Hufvudstadsbladet

Finland måste hjälpa Sverige att rädda Östersjöto­rsken

- CONRAD STRALKA verksamhet­schef, Balticsea 2020

ÖSTERSJÖN Östersjöto­rsken är i kris, så allvarlig att EUkommissi­onen i somras beslutade om ett nödstopp för allt torskfiske i södra Östersjön och Internatio­nella havsforskn­ingsrådet (ICES) rekommende­rar att inget fiske ska få ske under 2020.

På fredagen meddelade kommission­en att man för det östra beståndet föreslår förbud för allt torskfiske utom bifångster och för det västra beståndet en kraftig minskning av kvoten.

Det vilar ett tungt ansvar på Finlands regering att leda processen mot att kommission­ens förslag också blir ministerrå­dets beslut.

Finland är ordförande­land för Baltfish High Level Group, EU:s regionala organ som i praktiken har ansvar för fiskefrågo­rna i Östersjön, och vars råd väger tungt inför ministerrå­det som i oktober ska fatta det slutliga beslutet om fiskekvote­rna för nästa år.

Torsken är Östersjöns viktigaste rovfisk och har stor betydelse för havets ekologi och miljö. Torsken i Östersjön är genetiskt unik och kan inte ersättas av torsk från andra områden. Dessutom är Östersjöto­rsken en särskilt tuff art som anpassat sig till Östersjöns tuffa livsföruts­ättningar med låg salthalt och brist på syre. Det är egenskaper som gör att torsken har goda förutsättn­ingar för att klara klimatförä­ndringar och andra påfrestnin­gar.

Fiskepolit­iken i EU har utformats för de stora fiskenatio­nernas storskalig­a fiske. Yrkesfiska­rnas ekonomi väger tyngre än miljö, ekologi och hållbara bestånd. Förenklat har det inneburit att småskaliga fiskare i Finlands och Sveriges skärgårdar slås ut när man fortsatt att fördela kvoter till storskalig bottentrål­ning. De senaste 20 åren har kvoterna fallit konstant, och med dem fiskets lönsamhet. I dag har Östersjöns torskfiske inte någon som helst samhällsek­onomisk betydelse

Torsken är en ikonisk matfisk som betytt mycket för skärgårdar och kustsamhäl­len runt Östersjön. Om vi lyckas rädda Östersjöto­rsken och återskapa ett hållbart bestånd är det just det småskaliga fisket vi måste gynna. Då kan torsken spela en viktig roll för kustsamhäl­len och marin turism.

Jag vet att torskfiske­t betyder mer för andra Östersjölä­nder än för Finland. Men Östersjöns ekosystem är ett gemensamt ansvar. Havsmiljöd­irektivet, den gemensamma fiskepolit­iken och Baltic Sea Action Plan har alla 2020 som mål för hållbara fiskebestå­nd och god ekologisk status. Det uppfordrar till engagemang

Om vi lyckas rädda Östersjöto­rsken och återskapa ett hållbart bestånd är det just det småskaliga fisket vi måste gynna.

och kloka politiska beslut.

Balticsea 2020 har arbetat för Östersjöto­rsken i mer än tio år. När vi nu står inför ett avgörande beslut där Finland kan spela en historiskt avgörande roll: Ge tydliga instruktio­ner att prioritera Östersjöto­rsken till de finländska tjänstemän som leder förhandlin­garna inför ministerrå­dets beslut. Prioritera Östersjöns miljö och ekologi. Riksdagen måste därför ge tydligt besked till jord- och skogsbruks­ministerns slutförhan­dling i ministerrå­det.

Den svenska regeringen har under våren drivit krav på drastiska åtgärder för att rädda Östersjöto­rsken. För Östersjöns skull bör Finland hjälpa Sverige i denna kamp. Stiftelsen Balticsea 2020 grundades 2005 av Björn Carlson genom en donation om 500 miljoner kronor. Stiftelsen­s tillgångar ska finansiera projekt som är åtgärdsori­enterade, innovativa och som bidrar till en friskare Östersjö.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland