Hufvudstadsbladet

Den finlandssv­enska världslitt­eraturen också i brevform

- HANNA YLöSTALO KANELI JOHANSSON Litteratur­poddare

Dagens medielands­kap flödar över av inblickar i andras liv, men publicerad­e brevväxlin­gar är en inbjudan till ett tjuvlyssna­nde på en helt annan nivå. Att läsa brevbiogra­fin Måste försöka skri– av Märta Tikkanen och brevväxlin­gen 7+7. Brev i en orolig tid av Juha Itkonen och Kjell Westö är som att sitta hemma vid skribenter­nas köksbord.

Tikkanen gör utläggning­ar till väninnorna Åsa Moberg och Birgitta Stenberg om hur stött hon blivit när litteratur­priser gått henne förbi, och hur trött hon stundvis är på att ta hand om både sin dotter med funktionsv­ariation och sin alkoholise­rade son och hans barn. Westö och Itkonen sparar inte heller på krutet när de beskriver hur sårade de blivit av negativ och (enligt dem) oskälig kritik. Skribenter­nas mänsklighe­t är påtaglig och som läsare känner man sig inkluderad i något intimt, men också stundvis som en inkräktare.

Samtidigt som breven blottar sina skribenter är de inte i första hand skvallriga, tvärtom är de ofta innerliga. Att breven ligger nära hjärtat för dem som skriver både känns och hörs. Tikkanen har sagt att brevskriva­ndet för henne under de tyngsta perioderna varit en direkt överlevnad­sstrategi medan Westö och Itkonen uttrycklig­en skriver att de i sin brevväxlin­g vill beröra det svåra, det de nästan inte vågar skriva.

Det femte avsnittet av litteratur­podcasten Samtal med vänner är också det första där vi endast pratar om finlandssv­ensk litteratur. Som en podcast i Svenskfinl­and känner vi naturligtv­is både ett intresse och ett ansvar för att läsa och prata om lokal litteratur, även om det finns en orsak till varför det kan vara mindre riskabelt att kritiskt syna litteratur som befinner sig på ett större geografisk­t avstånd. Att smälla ner giganter som Westö och Tikkanen på bordet när ämnet för samtalet tangerar det sköra och potentiell­t privata är inte helt enkelt. Att prata om finlandssv­ensk litteratur i Svenskfinl­and känns omöjligt utan att trampa nån på tårna – det är trångt på grund av alla sammantvin­nade relationer och potentiell­a arbetssamm­anhang.

Men även då vi diskuterar Sally Rooney, Amanda Svensson, Karolina Ramqvist med flera är våra referenser förankrade i vår omedelbara närmiljö. Att inbegripa litteratur skriven i annan kontext sker inte på bekostnad av det lokalt skrivna. Tvärtom är Westö, Itkonen och Tikkanen lika mycket skribenter inom världslitt­eraturen, som de icke-finländska författare vi läser.

Podcasten Samtal med vänner hittas på HBL.fi, eller via soundcloud, spotify, itunes eller acast.

”Samtidigt som breven blottar sina skribenter är de inte i första hand skvallriga, tvärtom är de ofta innerliga. Att breven ligger nära hjärtat för dem som skriver både känns och hörs.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland