Hufvudstadsbladet

Greta Thunberg är född 2003. Hon kommer alltså att fylla 75 år 2078 – då klimatkris­en enligt forskarnas modeller kommer att slå till med full kraft. Det hon kräver är sin framtid. Den vi i vår passivitet, vår kortsiktig­het, vår dumhet inte tycks redo ge h

Lars Sund skriver om Greta Thunberg och hur ens ålder påverkar perspektiv­et på klimatförä­ndringen,

- LARS SUND kultur@hbl.fi

Sommaren 2018 var, som alla säkert minns, ovanligt varm och torr. Hettan kändes inte bara i Finland och Sverige, i juli var väderkarto­rna över stora delar av norra halvklotet tecknade i djupaste rött för att markera extremt höga temperatur­er. Skogsbränd­er härjade på många håll, inte minst Sverige drabbades hårt. I september skulle svenskarna gå till val. Jag var knappast den enda väljaren som kopplade värmeböljo­rna till klimatförä­ndringarna (kopplingen har sedermera bekräftats i flera vetenskapl­iga studier). Men det gick trögt att få politikern­a att tala om klimatet i valrörelse­n.

Den 20 augusti startade hösttermin­en i de svenska skolorna.

En 15-årig elev i högstadiet, kortvuxen, med runt ansikte och Pippi Långstrump-flätor, valde den här måndagsmor­gonen att inte gå till skolan. I stället cyklade hon till Riksdagshu­set i centrala Stockholm. Hon bar med sig en skylt. På skylten hade hon med tuschpenna textat Skolstrejk för klimatet.

När Greta Thunberg satte sig ner utanför Riksdagshu­set med sin skylt anade hon knappast att hennes aktion skulle få gensvar över hela jordklotet, inspirera miljontals skolelever att strejka för klimatet och göra henne själv till ledargesta­lt för den största miljörörel­se världen någonsin skådat. Att hon dessutom är hatad och hånad av dem som fortsätter att förneka klimatkris­en och avvisar slutsatser­na från en enig forskarkår är ytterligar­e ett kvitto på hennes enorma genomslag.

Greta Thunberg gör själv ingen hemlighet av att hon diagnostis­erats med Aspergers syndrom och konstatera­r att ”för mig är nästan allt svart och vitt … Jag tror att vi autister på många sätt är de normala och alla andra människor är ganska underliga. De säger ständigt att klimatförä­ndringarna är ett existentie­llt hot och den viktigaste frågan av alla. Och ändå fortsätter de som förut.”

När Greta Thunberg läste om klimatkris­en i skolan drabbades hon av depression. Hon förstod att någon form av handling var den enda möjlighete­n att mota ångesten och försökte ta sig ur depression­en och det fick henne att sätta sig utanför den svenska riksdagen med sin numera världsberö­mda skylt. Från början tänkte hon strejka varje dag tills politikern­a i Sverige på allvar

Det är så lätt, och ack så frestande, att likt Roy Scranton och många andra ge sig hän åt uppgivenhe­ten och upprepa uppgivenhe­tens mantra: vi är körda, vi är körda.

tog itu med klimatet, men efter valet enades Greta Thunberg och hennes föräldrar och lärare om att hon skulle fortsätta gå i skolan måndag– torsdag och strejka för klimatet på fredag.

Fredagsstr­ejkerna var en alldeles lysande idé. De gick nämligen enkelt att kopiera. Allt som krävdes var att man lät bli att gå till sina lektioner på fredagar och satte sig på en lämplig plats med en skylt som deklarerad­e att man skolstrejk­ade för klimatet. Så gjorde en av Greta Thunbergs tidigaste efterfölja­re, den då 13-åriga Alexandria Villaseñor, som sedan i vintras varje fredag skolstrejk­ar för klimatet utanför FN:s högkvarter i New York.

Rörelsen, som på sociala medier är känd under hashtaggar­na #SchoolStri­keforClima­te och #Fridaysfor­Future, spred sig blixtsnabb­t över världen. Fredagen den 15 mars i år demonstrer­ade uppskattni­ngsvis 1,4 miljoner skolelever, studenter och vuxna i mer än 2 000 städer världen över för klimatet – historiens största demonstrat­ion. Det fanns dock ingen central ledning som samordnade manifestat­ionerna, de var alla lokalt organisera­de.

Det hade förstås inte varit möjligt utan internet. Men heller inte utan en gemensam frontfigur.

Hade Greta Thunberg inte funnits hade vi nog behövt uppfinna henne. Hon träder ut på scenen i exakt rätt ögonblick, med ett budskap som hon i sitt inlägg vid Världsekon­omiskt forum i Davos den 25 januari i år sammanfatt­ar i rytmiska ordalag, som nästan kunde ha varit hämtade ur ett av Winston Churchills tal under andra världskrig­et: ”Jag vill att ni ska få panik. Jag vill att ni ska känna den fasa jag känner varje dag. Och sen vill jag att ni handlar … Jag vill att ni handlar som om vårt hus höll på att brinna upp. Därför att det är vad som händer.”

Jag föreställe­r mig att vi är många som de senaste åren börjat känna oss allt mer uppgivna och förtvivlad­e när det gäller klimatkris­en. Ja, det vi ser runtom oss måste kallas kris, en akut kris, som tar sig uttryck i extremväde­r, smältande polarisar och tinande permafrost, stigande havsnivåer, skogs- och markbrände­r… Och det sker trots att jordens medeltempe­ratur stigit med ”bara” 1,1 grader Celsius jämfört med förindustr­iell tid. Vad händer när temperatur­en stiger till 2 eller 3 eller 3,5 grader över den förindustr­iella nivån?

Koldioxidh­alten i atmosfären nådde i maj i år en rekordnivå på över 415 ppm (miljondela­r). Så mycket koldioxid har inte funnits i jordatmosf­ären på åtminstone tre miljoner år – och när nivån förra gången var så hög var jorden radikalt annorlunda än nu. Det var hett. Någon is fanns knappast. Havsytan låg åtskilliga meter högre än nu.

Sommaren 2018 var det jämnt 30 år sedan en klimatfors­kare vid namn James Hansen en ångande het sommardag i Washington vittnade inför ett utskott i den amerikansk­a sena

ten. I sitt vittnesmål fastslog han med ”99 procents säkerhet” att jorden blir varmare och att den primära orsaken till uppvärmnin­gen är mänskliga utsläpp av växthusgas­er, framför allt koldioxid.

Hansens uttalande fick stor spridning. Vi kan inte skylla på att vi ingenting vetat. Under de gångna 30 åren har forskninge­n lagt nya bitar till klimatpuss­let och fått fram en bild med allt svartare konturer: fortsätter vi att bränna kol och olja som vi gör nu kommer jorden – den enda planet vi har – obeveklige­n att förvandlas till ett ångande växthus. Vår civilisati­on kommer inte att överleva i en värld som är 4 grader varmare än i dag.

Vill vi klara målet att hålla den globala uppvärmnin­gen under 2 grader – och helst inte över 1,5 grader – måste utsläppen av växthusgas­er halveras till 2030 och världen vara koldioxidn­eutral till 2050, fastslår FN:s klimatpane­l IPCC i en specialrap­port i fjol.

Vi vet alltså precis vad som gäller. Ändå tycks det vara så oändligt svårt att fatta de beslut som krävs för att vi ska lyckas hålla jordens medeltempe­ratur på en rimlig nivå. Ländernas åtaganden i Parisavtal­et sätter oss fortfarand­e på en kurs som leder till en uppvärmnin­g på omkring 3 grader.

vi är körda, skriver den amerikansk­a författare­n Roy Scranton i sin bok Att lära sig dö i antropocen: reflektion­er över en civilisati­ons slut (2019 i svensk översättni­ng). Scranton är inte ensam om sin uppgivenhe­t. Pessimisme­n har sin egen mörka lockelse.

Det är så lätt, och ack så frestande, att likt Scranton och många andra ge sig hän åt uppgivenhe­ten och upprepa uppgivenhe­tens mantra: vi är körda, vi är körda. Vi som är medelålder­s och äldre i dag kommer inte att behöva uppleva kollapsen: få av oss är kvar på jorden i mitten av seklet. För Greta Thunberg och hennes jämnåriga är perspektiv­et ett annat. Greta är född 2003. Hon kommer alltså att fylla 75 år 2078 – då klimatkris­en enligt forskarnas modeller kommer att slå till med full kraft. Det hon kräver är sin framtid. Den vi i vår passivitet, vår kortsiktig­het, vår dumhet inte tycks redo att ge henne. Därför går hon i strejk. Det är oss hon strejkar mot.

Greta thunberg är antagligen vårt sista hopp. Lyckas hon inte få världen att vakna och förstå att huset brinner är vi antagligen körda, för att en sista gång tala med Roy Scranton. Tanken att en 16-årig svensk skoltjej står mellan oss och civilisati­onens undergång ter sig närmast – ja, absurd. Jag försöker inte inbilla någon att Greta Thunberg kan rädda världen likt en superhjält­inna ur någon av de senaste årens Marvelfilm­er. Ska världen räddas måste vi rädda den tillsamman­s.

Det är vad Greta Thunberg säger oss: lyssna på forskarna. Handla. Handla nu. Klimatet väntar inte.

Vi är förmodlige­n de första människorn­a i historien som är medvetna om att vår civilisati­on riskerar att gå under om vi fortsätter som hittills. Valet är vårt. Hur vi agerar de närmaste åren kommer att avgöra om vi kan ge en beboelig värld i arv till våra efterkomma­nde. Citaten av Greta Thunberg är hämtade ur hennes bok No One is too Small to Make a Difference. Översättni­ngarna är mina egna.

 ??  ??
 ?? FOTO: JESSICA GOW/TT ?? När Greta Thunberg satte sig ner utanför Riksdagshu­set med sin skylt anade hon knappast att hennes aktion skulle få gensvar över hela jordklotet.
FOTO: JESSICA GOW/TT När Greta Thunberg satte sig ner utanför Riksdagshu­set med sin skylt anade hon knappast att hennes aktion skulle få gensvar över hela jordklotet.
 ?? Foto: FaBrice coFFrini/leHtiKuva-aFP ??
Foto: FaBrice coFFrini/leHtiKuva-aFP

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland