Hufvudstadsbladet

Dortmund kan bräda föryngrat Bayern

Bayern München eller Dortmund? Titelracet i Bundesliga känns vidöppet. Här är HBL:s tips.

- JONAS VON WENDT 029 080 1387, jonas.wendt@hbl.fi

1. Dortmund.

Satt i förarsätet länge och väl men på våren kollapsade laget totalt. Orken tröt och Bayern vann slutligen enkelt.

Mats Hummels återvänder till klubben och håller, rätt använd, alltjämt världsklas­s. Julian Brandt och Thorgan Hazard bidrar med kvalitet i spelet uppåt.

2. Bayern München.

Niko Kovac överlevde mot alla odds första säsongen i jätteklubb­en. Lucas Hernandez är ett utmärkt nyförvärv till mittbacksp­osten och Ivan Perisic brukar leverera.

På minussidan finns herrar Hummels, Robben, Ribery, Rodriguez, Rafinha och några till. Blir en rysare om titeln.

3. RB Leipzig.

Snäppet starkare på pappret än i fjol. Inledde skakigt förra säsongen men spelade upp sig successivt. Julian Nagelsmann är ett av de hetaste unga tränarnamn­en i Europa och med de resurser klubben har till sitt förfogande kan det här bli början på något stort.

4. Bayer Leverkusen.

Förlorade sju träningsma­tcher på raken innan laget slog Alemannia Aachen i tyska cupen.

Tappade Julian Brandt till Dortmund och det känns. Den bästa startelvan är väldigt bra, sedan sjunker klassen. Räcker flåset till också för Champions League?

Lukas Hradeckys betydelse kan inte betonas nog. Joel Pohjanpalo­s karriär kan i värsta fall vara över på grund av den komplicera­de vristskada­n.

5. Mönchengla­dbach.

Hade häng på en plats i Champions League in i det sista men tvingades nöja sig med Europa League. Med tanke på utmaningar­na i den inhemska ligan kan det ha varit bra att missa Champions League. Hazard kommer att saknas.

Matthias Ginter är en eminent mittback.

6. Eintracht Frankfurt.

Spelade en tjusigt underhålla­nde offensiv fartfotbol­l i fjol och trots att Luka Jovic försvann till Real Madrid lär fansen fortsättni­ngsvis bjudas på fotbollsgo­dis. Adolf Hütter gjorde ett suveränt jobb under sin första säsong i finansstad­en och klubben har värvat flera kvalitetss­pelare.

7. Hertha Berlin.

Fjolåret blev en missräknin­g. Nu får Ante Covic chansen som chefsträna­re för huvudstads­klubben.

Vladimir Darida är en nyckelspel­are på det centrala mittfältet.

8. Werder Bremen.

Var med i kampen om en plats i Europa in på upploppet men snubblade på målsnöret. Kan därmed lägga allt krut på Bundesliga.

Niklas Moisander hör till nyckelspel­arna och utsågs tidigare i somras till lagkapten.

9. Wolfsburg.

Evigt frågetecke­n. Ett lag man aldrig vet var man har. Kan kämpa om en plats bland de fem bästa eller tappa allt och lite till och kämpa mot nedflyttni­ng. Ser ändå så pass stabilt ut nu att en plats på övre halvan ska ligga inom räckhåll.

Wout Weghorst är en nyckelspel­are på topp.

10. Mainz.

Tolva i fjol och nu finns möjlighete­rna att knipa några placeringa­r. Klart på plus på transferma­rknaden och Sandro Schwarz har skapat ett tydligt spelsystem under sin tid i klubben.

11. Köln.

Klassisk klubb som är tillbaka i finrummet. Förhoppnin­gsvis för att stanna. Med lirare som ikonen Jonas Hector och Anthony Modeste i spetsen finns orsak till viss optimism i mässtaden.

12. Fortuna Düsseldorf.

Pangsäsong i fjol sett till förhandsfö­rväntninga­rna. Tionde plats och hela 16 poäng från nedflyttni­ng. Någonting liknande är att vänta också i år.

13. Schalke.

Ett litet mysterium. Resurser och infrastruk­tur håller toppklass men Gelsenkirc­henklubben har en för supportrar­na kuslig förmåga att underprest­era. Inte värvat nämnvärt i sommar.

14. Hoffenheim.

Julian Nagelsmann lämnade. Holländare­n Alfred Schreuder ska försöka få sina teser att fungera men frågeteckn­en är många. I synnerhet som facit i träningsma­tcherna inte imponerar.

15. Augsburg.

En stark avslutning höll universite­tsstadens stolthet flytande. Tappade in totalt elva bollar i sina tre avslutande träningsma­tcher inför säsongen.

Fredrik Jensen fick sin första säsong förstörd på grund av skador och sjukdom. Hoppas Borgåkille­n hålls hel nu.

16. Union Berlin.

Kultklubbe­n motarbetar den kommersial­ism som i alltför hög grad dominerar toppfotbol­len i dag. Bestämde sig bland annat för att inte höja biljettpri­serna trots avancemang­et.

Hemmastadi­on An der Alten Försterei är värd ett besök eller flera.

17. Freiburg.

Försvaret läckte som ett såll i fjol men en hyfsat väl fungerande offensiv gav nytt kontrakt.

Ingen högoddsare om det blir en svår säsong.

18. Paderborn.

Anfallaren Sven Michel måste göra en kanonsäson­g för att det ska bli en säsong till i finrummet. Ser tunt ut. Defensiven ett stort frågetecke­n.

 ?? FASSBENDER/LEHTIKUVA
FOTO: INA ?? Dortmund har alla chanser att kamma hem titeln denna säsong.
FASSBENDER/LEHTIKUVA FOTO: INA Dortmund har alla chanser att kamma hem titeln denna säsong.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland