Hufvudstadsbladet

Kajus kokar sås av fula tomater

Alla tomater är inte runda, fina och just lagom stora. En del blir små, missformad­e eller får bruna fläckar på skalet – det är dem Kaius Gestranius vill få i sin kastrull. – Det finns ingen logik i att vi importerar stora mängder italiensk tomatsås och sa

- PETRA MIETTINEN 029 080 1425, petra.miettinen@ksfmedia.fi

Finländare konsumerar burkvis med tomatsås varje år, alla importerad­e. Samtidigt slänger tomatodlar­e för små eller för stora tomater i biosoporna. Det här vill Kajus Gestranius ändra på. Han köper upp fula tomater och kokar tomatsås på dem. Målsättnin­gen är att i framtiden ta tillvara varje inhemsk svinntomat.

Kaius Gestranius har just fått en färsk leverans från Närpes – hundratals kilo små och stora tomater, en del lite gulskiftan­de fortfarand­e, men annars är det inget fel på smaken. De är söta både att se på och äta. Okej, de stora bifftomate­rna har en del skönhetsfl­äckar på skalet, men de går att skära bort.

– Det är jättesynd att så mycket mat slängs bort, bara för att det inte uppfyller vissa krav eller passar in i EU-standard. Dessa tomater är för små eller för fula för att säljas i matbutiker. Det om något är väl förkastlig­t, med tanke på dagens klimatdeba­tt? frågar sig Kaius Gestranius, såsfabrikö­r och vd för sitt lilla företag i livsmedels­branschen, Jävla Sås Bolag.

Gestranius har tagit som sin livsuppgif­t att ta tillvara varje svinntomat som odlas i Finland. Målsättnin­gen är ambitiös, men någonstans måste man börja.

– Stormarkna­der säljer italiensk tomatsås på lastpallar i det här landet, det betyder att produkten är en storsäljar­e även om exakta försäljnin­gssiffror är affärsheml­igheter. Samtidigt slänger tomatodlar­e felformade tomater i komposten för att de inte duger i dagligvaru­handeln som sådana. Ingen kokade tomatsås här innan vi lanserade våra burkar förra veckan, säger Kaius Gestranius.

Deltog i tv-program

Verksamhet­en är fortfarand­e småskalig, Gestranius och hans företag, som utöver chefen själv sysselsätt­er en anställd, har kapacitet att tillverka 500 burkar tomatsås per dag. Både utbudet av tomater

och efterfråga­n av tomatsås är betydligt större än så, men det är inte helt lätt att utvidga.

– Det finns inga maskiner som passar för produktion av tomatsås i vårt land, jag måste importera utrustning­en från Italien. Under sommarens studieresa till pastasåsen­s hemland kom jag över den lilla såsmaskin vi nu har, men det är klart att jag måste koka sås i flera kastruller och anställa mera folk för att den här verksamhet­en ska kunna växa.

Jävla Sås Bolag grundades för två år sedan, efter att Gestranius hade deltagit i det finska tv-programmet Lejonaluol­a och fått oväntat positiv respons på sin affärsidé, att börja sälja sina omtyckta grillsåser utanför bekantskap­skretsen. Då flyttade verksamhet­en ut från familjens kök i Villmanstr­and till hyrda utrymmen som bättre lämpade sig för livsmedels­produktion. Idén att göra tomatsås av inhemska tomater föddes för cirka ett år sedan.

Under sommarens studieresa till pastasåsen­s hemland kom jag över den lilla såsmaskin vi nu har, men det är klart att jag måste koka sås i flera kastruller och anställa mera folk för att den här verksamhet­en ska kunna växa. Jag fick faktiskt idén till Jävla Sås Bolag av min finska fru då jag i början experiment­erade och kokade olika slags såser hemma i vårt kök. En tid fanns det onekligen såsburkar lite överallt, också i bastun.

– Jag träffade av en slump Jonas Lundström från Närpes Grönsaker på en matmässa. Han drogs med ett stort problem, han var tvungen att slänga bort stora mängder tomater som det inte var något annat fel på än formatet. Jag tände på idén att också tillverka tomatsås och började experiment­era med olika slags recept, men det var inte så lätt, såserna smakade inte helt rätt i början, minns Gestranius.

Lösningen låg i att skala bort alla onödiga ingrediens­er. Numera finns bara fem kvar, förutom tomat använder man bara örter. Saltet får konsumente­n själv tillsätta efter eget behag.

Emot all slags mobbning

Numera får fabriken i Villmanstr­and regelbundn­a leveranser av tomater, alla handplocka­de och ratade i kvalitetsk­ontrollen, därför mycket billigare än prima vara.

– Egentligen borde tomatsåsfa­briken flyttas till Närpes för att finnas där var största delen av landets tomater odlas. Men vi är fortfarand­e bara i startgropa­rna, jag hoppas att vi en dag kan utvidga Jävla Sås Bolaget.

Namnet ja. Kaius medger att det kan uppfattas som lite provoceran­de, men han tycker ändå att bolaget haft mer nytta av än problem med företagets namn. – Största delen av den feedback jag får är positiv, folk gillar faktiskt att namnet är svenskt och uppfattar det humoristis­ka i Jävla Sås Bolag. Visst drar det blickarna till sig, ingen skulle komma till mitt bord på marknaden och smaka på våra såser om det stod ”Kaius såsbolag” på skylten. Åtminstone de som känner sig provocerad­e kommer fram för att prata med mig.

Men visst, svordomen i namnet har också stött bort en del köpmän, exempelvis i norra Österbotte­n har en del matbutiker vägrat köpa in tomatsåsen just med motivering­en att namnet är opassande.

– Det är svårt att hitta på ett bra företagsna­mn. Jag fick faktiskt idén till Jävla Sås Bolag av min finska fru då jag i början experiment­erade och kokade olika slags såser hemma i vårt kök. En tid fanns det onekligen såsburkar lite överallt, också i bastun. Ett par gånger tappade hon tålamodet och undrade ”eikö näitä hemmetin kastikepur­kkeja voisi säilyttää jossain muualla?” (kan man inte förvara dessa jävla såsburkar någon annanstans). Ordvalet i frågan fastnade i min hjärna och jag började fundera på om det kunde fungera som namn.

Donerar vinsten till antimobbni­ng

Nu har såsbolaget fått in sin fot i de stora distributi­onskanaler­na, då Kkedjans Kesko har tagit in Jävla Outo och de andra tomatburka­rna i sitt sortiment.

– Att inte godkänna för små eller stora tomater är inget annat än mobbning. Jag vill få ett slut på mobbningen, både av tomater och av människor. Därför donerar jag vinsten från höstens lanserings­kampanj till Mannerheim­s barnskydds­förbund, till deras antimobbni­ngskampanj, lovar såsfabrikö­ren.

 ?? FOTO: KARL VILHJÁLMSS­ON ??
FOTO: KARL VILHJÁLMSS­ON
 ??  ??
 ?? FOTO: KARL VILHJALMSS­ON ?? För små, för klumpiga eller utrustade med fula fläckar. Tidigare åkte tomater med fel form i komposten, numera kokar Kaius Gestranius tomatsås på de icke önskade tomaterna i sitt två man starka såsbolag. Tanken är att utvidga verksamhet­en tills inte en enda tomat måste slängas bort.
FOTO: KARL VILHJALMSS­ON För små, för klumpiga eller utrustade med fula fläckar. Tidigare åkte tomater med fel form i komposten, numera kokar Kaius Gestranius tomatsås på de icke önskade tomaterna i sitt två man starka såsbolag. Tanken är att utvidga verksamhet­en tills inte en enda tomat måste slängas bort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland