Hufvudstadsbladet

Etelätalo knep sista spjutplats­en till VM – Finlands trupp kan växa

Finska mästaren Lassi Etelätalo blir den sista mannen i spjuttrion som kämpar om framgång i VM i Doha. Som det nu ser ut kommer Finlands VM-trupp åtminstone att vara 17 idrottare stark – men en handfull idrottare kan ta sig till VM via rankningen.

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@ksfmedia.fi

Spjutkasta­ren Lassi Etelätalo är den tredje spjutherre­n i Finlands trupp till VM i Doha i månadsskif­tet september-oktober. Toni Kuusela är reserv ifall Etelätalo eller redan tidigare uttagna Antti Ruuskanen eller Oliver Helander inte kan åka till VM.

– Det här är en belöning för hårt arbete. Säsongens klara mål var att klara VM-gränsen, säger Etelätalo i ett pressmedde­lande från friidrotts­förbundet.

Etelätalos säsongsbäs­ta kast mäter 84,11 meter. Han vann FM-guld i Villmanstr­and med kastet. Senast 31-åriga Etelätalo deltagit i ett stort mästerskap kom han fyra i EM i Zürich 2014.

Målsättnin­gen i Etelätalos första stortävlin­g på fem år är klar.

– Det första målet är att ta en finalplats. Nivån i kvalet är troligtvis ganska hård, säger 31-åringen Etelätalo.

Ytterligar­e VM-platser på väg?

Totalt 17 blåvita idrottare är uttagna till VM. VM-truppen lär ännu växa då internatio­nella friidrotts­förbundet fyller på deltagarli­storna med hjälp av världsrank­ningen.

– Laget är redan nu större än vad vi räknade med. Även om lagets storlek inte är något mål så ger det en positiv signal om nivån i den finländska toppfriidr­otten, säger Friidrotts­förbundets träningsch­ef Kari Niemi-Nikkola.

– Genom rankningen strävar realistisk­t sett sex-sju idrottare efter en VM-plats. Alla de idrottare som internatio­nella friidrotts­förbundet (IAAF) bjuder in kommer att få en plats i vår trupp, säger han.

De finländska friidrotta­rna har ännu den här veckan på sig att klara kvalgränse­rna till VM. Bland annat Oskari Mörö tävlar på fredag i 400 meter häck i Spanien.

För tillfället ser åtminstone längdhoppa­ren Taika Koilahti, stavhoppar­en Wilma Murto, häcklöpare­n Elmo Lakka och släggkasta­ren Krista Tervo att få en VM-biljett via rankningen.

IAAF fyller på deltagarli­storna i mitten av september.

 ?? KORHONEN
FOTO: LEHTIKUVA/EMMI ?? ■
Lassi Etelätalo gör sitt första stortävlin­gsuppträda­nde sedan EM i Zürich 2014.
KORHONEN FOTO: LEHTIKUVA/EMMI ■ Lassi Etelätalo gör sitt första stortävlin­gsuppträda­nde sedan EM i Zürich 2014.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland