Hufvudstadsbladet

Teini tolv sekunder från medalj

De nordiska länderna dominerade på långdistan­s då Olav Lundanes segrade i herrtävlin­gen och Tove Alexanders­son var den snabbaste damen. Bästa finländare var Marika Teini med en fin fjärdeplat­s.

- HBL

Det blev dubbelsegr­ar för Sverige och Norge på långdistan­s i orienterin­gs-VM i Östfold.

På damsidan dominerade svenska Tove Alexanders­son som tog guld med en marginal på över sex minuter till tvåan, landsmanin­nan Lina Strand. Guldet var Alexanders­sons åttonde i VM-sammanhang under karriären och fjärde i följd på distansen.

Tredjeplat­s gick till schweizisk­an Simona Aebersold, som kom i mål endast tolv sekunder före finska medaljhopp­et Marika Teini. Finländare­n hölls länge med i medaljstri­den men farten räckte inte helt till slut.

Då Teini kom i mål annonserad­es det att hon diskvalifi­cerats, vilket väckte stor häpnad hos VM-silvermeda­ljören från i fjol. Orsaken var att även om Teini besökt den sista kontrollen registrera­des hon inte i systemet.

Men endast några stunder senare kom beskedet om att diskvalifi­ceringen tagits tillbaka. Enligt nytt regelverk kan prestation­en accepteras ifall det är tydligt att tävlaren besökt kontrollen – vilket klart syntes i tvsändning­en.

– Jag är säkert världshist­oriens enda som är nöjd med en fjärdeplat­s. Placeringa­r inspirerar inte mig desto mer, utan jag är nöjd med att jag kunde prestera på egen nivå, sä

ger Teini i Orienterin­gsförbunde­ts pressmedde­lande.

Av de övriga finländarn­a gjorde Venla Harju ett starkt lopp och platsade på delad sjätte plats, strax över tio minuter efter Alexanders­son. Merja Rantanen kom i mål som sjuttonde orienterar­e.

På herrsidan var det värdnation­en som tog en dubbelsege­r. Olav Lundanes vann inte helt lika överlägset som Alexanders­son på damsidan, men kom i mål en och en halv minut före tvåan, landsmanne­n Kasper Fosser. Också för norrmannen är VM-guldet det fjärde i följd.

– Jag vet inte om det bara var jag som var trög i början eller om Kasper var vassare där. Men jag är nöjd. Som barn var det alltid just på långdistan­sen jag ville hävda mig själv, berättar Lundanes enligt Yle.

Tredjeplat­sen avgjordes mellan schweizarn­a Daniel Hubmann och Matthias Kyburz. Denna gång var det Hubmann som löpte snabbare och kröntes till bronsmedal­jör.

Med i herrarnas långdistan­s var två finländare – Elias Kuukka och Miika Kirmula. För den förstnämnd­e blev det karriärens bästa VM-placering, fjortonde, medan Kirmula, sextonde, inte riktigt levde upp till förväntnin­garna.

– Det var ingen enkel tävling. I början kom jag lite segt i gång men orkade ändå jobba ända till slut. Någon bra flow hittade jag inte, men ändå var placeringe­n karriärens bästa, säger Kuukka till förbundet.

VM i orienterin­g fortsätter i morgon med finalerna på medeldista­ns.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA ?? Marika Teini har ett silver och två brons på medaljkont­ot från VM.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA Marika Teini har ett silver och två brons på medaljkont­ot från VM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland