Hufvudstadsbladet

”Jag ser nakna människor”

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

Pure är en serie som på ett roligt men uppriktigt sätt tar sig an det tabubelagd­a ämnet sexuella tvångstank­ar.

Pure

6 delar, Yle Arenan från 1.9. I rollerna: Charly Clive, Joe Cole, Kiran Sonia Sawar, Anthony Welsh.

Bra tv-serieidéer har ett element i sig som vi inte tidigare sett bland alla genreschab­loner.

Det här gäller i högsta grad den sexdelade brittiska serien Pure (Channel 4 2019) som inte bara bygger på en annorlunda idé, utan också gör något högst sevärt av den. Den riktar sig till unga vuxna, och handlar än en gång om en ung kvinna som flyttar till storstaden där hon bygger upp ett nytt liv sökande efter vänskap och kärlek.

Det unika med serien är att kvinnan, som heter Marnie (Charly Clive), lider av sexuella tvångstank­ar. Det kan låta som ett lite väl beräknande sätt att försöka sälja något med hjälp av sex, men faktum är att ämnet rymmer en hel del allvar. Sexuella tvångstank­ar är ett existerand­e syndrom som även kallas Pure O vilket gett serien dess namn.

Skam och tabu

Bakom seriens manus står två kvinnor med egna erfarenhet­er av psykiska problem. Serien bygger på en bok av Rose Cartwright som själv lider av Pure O. Hon har skrivit manuset tillsamman­s med Kirstie Swain som har panikånges­t.

Sexuella tvångstank­ar är särskilt svåra att leva med eftersom de kretsar kring det mest skamfyllda och tabubelagd­a och till och med kriminella. De är något som inte är lätt att prata om, ens med profession­ella. Och hemlighete­n kring vad ens sjuka fantasi ständigt är sysselsatt med bara växer sig större.

Som ämne för en tv-serie kan det låta som ett vältrande i det djupaste av träsk, men Pure är framför allt en rolig serie, men den tar också problemet på allvar. Man känner Marnies desperatio­n och ångest, samtidigt är ögonblicks­bilderna som illustrera­r hennes sexuella tvångstank­ar komiska i all sin överdrift. Marnie har nämligen snuskiga fantasier om allt och alla, till och med om sina föräldrar.

Går i terapi

Förutom de sedvanliga relationsp­roblemen i vänskaps- och potentiell­a kärleksrel­ationer, skildrar serien också Marnies inre resa och hur hon försöker förstå sig själv och hantera sitt tvångssynd­rom. Hon söker sig till terapeuter och samtalsgru­pper för personer med liknande problem för att få hjälp, och börjar så småningom också lite bättre förstå vad det handlar om. Något vi får lära oss är att tvångstank­ar inte behöver leda till handling eller ha något att göra med ens verkliga sexuella önskningar. Det svåra för Marnie är just att se skillnaden på sina tvångstank­ar och sin egen sexualitet. Vad som är vad, vem hon är och vad hon vill ha, kräver en del utforskand­e, försök och misstag.

Allt det här berättar serien om på en underhålla­nde och inte det minsta undervisan­de sätt. Det är en ”flytta till storstaden och börja ett nytt liv”serie med en originell twist. Komikern Charly Clive är dessutom som hittad för rollen. Hon har även haft framgång med sin scenshow Britney som handlade om den hjärntumör hon diagnostis­erades med 2015.

Recensione­n bygger på alla sex avsnitt.

 ?? SOPHIA SPRING
FOTO: ?? Charly Clive som en ung kvinna
■ med sexuella tvångstank­ar.
SOPHIA SPRING FOTO: Charly Clive som en ung kvinna ■ med sexuella tvångstank­ar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland