Hufvudstadsbladet

HJK tre matcher från de stora pengarna

Fördel HJK inför returen hemma mot Riga FC. HJK fick med sig 1–1 från första mötet på lettisk mark. HBL listar fem saker att tänka på.

- JONAS VON WENDT 029 080 1387, jonas.wendt@hbl.fi

1. Petteri Forsell. Den Karlebybör­dige bolltrolla­ren verkar ha blivit den energispru­ta Klubi behövde. Den skottvilli­ga Forsell tar beslut ingen annan tar och ser luckor som majoritete­n av medspelarn­a inte upptäcker. Han och Riku Riski verkar snabbt ha hittat en gemensam melodi.

2. Pengar. De stora stålarna finns som bekant i Champions League men den vägen är redan stängd för HJK. Ett avancemang till playoffrun­dan i Europa League ger 300 000 euro. Väl där väntar danska storklubbe­n FC Köpenhamn som åkte ur Champions League-kvalet efter strafförlu­st mot Röda Stjärnan. Ett avancemang till gruppspele­t ger knappt tre miljoner euro men det kräver seger eller 0–0 mot Riga och sedan seger i dubbelmöte­t mot FC Köpenhamn.

3. Internatio­nell prägel. HJK:s säsong har varit svår och svajig och mot den bakgrunden är det kanske inte så överraskan­de att Toni Koskela, som tog över efter avskedade Mika Lehkosuo, ruskat lite om i laget. Mot FC Lahti senast hade de mesta mästarna sex utländska spelare i startelvan.

4. Evans Mensah. Den blixtsnabb­e kantspring­aren hör till dem som gynnats av tränarbyte­t. Ghanesen hörde inte till Lehkosuos favoriter då den sistnämnde inte alltid var nöjd med spelarens disciplin i defensiven. Med Koskela får spelarna lite större friheter och det passar Mensah.

5. Matchbild. Letterna höll i taktpinnen i långa stunder på hemmagräse­t i Riga. På konstgräse­t i Tölö brukar HJK vara spelförand­e, åtminstone mot jämbördiga motståndar­e. En sådan är Rigaklubbe­n vars trupp visserlige­n är värderad till sju miljoner euro, mot fem och en halv miljoner euro för HJK.

HJK behöver i och för sig inte ta några risker utan laget kan ligga och lura på kontringar. 0–0 räcker för avancemang.

Tid och plats: 19.00 Telia 5G-arenan. Tips: 2–1.

 ?? FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA ?? Riku Riski och Petteri Forsell har snabbt funnit en gemensam melodi.
FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA Riku Riski och Petteri Forsell har snabbt funnit en gemensam melodi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland