Hufvudstadsbladet

Tyskt vitvin passar till kräftfeste­n

-

■ Varför just augusti är kräftornas månad kan härledas till gammal fiskesed – och till tider då de fick fångas enbart under en begränsad period eftersom det rådde brist på kräftor. Länge hölls kräftpremi­ären den första onsdagen i augusti. I dag får vi inleda säsongen redan den 21 juli, och fortsätta fiska kräftor ända in i oktober.

Förutom att mysfaktorn är hög när kvällen är varm och mörk, dillen doftar och de röda papperslyk­torna är tända så har kräftorna, precis som övriga skaldjur, en hel del hälsoförde­lar näringsmäs­sigt sett. De är mycket fettsnåla men ändå proteinrik­a och innehåller nyttiga mineraler som kalium, kalcium, magnesium och selen. Detta gäller givetvis både färska och frysta kräftor.

Frysdiskar­na är välfyllda av det billigare alternativ­et, ofta importerad­e från Kina, Turkiet eller Spanien. Tycker man att de smakmässig­t inte når upp till samma standard som hos färska kräftor finns det några knep att ta till: för att få bästa smak på fryskräfto­rna bör man låta dem tina långsamt, gärna minst två dygn i kylskåp. Då hinner de ta till sig smaken från lagen ordentligt. Tycker man att det ändå fattas smak kan man koka upp en ny lag och låta kräftorna dra över natten.

Många väljer att dricka snaps och öl till kräftorna, men rent kulinarisk­t tycker jag att det är lite tveksamt med smakdödand­e starksprit till så delikata rätter – särskilt om man inskaffat färska, inhemska kräftor. Jag föreslår i stället en frisk och elegant tysk Riesling.

Alexander Gysler Kammerton Weinheimer Riesling Trocken 2016. Pris: 19,90 euro

■ Ett läskande och elegant vitt vin från Rheinhesse­n som passar perfekt till sältan och de subtila havstonern­a hos kräftorna. År 1999 övertog Alexander Gysler den år 1750 grundade vingården i staden Weinheim, som är känd för sina geologiska fynd från den fornhistor­iska tiden. Jordmånen i området kallas Rotliegend, kan dateras ungefär 285 miljoner år tillbaka i tiden och består av vittrande sandsten som ger en fin mineralton. Mikroklima­tet med de omgivande bergen och skogen bidrar till druvornas optimala mognad och samtidigt bibehållen syra och fräschör.

Alexander Gysler strävar efter egen utsago till att vinerna ”ska vara individuel­la och samtidigt spegla druvans och platsens ursprung”. Gården arbetar sedan 2004 mot en alltmer ekologisk odling. I dag har gården uppnått Demeter-certifieri­ng, som är en av de striktaste inom ekologisk odling. Kammerton är gjort på 100 procent biodynamis­kt odlade Rieslingdr­uvor och är med sina kraftigt citrussyrl­iga, mineralisk­a toner mycket piggt och komplext fruktigt med trevlig längd. I smakpalett­en anar man persika, grönt äpple och lime, samt lite för druvan typisk (och behaglig) bensin- eller fotogen – vilket kan låta konstigt, men kommer från en molekyl som bildas i Riesling när druvorna utsätts för mycket sol och värme. Vinet är oklarat, innehåller inga tillsatser och lagrat i ståltankar, så det passar också veganer.

Det är högsäsong för kräftor nu i augusti, de älskade och hatade små röda filurerna. Mysfaktorn är hög i den mörka augustikvä­llen som doftar dill och lyses upp av röda lyktor. HBL:s vinexpert rekommende­rar vitt vin i glasen. LINDA FORSSELL Vinexpert

 ?? FOTO: LINDA FORSSELL ?? Kammerton är ett vitt vin med kraftigt citrussyrl­iga, mineralisk­a toner – mycket piggt och komplext fruktigt.
FOTO: LINDA FORSSELL Kammerton är ett vitt vin med kraftigt citrussyrl­iga, mineralisk­a toner – mycket piggt och komplext fruktigt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland