Hufvudstadsbladet

Fångad av en fluga

- MIKAEL SANNER

Jag har lärt känna en entomolog och det är helt fantastisk­t. Inte för att jag är ett dyft intressera­d av insekter utifrån ett vetenskapl­igt perspektiv, men för att jag går och funderar över småsaker som insekterna har för sig. Nu kan jag äntligen få ställa de där frågorna som jag tidigare ställt till mina vänner, men ingen har kunnat svara på.

Visst, många har kill-gissat och på det där manliga sättet talat om hur det ligger till, fast det framskymta­r att de nog inte har en aning.

Men nu går jag stolt bredvid min entomolog och kastar ur mig smarta frågor – alltså jag tycker att det är smarta frågor, han verkar tycka att de flesta är urkorkade.

Plötsligt minns jag min fråga som dök upp när jag som sjuåring tävlade med min morfar om vem som kunde fånga flest flugor före middagen i sommarstug­an. Eftersom den låg precis bredvid en hage med kor så var det ingen brist på flugor.

Min morfar var en hejare på det där och han lärde snabbt ut tricken till mig. Nu har min morfar gått bort och tur är väl det, jag beundrade honom i så mycket och här kommer min entomologv­än och motbevisar morfars hypoteser om flugfångan­de helt och hållet.

Men först till min smarta fråga, den enda fråga som min entomologv­än tyckte var något att komma med. Det vi undrade, både morfar och jag, var om flugorna kunde öka hastighete­n när de flög? Det kändes nämligen så ibland att de liksom accelerera­de när vi skulle till att fånga dem. Men det kunde lika gärna bero på luftdraget som händerna orsakade när man kupade dem och drog till för att fånga flugan, det hävdade åtminstone morfar.

Den frågan gillade entomologe­n och han kunde berätta att vissa blomflugor faktiskt kan variera hastighete­n när de flyger – de kan till och med flyga baklänges, nej, inte alla, men en speciell art.

Så till det som jag är glad att morfar slapp höra – eller kanske framför allt att jag slapp framföra till honom: det är inte alls någon fördel att närma sig flugan bakifrån när man skall fånga den, den har ju ögon i nacken och ganska många ögon också, så den ser lika bra åt alla håll.

Men entomologe­n får säga vad han vill. Oavsett hur många ögon flugorna har och hur de är placerade så visste jag och morfar att det var lättare att komma bakifrån och fånga flugorna! Så det så.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland