Hufvudstadsbladet

Tacka din lärare

- SÖREN VIKTORSSON

Det finns knappast någon yrkesgrupp jag beundrar lika mycket som lärarna. Möjligen den heroiska personalen inom sjukoch äldrevård.

Läser i dagarna Bengt Jangfeldts bok En rysk historia. Han var min lärare i rysk litteratur­historia vid Stockholms universite­t i början av 1980-talet och redan då en auktoritet på poeten Vladimir Majakovski­j.

I mitt fall föll nog de jangfeldts­ka lärokornen mestadels på hälleberge­t, men i tentamen förhördes vi angående de ryska titlarna på några mästerverk och de sitter för evigt inristade i hjärnbarke­n; Tjechovs Dama s sobatjkoj (Damen med hunden), Turgenjevs Zapiski ochotnika (En jägares dagbok), Tolstojs Vojna i mir (Krig och fred) samt Lermontovs Geroj nasjego vremeni (Vår tids hjälte).

Jangfeldt har inget akademiskt påbrå, så boken handlar delvis om en särbegåvad ung man, vars ”intellektu­ellt undernärda tonårshjär­ta” hade lyckan att finna mentorer i lärarkåren.

Jag hade tyvärr aldrig denna tur eller förmåga. Men kanske var rysklärare­n Lea Montgomery på Norra Latins vuxengymna­sium i Stockholm litet av en mentor. Hon var helt oanfrätt av rådande pedagogisk­a vindar och krävde vänligt men bestämt resultat av sina elever. Mig var hon fantastisk­t vänlig mot, trots att jag ofta släntrade in i klassrumme­t i sista stund med läroboken Trojka i en plastpåse och i bästa fall hade ögnat igenom läxan i tunnelbana­n.

Tanken går också till latinlärar­en Birger Svensson på Sanda gymnasium i Huskvarna. Åtta timmar i veckan läste vi latin och han behärskade dess grammatik till fulländnin­g. Vi träffades för tio år sedan och jag bad därefter i brev om ursäkt för att jag som tonåring varit så ”lat” och inte förstått att ta latinet på allvar.

Svarsbreve­t, skrivet i handstil, läser jag sällan men var gång med förundran: Tänk om jag haft din energi; finska, ryska och kinesiska samt litet arabiska.

Läste en gång i England på en bildekal med följande så tänkvärda text:

Om du kan läsa detta – tacka din lärare!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland