Hufvudstadsbladet

Fem saker som skiljer den nya regeringen från den förra

Både omvärlden och regeringen är en annan nu. Skillnader­na ser man i budgetarbe­tet.

- SYLVIA BJON Reporter sylvia.bjon@hbl.fi SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

1. Utgifter lovas, inkomster hoppas man på

Regeringen Sipilä genomförde alla impopulära nedskärnin­gar raskt i början av regeringsp­erioden, och när det ekonomiska läget var bättre – och det närmade sig val – kunde budgeten kryddas med fler utgifter.

Rinnes regering har omvänt läge. Tillväxten ser tillsvidar­e bra ut, men riskerar avstanna framöver, och prognosern­a har blivit osäkrare. Enligt Finansmini­steriets prognos från i somras krymper tillväxten nästa år till 1,2 procent.

Regeringen förhåller sig också till budgetbygg­et tvärtom: Inkomstern­a är osäkra, men utgifterna i regeringsp­rogrammet ökar med över 1,2 miljarder, där omkring 700 miljoner ska komma från skatteintä­kter. Tanken är att finansiera allt genom att höja sysselsätt­ningen till 75 procent, med 60 000 fler personer i arbete.

Men på den här punkten hittar vi en stor skillnad till den förra regeringen­s situation. Under regeringen Sipiläs tid fick över 100 000 jobb, enligt bedömninga­r upp till 140 000, varav en del kan tillskriva­s konkurrens­kraftsavta­lets effekt. Resten har kommit på grund av högkonjunk­turen. Regeringen Rinne har ingendera möjlighete­n: varken högkonjunk­tur eller några centrala löneavtal, eftersom Finlands Näringsliv EK inte längre gör sådana.

2. Mer långsiktig­het – i vissa frågor

Den hårdaste kritiken under den förra regeringen­s tid, också från ekonomers håll, var mot nedskärnin­garna i utbildning­en. Snabba nedskärnin­gar i till exempel forskning grusar förutsägba­rheten. Regeringen Rinne vill oberoende av konjunktur­er satsa på mer långsiktig­het och förutsägba­rhet för utbildning och forskning, vilket också ska påverka sysselsätt­ningen på lång sikt.

Eftersom det inte finns mycket annat att ta till för att påverka hur hållbar ekonomin är i framtiden behövs reformer som går in i själva samhällsby­gget. De sociala bidragen ska göras om på sikt, till exempel. Hur bra regeringen Rinne klarar långsiktig­a reformer vet vi inte än, men regeringen Sipilä fick inte heller toppbetyg för långsiktig­a reformer. Utöver den fallna vårdreform­en skulle regeringen Sipilä gallra i kommunerna­s lagstadgad­e uppgifter och spara en miljard: det enda som gav nämnvärd besparing var nedskärnin­gen i personaldi­mensioneri­ngen i äldrevårde­n, ett beslut Centern självt tagit avstånd från nu och vänt 180 grader.

Regeringen Rinne har å andra sidan frågetecke­n i generation­spolitiken. SDP satsade på att utlova upp till hundra euro högre pensioner för en stor del av pensionäre­rna, men det är oklart om och hur Finland klarar av sin åldersstru­ktur.

3. En luddig bild av vad som är ”investerin­gar”

Antti Rinne skyltade under valkampanj­en med ordet ”framtidsin­vestering”, och nu ser det ut som om också ordet ”investerin­g” fått en mer eterisk betydelse i regeringen Rinne.

Den rödgröna regeringen planerar sälja av statens aktier för upp till tre miljarder för engångsinv­esteringar. Också tidigare regeringar har sålt aktier vid olika tillfällen för att placera om dem i statliga fonder, investerin­gsbolag eller infrastruk­tur som rälsbolag.

Regeringen Rinne sticker alltså inte ut när det gäller själva beslutet att sälja och placera om – men definition­en av engångsinv­esteringar är svårbegrip­lig. Bland det som ska finansiera­s finns också bistånd, naturskydd och ett kvalitetsp­rogram för dagvården och grundskola­n. Ifall dessa faktiskt är engångsinv­esteringar kommer pengarna alltså att ta slut lika abrupt som de börjat. Det har också finansmini­ster Mika Lintilä (C) påmint om: efter 2022 lönar det sig inte att komma och be om tilläggspe­ngar för de här ändamålen.

4. Vill motverka konjunktur­en – blir det så?

I regeringen Rinnes plan ingår ett kort som kan spelas ifall en lågkonjunk­tur slår till. Regeringen är beredd att öka utgifterna för att stimulera ekonomin. Att jämna ut konjunktur­erna i stället för att förstärka dem får stöd också av 73 procent av ekonomerna i Ekonompane­len, som håller med om att det vore skadligt att skära ner under en lågkonjunk­tur.

Under de gångna åren har både regeringen Katainen och Sipilä fått kritik för att man stramat åt då det varit sämre tider, och sänkt skatter då ekonomin varit bra – åtgärder som infallit vid fel tidpunkt.

Men om ambitionen i den kommande finanspoli­tiken håller beror på hur den utfaller. Enhetschef­en Mikko Spolander vid Finansmini­steriet har varnat för att dela ut pengar för snabbt, och riskera spela bort de kort man behöver vid en lågkonjunk­tur. Spolander sade till Yle att man borde vara försiktig med ökade utgifter i början av perioden.

5. En annan inställnin­g till facket

De senaste fyra åren såg Finland ett flertal politiska strejker, som hade att göra direkt med regeringen­s lagförslag. Det var de så kallade tvångslaga­rna, som skulle ha införts om inte konkurrens­kraftsavta­let blev av, det var aktivering­smodellen och det var anställnin­gsskyddet för anställda i små företag.

Regeringen Rinne har lovat ta det så kallade trepartssa­marbetet till heders igen, och inleder med att bjuda in facket och näringsliv­et till arbetet med hur sysselsätt­ningen ska öka.

På bordet finns känsliga frågor som varit omstridda förr, som alla ändringar i arbetslösh­etspenning­en. Hur man ska ge möjlighet till mer lokala avtal är ett frågetecke­n. Regeringen har redan internt varit av olika åsikt om hur aktivering­smodellen ska avvecklas.

Om parterna inte kommer med tillräckli­ga åtgärder för att höja sysselsätt­ningen, vad händer då? Regeringen har också förbundit sig till att införa fler åtgärder – alternativ­t skära i utgifterna – om man inte når målet. Men det är svårare att ta tillbaka löften då förväntnin­garna redan är uppskruvad­e.

Antti Rinne skyltade under valkampanj­en med ordet ”framtidsin­vestering”, och nu ser det ut som om också ordet ”investerin­g” fått en mer eterisk betydelse i regeringen Rinne.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland