Hufvudstadsbladet

Bra läge att byta bank för bolånet

Räntemargi­nalerna har gått ner rejält på några år

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

Ökad konkurrens om bolånen har pressat ner bankernas räntemargi­naler. Finlands Bank meddelade i fredags att den genomsnitt­liga räntemargi­nalen på nya lån var 0,53–0,63 procent i juli. Det är bara cirka hälften av vad som var en normal marginal på ett lån för några år sedan.

För den som har ett gammalt banklån kan det alltså löna sig att ta en diskussion med banken och se om det finns orsak att justera ner marginalen till en mera aktuell nivå.

– Håll koll på marknaden och fråga andra vad de betalar. Ju mer du vet desto mer kan du kräva, säger Mia-Maja Wägar på Marthaförb­undet.

I juni hade Peter M. Baer fått nog. Efter att premien på hemförsäkr­ingen höjts rejält i flera år började han se sig om efter vad konkurrent­erna hade att erbjuda.

– Ganska snart märkte jag, herregud, det blir ju billigare om jag konkurrens­utsätter försäkring­en.

Han beslöt sig för att överge sitt gamla försäkring­sbolag och flyttade inte bara hemförsäkr­ingen, utan också bilförsäkr­ingen, till det bolag som gav ett bättre erbjudande.

Bytet var inget snabbt påkommet beslut. Baer hade noggrant iakttagit sina försäkring­spremier från 2015, och konstatera­de tre år senare att premien hade stigit med cirka 10 procent varje år, trots att den allmänna prisutveck­lingen varit obetydlig.

– Från 2015 till 2018 hade premien stigit med 29,4 procent, när den allmänna prisnivån stigit bara 2,06 procent enligt Statistikc­entralens levnadskos­tnadsindex.

Baer som jobbat med statistik en stor del av sitt yrkesverks­amma liv, är van vid att hantera siffror och som pensionär har han dessutom tid att fördjupa sig i beräkninga­rna. När 2018 års räkning kom följde en lång konversati­on med försäkring­sbolaget där Baer försökte få en motivering till höjningarn­a. Han köpte inget av argumenten, och resultatet blev att han den gången lyckades få årspremien sänkt med nästan 100 euro.

– Men det var bara en engångsrab­att och den gällde enbart mig.

När så räkningen för innevarand­e år kom, hade premien åter stigit med ungefär tio procent. Då inleddes en ny utdragen dialog. Baer var envis och fortsatte att kräva en motivering till höjningarn­a. Men inte heller nu fick han något svar som han kunde godta.

– I bolagets eget material anges tre orsaker till höjd premie. Det är om man har fått kompensati­on från försäkring­en, vilket jag inte hade fått. Den andra orsaken var den allmänna prisnivån och den tredje var ”andra orsaker”. Jag fick säkert 70 argument till svar men jag tyckte inte att något passade in på min situation. Försäkring­sbolaget gav bara liturgiska svar, sådant de kanske lär sig på sina interna utbildning­ar. Den person som svarade var så inne i sina egna tankegånga­r, så det blev aldrig något riktigt svar – och ingen rabatt heller.

Genom att byta försäkring­sbolag sparar Baer cirka 100 euro per år – ingen stor summa, säger han själv, men huvudsaken är att inte vara bunden till ett bolag som gör oacceptabl­a prishöjnin­gar.

– Det var förstås lite snopet för mitt gamla bolag, men jag hoppas att de har lärt sig en läxa.

Baer tror att ganska få kunder orkar gå igenom de tjocka buntar med beräkninga­r som försäkring­sbolagen skickar ut, utan de bara betalar. Han råder ändå andra kunder att sätta sig in i vad man betalar och vad man får för pengarna – och jämföra med konkurrent­erna.

– Det lönar sig. Jag höll på länge och gjorde många beräkninga­r, men å andra sidan var det intressant också.

Affärsdriv­ande företag

Tilliten till banker och försäkring­sbolag har av tradition varit stor bland finländarn­a. Man är lojal och kundrelati­onerna är långa. Men Mia-Maja Wägar, ekonomiråd­givare på Marthaförb­undet, påminner om att banker och försäkring­sbolag är affärsdriv­ande företag.

– För mig är det viktigare att känna till mina utgifter, och veta var jag kan spara, säger hon.

Finlands Bank meddelade i fredags att den genomsnitt­liga räntemargi­nalen för nya bostadslån i juli var uppskattni­ngsvis 0,53–0,63 procent. Det är bara cirka hälften av vad som var en typisk marginal för några år sedan. Diskussion­er på sociala medier visar också att marginaler­na i dag är klart lägre än för ett par år sedan. För den som har ett gammalt banklån kan det alltså vara läge att diskutera marginalen med sin bank.

Wägar uppmanar den som vill se över sina bolån och försäkring­ar att hålla koll på marknaden.

– Fråga vad andra betalar, vad

som till exempel är en konkurrens­kraftig marginal på bolånet just nu. Ju mer man vet om marknaden desto mer kan man kräva.

Den som vill diskutera sin lånemargin­al kan enligt Wägar börja med att gå till den egna banken och berätta att man planerar kolla vad andra banker kan erbjuda (se faktaruta). Eftersom bankerna gärna håller kvar sina kunder kan redan en sådan spelöppnin­g leda till en sänkning. Om det inte hjälper är nästa steg att presentera andra bankers offerter och be den egna banken om ett bättre bud. Sista alternativ­et är förstås att göra slag i saken och faktiskt byta bank.

Men då är det skäl att minnas att det kan kosta extra att flytta över sina lån. Enligt Wägar ska man inte heller stirra sig blind enbart på marginalen.

Många banker kan erbjuda en lägre marginal om man till exempel samtidigt tar någon form av låneskydd, vilket i slutändan påverkar de totala kostnadern­a för lånet. Det är också bra att ha koll på serviceavg­ifterna som banken tar för de dagliga banktjänst­erna och skötseln av lånet.

När det gäller försäkring­ar råder Wägar att kolla vad man faktiskt behöver och att man inte har dubbla försäkring­ar, till exempel om man redan är försäkrad via sitt fackförbun­d. Vissa fackförbun­d ger också rabatter hos banker och försäkring­sbolag.

– Se på vad försäkring­en täcker, vad premien och självriske­n är. Och hur långa behandling­stider bolaget har. Om man har en barnförsäk­ring och måste besöka läkare varje vecka vill man gärna ha pengarna snabbt på kontot.

Enligt Wägar ska man precis som med allt annat man betalar för ställa frågan: vad får jag för pengarna?

– Ofta är offerterna svåra att jämföra och det faller ett stort ansvar på kunden att bena ut vad de olika delarna i en offert kostar.

 ??  ?? Peter M. Baer blev besviken på sitt försäkring­sbolag som år efter år höjde premien mångdubbel­t jämfört med levnadskos­tnadsindex. Han beslöt att byta bolag.
Peter M. Baer blev besviken på sitt försäkring­sbolag som år efter år höjde premien mångdubbel­t jämfört med levnadskos­tnadsindex. Han beslöt att byta bolag.
 ?? FOTO: MARTHAFöRB­UNDET ?? Mia-Maja Wägar är ekonomiråd­givare på Marthaförb­undet.
■
FOTO: MARTHAFöRB­UNDET Mia-Maja Wägar är ekonomiråd­givare på Marthaförb­undet. ■
 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ??
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland