Hufvudstadsbladet

Jag anpassar mig till vad som helst

- JONAS VON WENDT 029 080 1387, jonas.wendt@ksfmedia.fi

Miljonstad­en Köpenhamn byttes ut mot Brescia. En stad med 200 000 invånare i norditalie­nska Lombardiet. Jesse Joronen kostade Brescia fem miljoner euro och utifrån de första matcherna kan investerin­gen ha varit en av de bästa klubben gjort.

Landslagsm­ålvakten har skapat rubriker med sina spektakulä­ra räddningar. Ett hårdsatsan­de Cagliari fick inte hål på Joronen och även om Milan slog Brescia senast har Joronen tagit Italien och serie A med storm.

– Överraskad vet jag inte om jag är. Jag har jobbat hårt och laget har tränat bra. Brescia var ett steg i rätt riktning för mig.

Har klubben motsvarat förväntnin­garna så här långt? – Det tycker jag. Vi hör inte ekonomiskt sett till de stora klubbarna i Italien men det försöker vi kompensera med en stark samhörighe­t. Vi försöker skapa vår egen grej, säger Joronen där han sitter på hotell Hilton i Munksnäs en väldigt varm septembere­ftermiddag.

Förbi receptione­n promenerar herrarna Arajuuri, Toivio, Schüller och några till som har ledigt från medieaktiv­iteterna måndagen till ära. Det givna dragplåstr­et är Teemu Pukki som omringas av merparten av de skrivande journalist­erna.

Joronen, Sauli Väisänen och Rasmus Karjalaine­n ställer inlednings­vis upp för tv-kamerorna.

Joronen svarar lugnt och tålmodigt på i stort sett samma frågor från 4–5 tv-journalist­er. 26-åringen har varit med länge och vet att det här är en del av jobbet.

I Italien är fotbollssp­elarna enormt påpassade hela tiden och högvilt för såväl seriösa som mindre seriösa murvlar.

Hur går det med italienska­n?

– Jo, jag snackar lite och lär mig hela tiden mera. Det går att plugga språket rätt bra på egen hand och det försöker jag göra alltid då det finns tid.

Joronen flyttade i unga år till Fulham. Men genombrott­et kom aldrig. I stället blev det några lånekontra­kt innan han 2017 fick lämna på en fri transfer till danska AC Horsens.

– Jag trivdes bra där med. Jag är väldigt anpassning­sbar.

Flytten blev en succé och ett år senare köpte storklubbe­n FDC Köpenhamn loss målvakten. Efter det har karriärkur­van pekat spikrakt uppåt. Fortsätter han i samma stil lär Brescia inte bli ändstation­en för den nästan två meter långa målvakten.

– Det här var en bra flytt just nu men jag vill komma så långt som möjligt. Därför jobbar jag stenhårt varje dag.

Hur var det att spela på San Siro mot AC Milan? – Då jag själv är med ute på planen spelar det faktiskt ingen större roll var jag spelar. Jag är så inne i min bubbla och så fokuserad på det jag ska göra att omgivninge­n nästan försvinner.

Mario Balotelli anslöt till klubben för ett par veckor sedan. Hurdan är han som lagkamrat?

– Verkar vara en jätteskön typ på alla sätt.

Joronen och Finland ställs mot Italien på söndag i Tammerfors. Före det väntar Grekland. Bresciapro­ffset sitter dock på bänken då Lukas Hradecky är ohotad etta mellan stolparna. Endast en skada eller sjukdom ändrar på det.

Italien hör till länderna Finland alltid haft oerhört svårt med. Vad beror det på? – Någon djupanalys kan jag inte bjuda på men Italien spelar smart. Och de har alltid varit bra på att försvara. Men nu saknar de Giorgio Chiellini och han är en oerhört viktig spelare för dem, säger Joronen.

 ?? FOTO: VESA
MOILANEN/LEHTIKUVA ?? ■
Jesse Joronen har fått en smakstart på tillvaron i Italien.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ■ Jesse Joronen har fått en smakstart på tillvaron i Italien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland