Hufvudstadsbladet

80 år efter krigsutbro­ttet – är vi klokare nu?

-

Natten till den 1 september 1939 har Nazityskla­nd tre miljoner soldater, 400 000 hästar och 200 000 fordon vid den tyskpolska gränsen. Soldaterna har kommit dit i tron att de ska delta i en manöver. Men under natten kommer ordern att de ska byta ut löspatrone­rna mot skarpa skott.

Fanns det några som vägrade? Veterligen inte. Fanns det är det givet vilket deras öde blev.

En av de första åtgärder Nazityskla­nd vidtar då Polen är besegrat – det tar bara fem veckor – är att stänga alla högskolor och gymnasier. Enbart grundlägga­nde utbildning tillåts finnas kvar. Invånare i en slavnation, avsedd att användas som arbetskraf­t, behöver inte kunna mer än att läsa och räkna.

Utbildning – god och mångfacett­erad utbildning som gör att individen växer också i etiskt avseende – är i stort sett det enda ett samhälle kan sätta in som motgift gentemot propaganda för våldsbaser­ade lösningar.

I dag är de väpnade konflikter som pågår annorlunda än 1900-talets två storkrig. Det är inbördeskr­ig och det är terroristc­eller, färre krig mellan stater. Men andelen civila som drabbas har ökat årtionde efter årtionde. (...) I dagens Polen, landet där allt började för 80 år sedan, finns föräldrar som sänder sina barn till läger där barnen, för att bli föredömlig­t patriotisk­a, bland annat tränas i vapenhante­ring.

Vasabladet Viveca Dahl

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland