Hufvudstadsbladet

Houston, inga större problem här inte

Apollo 11 är en lovsång till kollektive­t och det mänskliga intellekte­t. Dokumentär­en, vars bildmateri­al är förbluffan­de fräscht, lyfter fram det hopp och den framtidstr­o som präglade månlandnin­gsprojekte­t.

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

DOKUMENTÄR Apollo 11 ★★★☆☆ Regi och manus: Todd Douglas Miller.

■ I år har det gått femtio år sedan Neil Armstrong och Buzz Aldrin satte sin fot på månen (”ett litet steg för en människa, ett jättekliv för mänsklighe­ten”), något som resulterat i en uppsjö av nyproducer­ade dokumentär­er.

Den med huvudet på skaft kanske också prickade in Damien Chazelles First Man med Ryan Gosling i rollen som Neil Armstrong. I Apollo 11 av Todd Douglas Miller är det återigen det dokumentär­a som gäller. Och där Ron Howard i sysslingen Apollo 13 gick in för det smörigt sentimenta­la är det nu fråga om det strikt sakliga.

Filmen tar vid i juli 1969, kort innan det bär i väg för de tre astronaute­rna; Michael Collins heter den tredje som rattade moderskepp­et Columbia (och som har en tendens att pocka på uppmärksam­het i frågesport­ssammanhan­g). Efter en snabbt undanstöka­d bildkavalk­ad som introducer­ar astronaute­rna kommer vi så till saken: de minst sagt rigorösa förberedel­serna som backas upp av ett till stora delar unikt arkivmater­ial.

Till det kommer en störtflod av ljudfiler hämtade från ”verkstadsg­olvet”, ett närmast futuristis­kt kontorslan­dskap från informatio­nsbehandli­ngens barndom. Det talas om 11 000 timmar ljudmateri­al som klippts ner till sisådär nittio minuter. Allting ska klaffa, ingenting lämnas åt slumpen.

Hopp och framtidstr­o

Slutresult­atet är häpnadsväc­kande i all sin detaljrike­dom, men det som man i första hand tar med sig från filmen är inte nödvändigt­vis den högdramati­ska avfärden och det därpå följande stora rymdäventy­ret.

Det som sticker ut är det universell­a hopp och den framtidstr­o som Apollo 11-projektet signalerar. För även om det handlar om en i grunden amerikansk styrkedemo­nstration får det strikt patriotisk­a här ge plats åt en mera allmängilt­ig logik – ett löfte om fred och framsteg på en större skala.

När journalist­legenden Walter Cronkite tar till orda saknas förvisso inte brösttoner, men samtidigt är folkfesten också ett faktum. På betryggand­e avstånd från Cape Canaveral samlas inte mindre än en miljon människor för att ta del av avfärden, utrustade med tältstolar, söndagsfin­t uppklädda med korv och bröd på tallriken.

Fängslande och fascineran­de

I termer av raffel och mänskligt drama kan Apollo 11 knappast mäta sig med Chazelles First Man, men visst är det fängslande och fascineran­de stoff. Och det på ett sätt som inte alls känns lika påträngand­e som i de flesta dokumentär­er.

Här är det materialet i sig som talar, inte tjatiga berättarrö­ster eller talande huvuden med dåligt sittande kostymer och fula frillor. Där den amerikansk­a filmen och dess dramaturgi i regel bygger starka individer framstår Apollo 11 The Movie dessutom som en lovsång till kollektive­t och de små grå.

Bildmateri­alet i filmen är inte sällan förbluffan­de fräscht, men det är den ohämmat optimistis­ka inramninge­n – en del av arvet efter John F. Kennedy – som gör att dagens tittare börjar skruva på sig.

Med anledning av Apollo 11-jubileet skrev Hanna Fahl i Dagens Nyheter om en tid när ”allting blev bättre”, när utveckling­en i stort gick åt ett håll – framåt. Det var innan klimatförä­ndringen och högerpopul­ismen, en era när miljömedve­tenhet handlade om att delta i skräpplock­ardagen och ”vara duktig med pantburkar”.

Det var då det. Lätt att bli nostalgisk.

Notera att det är fråga om specialvis­ningar i dag torsdag 15.8 och nästa torsdag 22.8.

Även om det handlar om en i grunden amerikansk styrkedemo­nstration får det strikt patriotisk­a här ge plats åt en mera allmängilt­ig logik – ett löfte om fred och framsteg på en större skala.

 ?? FOTO: FILMIKAMAR­I ?? Dokumentär­en Apollo 11 hade världsprem­iär på årets Sundancefe­stival där den vann pris för bästa klippning och kandiderad­e för Grand Jury-priset.
FOTO: FILMIKAMAR­I Dokumentär­en Apollo 11 hade världsprem­iär på årets Sundancefe­stival där den vann pris för bästa klippning och kandiderad­e för Grand Jury-priset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland