Hufvudstadsbladet

Trendbryta­nde reaktioner på Trump

- LARS KARLSSON Karis

SAMHäLLE Alltmer högljudda ”starka” ledare i världen lyfter fram det egna landet som något så enastående, att det har rätt att ställa sig över alla försök att gemensamt hantera de svåra frågor som rör oss alla. Luft- och vattenföro­reningar kan inte stoppas av en nationsgrä­ns, det förstår redan ett barn, lika litet som ett stängsel kan hindra människor att sätta sig i rörelse efter en hungerkata­strof eller ett krig.

Dessa frågor kräver utbyte av tankar och kunskap, samarbete och tuffa förhandlin­gar

för att nå giltiga beslut för de berörda, och i synnerhet de svagaste.

Nu försöker ett par starka kringgå eller montera ner de med möda skapade mellanstat­liga organen och dra hemåt via bilaterala avtal främst med länder där likasinnad­e ”starka” tagit makten. Refrängen, mestadels tagen ur någon mytologisk forntid, lyder unisont och taktfast: ”Vi vill ha vår storhet tillbaka”. Strunt i forskning, avtal, diplomati och rättsprinc­iper för att inte tala om gammaldags respekt för vissa spelregler. Storheten, landets ”ära” går före allt annat.

Därför framstår två nordiska statsminis­trars reaktioner på USA-presidente­n Donald

Trumps utspel nyligen så uppfriskan­de, ja rentav trendbryta­nde, i ett globalt perspektiv.

När Trump ville få den anklagade rapartiste­n Asap Rocky frisläppt genom ett telefonsam­tal till Sveriges statsminis­ter Stefan Löfven fick han till svar att domstolarn­a i Sverige är oberoende av den politiska makten i landet och att ingen står över lagen. Trump meddelade surt att han var väldigt besviken och att ”Sverige svikit den afroamerik­anska gemenskape­n”.

Samme president hade ett inplanerat statsbesök i Danmark och passade på att i förbifarte­n föreslå ett köp av Grönland. När Danmarks statsminis­ter Mette Frederikse­n avböjde och ansåg tanken ”absurd” kallade Trump henne ”nasty”, ett ord han reserverat för alla de kvinnor som motsätter sig honom. Samtidigt avblåste han det planerade besöket eftersom man ”inte talar till USA på det sättet”.

I de två exemplen anser sig en ”stark” ha rätten att med rå styrka få andra att böja sig, medan två ”svaga” hänvisar till lagar, sunt förnuft och överenskom­na spelregler.

Det är nog mer än ett sammanträf­fande att dessa två landsledar­e kommer från Norden. Vi får hoppas att sådana stämmor hörs allt klarare i världen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland