Linda Sällström sänkte Albanien

Finland hade huvudet med sig i EM-kvalet. Två nickmål punkterade Albaniens förhoppnin­gar om en skräll.

- MATS AHLNäS/SPT

Finlands premiär i EM-kvalet var inget annat än en måstematch. Om damlandsla­get ska ha en chans att kvala in till EM 2021, är full pott mot Albanien och Cypern – gruppens två sämsta lag på pappret – ett krav.

I går undvek Finland att åka på en tidig kalldusch mot Albanien. Avsparken flyttades fram med en halvtimme på grund av ett rejält åskväder, men när matchen väl startade så dominerade Finland och vann med klara 3–0.

Linda Sällström var pigg, aktiv och farlig i nittio minuter. Hon hotade ständigt med sina djupledslö­pningar och fick också sätta punkt för sin måltorka i landslaget.

Efter tröstmålet mot Österrike i VM-kvalet för ett år sedan har anfallaren inte lyckats i målskyttet. Nu behövde hon inte ens tio minuter för att sätta dit bollen.

Heidi Kollanen slog ett inlägg och Sällström nickade in 1–0-målet i tom bur. Den albanska målvakten Viona Rexhepi kom ut helt galet från linjen och hängde tvätt.

Närmar sig Österberg-Kalmari

I andra delen av den första halvleken dödade Finland spänningen i matchen. Kollanen satte 2–0 med pannan och Sällström chippade kyligt in 3–0.

Sällström jagar Laura ÖsterbergK­almaris målrekord i landslaget och närmade sig i Albanien. Landslagsi­konen Österberg-Kalmari stannade på 41 mål och nu är Sällström uppe på 39 fullträffa­r.

Om Paris FC-anfallaren håller sig skadefri, är chanserna stora för att hon blir alla tiders målskytt senare i höst. Då ska Finland spela hemma mot Albanien och Cypern.

De två dusterna är potentiell­a målkalas. Albanien var direkt svagt på hemmaplan och Finlands segersiffr­or kunde ha blivit betydligt större.

Efter att ha blivit nollat i mer än hälften av årets landskampe­r fick Finland lite fart på målskyttet när poäng stod på spel, men det fanns bud på mer än tre mål.

När kvalhösten fortsätter med returmatch­en mot Albanien i Vasa i oktober får landslaget en utmärkt chans att utöka målskörden.

?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ??
 ?? FOTO: AKU HäYRYNEN ?? Linda Sällström gjorde två av Finlands mål när EM-kvalet startade.