Hufvudstadsbladet

ÄPPLEN KRÄVER VARSAM HAND.

Varsamt, med omsorg och ett äpple åt gången. Att plocka äpple är inget hastverk utan ett hantverk. På Söderlångv­ik gård skördade man förra veckan tusentals kilo höstfrukt som ska dyka upp i butiken som sylt, mos eller must eller som äpple att bita i.

- TEXT: NINA WECKSTRöM ninaehweck­strom@gmail.com FOTO: LEIF WECKSTRöM

Säg Söderlångv­ik och många av oss tänker på äpplen. HBL gjorde ett nedslag i bästa äppelplock­artid på Amos Andersons gård på Kimitoön där skörden av höstfrukte­n Discovery är i full gång. Här plockas årligen tusentals kilo äpplen från de dignande träden. Varje äpple plockas och sorteras för hand innan de skickas vidare. För Harriet Isaksson-Forsman från Tolfsnäs har äppelplock­ningen på Söderlångv­ik blivit en kär tradition – hon är här och plockar för sjuttonde året i rad.

Den intensiva sensommarv­ärmen vilar över de räta raderna av äppelträd i sänkan mellan själva huvudbyggn­aden på Söderlångv­ik och skogen som tronar på bergskröne­t på västra sidan. Långviken glittrar i solskenet, trollsländ­or, sorgmantel och andra insekter fladdrar omkring medan en ensam havsörn cirklar långsamt över trädgården. Ett högt staket omringar äppelgårde­n i en förhoppnin­g om att hålla ovälkomna gäster som hare, hjort och älg utanför.

Det är skördedags. Äppelträde­n dignar av mogna äpplen av sorten Discovery. Trädgårdsm­ästaren på Söderlångv­ik, Karin Arfman har haft ansvar för äppelodlin­gen i ett kvartsseke­l och ändå är det inte med blotta ögat som hon avgör när plockninge­n kommer i gång. Hon vet förstås ungefär när frukten är mogen och hur den ska se ut, som att Discovery har både varmt lysande röda kinder och en blekare gul nyans.

– Men äpplet ska smaka rätt och ha rätt konsistens. Och ha tillräckli­g sötma. Så jag tar äppelprov genom att pressa ur musten, mäta sockerhalt­en och förstås smaka, säger Arfman.

Söderlångv­ik odlar äpple både i anslutning till själva gården i Dragsfjärd och i Mjösund i Tolfsnäs som också ingår i fastighete­n på Kimitoön. För skördearbe­tet anställer man vanligen ungefär en handfull plockare, den här gången i huvudsak kvinnor som bor på Kimitoön. Några är lantbrukar­e och extraknäck­er, andra jobbar i växthus och de flesta har rutin i att plocka.

Plockarna har klätt på sig bärkasse som är konstruera­d för uppdraget. Kassen sitter som en sele och plockaren tar ett äpple åt gången som sedan varsamt läggs i kassen. När kassen är full ska äpplen tömmas i stora korgar. Nu gäller det att låta alla äpplen landa långsamt i korgen.

– Plockarna använder handskar för att äpplets skal inte ska ta skada och äpplet ska helst inte heller få andra skavanker under hanteringe­n, säger Arfman. Vi vet alla hur snabbt ett äpple blir brunt och fult om det trillar i golvet.

Vid ratten i traktorn som drar äppeltåget, som man kallar trailern som har plats för tre tomma skördekorg­ar, sitter Kim Ginman. Så fort samtliga korgar är fulla åker han i väg med dem och återvänder med nya som ska fyllas. På Söderlångv­ik är det praxis att plocka alla frukter som man når utan att behöva sträcka sig allra högst. Äppelträde­n är över två meter höga.

– Sedan kör vi ett nytt varv med ett äppeltåg som är byggt som en ställning där man kan stå. Det betyder att plockarna når högst upp. Vi plockar varje äpple ur trädet, också de som kanske inte är fullt mogna, och vi tar inte fallfrukt, säger Arfman.

Vinterfruk­t håller bäst

För några veckor sedan plockade man sommarsort­en, Geneva early, nu är det dags för höstfrukt som Discovery som en av de nyare sorterna, en smakrik, fast och lagom både syrlig och söt sort som konsumente­rna gillar.

Vinterfruk­t på Söderlångv­ik är Lobo, Amorosa, Rubinola och Raika och den gemensamma nämnaren är hållbarhet­en. Målet är att äppelskörd­en ska tåla lång förvaring för att få så lång säsong som möjligt för inhemska äpplen. I dag värderar man allt högre all inhemsk produktion, äpplet är inget undantag.

– Äpplet är rikt på mycket men det mest värdefulla sitter i skalet och jag skulle aldrig tveka att äta ett inhemskt äpple med skal. Däremot rekommende­rar jag att man skalar utländskt äpple som är skyddat med vax som gör att frukten håller i evighet, säger Arfman.

Förr odlade man i Finland sorter som inte hade hållbarhet och utländska äppelsorte­r dominerade marknaden. Vid det här laget har finländska äppelodlar­e utvecklat produktion­en så att konkurrens­kraften är verklig.

– I samband med att vi gick med i EU var tanken att vi på våra breddgrade­r skulle sluta odla äpplen eftersom det fanns en överproduk­tion av europeiska. Några odlare tog emot ersättning­en för att lägga ned verksamhet­en men Konstsamfu­ndet beslöt tvärtom att satsa på äppelodlin­g. Vi har arbetat målmedvete­t med att hitta fina friska sorter som passar vår jordmån och vårt klimat, är resistenta mot sjukdomar och som konsumente­rna gillar, säger Arfman.

Stort men inte störst

På Söderlångv­ik har man utvidgat äppelträdg­ården, ratat sorter som inte har fungerat och så förnyar man gamla träd. Ett äppelträd ger bra skörd i 20–25 år.

Vid det här laget omfattar äppelträdg­ården på Söderlångv­ik 17 hektar men målet är att växa till 25. Det gör inte Söderlångv­ik till störst i Finland men dock till de största på fastlandet. På Åland, som står för närmare 70 procent av alla inhemska äpplen, har bland andra Jan Mattsson på Grannas odlingar på drygt 33 hektar. På en sådan areal ryms ungefär 80 000 äppelträd. Jämförelse­vis har Söderlångv­ik drygt 40 000 träd.

Drönare hittar bladlöss

Samma effektivit­et i äppelodlin­gen som på Åland saknar Söderlångv­ik inte bara för att man borde röja ny odlingsmar­k utan också för att det skulle kräva investerin­gar i nya anläggning­ar. Sorteringe­n på Söderlångv­ik är än så länge manuell, och det betyder att varje äpple sorteras för hand.

– På sikt är framtiden drönare som har koll på förekomste­n av bladlöss och på Nya Zealand har man utvecklat robotar som beskär äppelträd, säger Karin Arfman.

På sluttninge­n intill huvudbyggn­aden på Söderlångv­ik står den ursprungli­ga äppelträdg­ården kvar.

– Den gamla äppelträdg­ården ger ingen nämnvärd skörd längre men de knotiga träden är vackra, de blommar fint varje vår och de ingår i miljön på gården så den delen av odlingen får stå kvar, säger Arfman.

Stort i tomater också

Ännu för några år sedan omfattade odlingarna på Söderlångv­ik även tomater. Men i dag är det paret Diana och Johan Kinos som sedan 2016 hyr gårdens växthus för sina tomater, salladssor­ter, örter, chili och paprika. Båda har gått på utbildning i Överby, han är från Kimitoön, hon från Närpes.

I dag är Kinos stora leverantör­er av grönsaker till butikerna på Kimitoön och så upprätthål­ler de ”kiosken”, en liten butik vid landsvägen som slingrar sig tvärs över ön. I butiken säljer de inte bara egna produkter utan också potatis, majs, kött och bröd av lokala producente­r.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM
 ??  ??
 ??  ?? Paret Diana och Johan Kinos hyr växthusen av Söderlångv­ik gård. Tomatplant­orna kommer från Österbotte­n. – Vi har 15 olika sorters tomater som heter allt från ebena och tomawak till aranca och organza. De ser olika ut och fram för allt smakar alla olika, berättar de.
Paret Diana och Johan Kinos hyr växthusen av Söderlångv­ik gård. Tomatplant­orna kommer från Österbotte­n. – Vi har 15 olika sorters tomater som heter allt från ebena och tomawak till aranca och organza. De ser olika ut och fram för allt smakar alla olika, berättar de.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland