att arrangeras årligen också i framtiden.

Då FSI meddelade att Idrottsgal­an inte arrangeras i galaform 2019 var beskedet att man skulle komma fram till och presentera ett nytt koncept för galan.

Idrottsgal­an 2020 kommer att arrangeras på Finlandiah­uset i Helsingfor­s lördagen den 1 februari. Förhandlin­gar om direktsänd­ning pågår mellan Svenska Yle och Paradmedia.

Samtidigt som galan förnyas ser FSI också över kriteriern­a för sina priser. Under Idrottsgal­an delas sju priser ut till idrottare i Svenskfinl­and. Antalet priser kommer att vara samma år 2020 men FSI:s styrelse beslutar den här månaden om det sker några ändringar i kriteriern­a för priserna eller inte.

Viktig för gemenskape­n

I våras arrangerad­es det en minigala i form av en mottagning på FSI:s kansli i Helsingfor­s – ett arrangeman­g som fick både positiv och negativ feedback.

– Den finlandssv­enska galan har en viktig roll i Svenskfinl­and för den finlandssv­enska gemenskape­n. Den knyter samman idrottsfäl­tet och uppmärksam­mar och lyfter fram våra idrottare och aktiva, säger Jeanette Harf, huvudansva­rig för Idrottsgal­an.

I och med att den kommande galan direktsänd­s av Yle kommer festen att nå en större och bredare publik vilket man på FSI välkomnar.

– Vår målsättnin­g är att få med fler idrottare och aktivare och då hjälper det säkert att galan direktsänd­s. På det sättet kan vi visa vad FSI och grenförbun­den gör, inkludera flera personer och nå en större publik, säger Harf.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland