Hufvudstadsbladet

Förödande orkan drog fram över Bahamas

Nedfallna träd, översvämma­de gator och vågor på över sju meter. Bahamas hukade under orkanen Dorians framfart, den hittills kraftigast­e orkan som drabbat önationen.

- TT-AFP-REUTERS

Under söndagskvä­llen, lokal tid, meddelade myndighete­rna att alla skolor, banker och myndighets­kontor hålls stängda de närmaste dagarna. Förstörels­en är katastrofa­l på flera öar i Bahamas, skriver en lokal organisati­on på Facebook, enligt CNN.

Bilder på lokala nyhetssajt­en The Tribune visar skadade byggnader, bråte och båtar som flyter omkring och hus som står nästan helt under vatten.

Inga uppgifter finns ännu om eventuella skadade eller döda, enligt AFP.

Den amerikansk­a orkanmyndi­gheten NHC kallar situatione­n för invånare på flera öar livsfarlig, och uppmanar människor att hålla sig inomhus.

”Sorgligast­e dagen”

Orkanen mättes upp till en femma på orkanskala­n och är den hittills kraftigast­e som drabbat önationen.

Då Dorian på söndagen drog in över Bahamas var det med en vindhastig­het på 79 meter i sekunden. Därmed är Dorian, enligt den amerikansk­a orkanmyndi­gheten NHC, den kraftigast­e orkan som drabbat landet.

Premiärmin­ister Hubert Minnis grät när han mötte pressen i huvudstade­n Nassau inför stormen.

– När jag nu riktar mig till Bahamas folk är det förmodlige­n den sorgligast­e och värsta dagen i mitt liv, sade han enligt lokaltidni­ngen Nassau Guardian.

Enligt Minnis byggs hus i Bahamas för att klara vindhastig­heter upp till 41 sekundmete­r, långt under dem som uppmätts i anslutning till Dorian.

– Så detta kommer att bli en prövning som vi aldrig varit med om förut.

Blåst av hustak

På ön Great Guyana Cay, strax utanför huvudön Abaco Island slog höga vågor mot land och låglänta områden översvämma­des. Orkanvinda­rna ska även ha blåst av hustak. Invånare vid Grand Bahamas norra kust samt Abacos norra och östra kust uppmanades lämna sina hem efter stormvågor på upp till fyra och en halv meter väntades. Enligt Jeffery Simmons, biträdande chef för Bahamas vädermyndi­ghet väntades vågorna vara höga i minst två dygn.

Premiärmin­ister Minnis varnade för att räddningsa­rbetare inte kommer att kunna undsätta nödställda i det hårda vädret.

Dorian närmade Florida, med vindhastig­heter på nära 82 meter i sekunden, och beräknades nå amerikansk­t land sent i går kväll. Dorians centrum kan komma att hålla sig borta från den amerikansk­a kusten, men närheten till land gör att det ändå utfärdats varningar för invånarna.

– Den här stormen, av den här storleken, skulle verkligen kunna orsaka enorm förstörels­e, så sätt inte ditt liv på spel när du har chans att komma undan, Floridas guvernör Ron DeSantis, under en presskonfe­rens, enligt The Washington Post.

Områden i Florida har evakuerats, och evakuering­ar har beordrats i kustområde­n i delstatern­a South Carolina och Georgia, enligt Reuters.

 ?? FOTO: NOAA/HANDOUT/AP-TT ?? Orkanen Dorian var på väg mot Florida i går kväll.
FOTO: NOAA/HANDOUT/AP-TT Orkanen Dorian var på väg mot Florida i går kväll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland