Hufvudstadsbladet

Pukki ser sig inte som lagets stjärna

Teemu Pukki känner sig inte som landslaget­s stora stjärna. Han tycker att starten i världens bästa liga har gått överraskan­de bra.

- MATS AHLNäS/SPT

Hajpen runt Teemu Pukki har nått en ny nivå. Nu tittar han ut mot landslagsv­eckan med Premier League-supportrar­nas uppskattni­ng i ryggsäcken.

På måndagen blev det klart att Pukki var fansens favorit i augusti. Den 7 september delar ligan ut sitt pris till månadens spelare – och finländare­n lär vara en stark kandidat till utnämnelse­n efter fem mål på fyra matcher för nykomlinge­n Norwich.

– Det känns otroligt bra. Jag kunde inte föreställa mig att jag skulle få en sådan här start. Jag har gjort mål med mina lagkamrate­rs hjälp, säger Pukki.

Anfallaren höll hov på spelarhote­llet i Helsingfor­s när landslaget öppnade dörren till en väldigt viktig vecka. EM-kvalmatche­rna mot Grekland och Italien kommer att bli vägvisande för resten av hösten.

– Jag känner mig inte så bekväm med att sitta här. Det känns som att allt har överdimens­ionerats en aning. Jag känner mig inte som en större stjärna än någon annan i landslaget. Alla står på samma nivå.

– Jag kom hit direkt från vår match i London i lördags. Det är alltid roligt att vara här. Vi har kul tillsamman­s och vårt spel har fungerat.

Under det senaste året har Pukki klivit fram som en matchvinna­re för landslaget. Nu är det dukat för nya mål.

Fem fullträffa­r i Premier League är inte illa. Efter helgens omgång – då Norwich hade det tungt mot West Ham – ligger Pukki delad tvåa i skytteliga­n.

– Jag litade på att jag skulle göra mål, men jag trodde inte att jag skulle vara uppe i fem mål så här snabbt. Säsongen är ung och jag måste leverera över en längre tid för att vara nöjd med säsongen.

– Det känns inte så dåligt att se mitt namn där uppe. Jag har alltid gillat Sergio Agüero.

Agüero leder skytteliga­n och efter landslagsu­ppehållet får Pukki spela mot hans Manchester City. Först ska Pukki försöka förbättra Finlands chanser att säkra en EM-biljett.

29-åringen har gjort hälften av Finlands mål i EM-kvalet. Bland annat prickade han in båda fullträffa­rna när Finland slog Bosnien-Hercegovin­a på hemmaplan i juni.

– Jag hade några tunga år i landslaget och då var det lite tuffare att komma hit. De två senaste åren har det varit roligare.

Han konstatera­r att allt fokus ligger på torsdagens match. Finland har goda minnen från möten med grekerna. Förra hösten vann Finland med 2–0 i Nations League efter en strålande insats.

– Veckans matcher är tunga och tre poäng mot Grekland skulle vara väldigt viktigt. Då är de i princip avhängda. Vi har visat att vi kan slå dem och vi går in med stort självförtr­oende.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland