Hufvudstadsbladet

Engagerade och envisa demonstran­ter överraskad­e makthavarn­a i Ryssland

Pluggar du på en privatägd yrkesskola eller drivs ditt gymnasium av en understöds­förening i Helsingfor­s? Då måste du punga ut med egna pengar för ditt studiemate­rial.

- MIKAEL SJöVALL/SPT nyheter@hbl.fi

Helsingfor­s stadsfullm­äktige beslutade i våras att staden ska subvention­era en del av utbildning­en på andra stadiet. Enligt Helsingfor­s stads beslut ersätts alla kostnader för studiemate­rial, såsom skolböcker. Staden erbjuder också gratis kollektivt­rafik i zonerna A och B och avgiftsfri tillgång till vissa kulturtjän­ster.

– Det handlar om ett ettårigt pilottest och endast för de studerande som påbörjar sina studier på andra stadiet denna höst, förtydliga­r direktör Arja Kukkonen på Helsingfor­s stads fostrans- och utbildning­ssektor.

Det sammanlagd­a värdet av stadens förmåner uppgår till närmare 600–700 euro per studerande, lite beroende på hur dyra böcker som krävs inom olika inriktning­salternati­v. Helsingfor­s stads förmåner gäller även de studerande som pluggar i Helsingfor­s, men inte är mantalsskr­ivna i kommunen.

– Yrkesskolo­rnas studerande skulle behöva ekonomiska kompensati­oner för att skaffa arbetsreds­kap, men stadsfullm­äktiges beslut gällde endast litteratur.

Enligt Kukkonen har det varit arbetskräv­ande att sy ihop höstens förmånspak­et eftersom det förutsätte­r nya avtal med Skatteverk­et, Helsingfor­sregionens trafik (HRT), olika kulturaktö­rer och de förlag som berörs av beslutet.

Privata aktörer sidsteppas

Pilotförsö­ket omfattar inte de gymnasier och yrkesskolo­r som är privatägda. I de privatägda skolorna måste ungdomarna gräva i plånboken och betala själva för sina utgifter.

– Det här utgångsläg­et är inte jämlikt. Det försätter de studerande i väldigt olika ekonomiska situatione­r, medger Kukkonen.

Yrkesinsti­tutet Prakticum har också sidsteppat­s på grund av skolans ägarstrukt­ur. Hälften av Prakticum ägs av privata aktörer, medan den andra halvan ägs av ett flertal kommuner i huvudstads­regionen, inklusive Helsingfor­s stad.

– Vi är otroligt besvikna över stadens beslut. Det är orättvist att våra studerande inte får dessa förmåner, säger rektor Laila Andersson på Prakticums enhet i Helsingfor­s.

Andersson poängterar att det inte ens existerar andra alternativ att plugga vid en svensk yrkesskola i Helsingfor­s, vilket innebär att pilotförsö­ket är diskrimine­rande mot stadens svensksprå­kiga yrkesstude­rande.

– Det här känns väldigt ledsamt. De studerande rår ju inte över läroinrätt­ningens ägarstrukt­ur och kan därmed inte påverka beslutet på något sätt.

Besvikelse­n delas av Prakticums studerande.

– Jag hade väntat mig att få gratis skolböcker. Min kompis på Brändö gymnasium berättade att staden betalar de här utgifterna så jag trodde att detsamma gäller oss, säger Ida-Annika Lindholm som ska utbilda sig inom hår- och skönhetsbr­anschen.

Ingen gratis kollektivt­rafik

På Steinergym­nasiet i Brunakärr är man också förvånad över stadens selektiva pilotförsö­k.

– En del av våra studerande förväntade sig att få gratis bussbiljet­ter. De blev mycket förvånade över att förmånen inte gäller här, säger Steinergym­nasiets ekonomidir­ektör Marika Törnblom.

Steinergym­nasiet är medlem i Privatskol­ornas förbund som nu överväger motåtgärde­r.

– Vi kommer att ha överläggni­ngar med stadens representa­nter för att signalera att vi vill vara med i det här pilotförsö­ket i fortsättni­ngen, säger Törnblom.

Helsingfor­s stad har hittills budgeterat två miljoner euro för pilotförsö­ket, men det är tillsvidar­e öppet hur testet ska fortsätta nästa år.

– Ifall testet ska utvidgas så behövs större budgetansl­ag. Vi behöver nationella riktlinjer och beslut som definierar vad som ska vara avgiftsfri­tt inom andra stadiets utbildning och på vilka grunder, säger Kukkonen.

På Undervisni­ngsministe­riet är man redan i färd med att utarbeta de kriterier som Kukkonen efterlyser.

– Det nya regeringsp­rogrammet slår fast att läroplikte­n ska förlängas till 18 års ålder. Det innebär att andra stadiets utbildning på sikt blir avgiftsfri för alla, säger överdirekt­ör Mika Tammilehto på Undervisni­ngsministe­riet.

Enligt Tammilehto kommer den nya lagen att avlåtas till riksdagen hösten 2020. Hur ser du på Helsingfor­s stads pilotförsö­k? – Staden har rätt att fatta beslut om olika pilotförsö­k, men enligt lagen ska alla studerande som berörs av försöket behandlas jämlikt.

 ?? Foto: Mikael Sjövall/SPt ?? Isabella Keinänen och Ida-Annika Lindholm är förvånade över stadens beslut att snuva Prakticums yrkesstude­rande på de förmåner som tillkommer andra yrkesstude­rande i Helsingfor­s.
Foto: Mikael Sjövall/SPt Isabella Keinänen och Ida-Annika Lindholm är förvånade över stadens beslut att snuva Prakticums yrkesstude­rande på de förmåner som tillkommer andra yrkesstude­rande i Helsingfor­s.
 ?? Foto: Mikael Sjövall/SPt ?? En del av våra studerande förväntade sig att få gratis bussbiljet­ter. De blev mycket förvånade över att förmånen inte gäller oss, säger Steinergym­nasiets ekonomidir­ektör Marika Törnblom.
Foto: Mikael Sjövall/SPt En del av våra studerande förväntade sig att få gratis bussbiljet­ter. De blev mycket förvånade över att förmånen inte gäller oss, säger Steinergym­nasiets ekonomidir­ektör Marika Törnblom.
 ??  ?? Det här känns väldigt ledsamt. De studerande rår ju inte över läroinrätt­ningens ägarstrukt­ur och kan därmed inte påverka beslutet på något sätt, säger rektor Laila Andersson på yrkesinsti­tutet Prakticum i Helsingfor­s.
Det här känns väldigt ledsamt. De studerande rår ju inte över läroinrätt­ningens ägarstrukt­ur och kan därmed inte påverka beslutet på något sätt, säger rektor Laila Andersson på yrkesinsti­tutet Prakticum i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland