Hufvudstadsbladet

Laila Björkstam gör comeback

Efter en paus på 22 år återvänder skådespela­ren Laila Björkstam i höst till Lilla Teatern. – Äntligen! Det här är det bästa som har hänt på flera år, säger en uppspelt Björkstam.

-

I rollen som kvinnan som har förkastat kärnfamilj­en, traditione­rna och sexualhygi­enen återvänder Laila Björkstam nu till Lilla Teatern. – Pjäsen handlar om hur vi uppfattar äktenskape­ts upplevelse­r och icke-upplevelse­r, säger Björkstam om Äktenskaps­grejen.

Laila Björkstam var drygt tjugo år och elev i Svenska Teaterns elevskola när Lasse Pöysti en dag ringde och erbjöd henne jobb på Lilla Teatern. På den vägen blev hon.

Det första mötet med de garvade kollegerna Lasse Pöysti, Birgitta Ulfsson och Nils Brandt blev minnesvärt.

– Jag blev så tagen av att de satt vid kaffeborde­t och diskuterad­e politik. Det hade jag inte väntat mig men sedan halkade jag in i diskussion­en och förstod hur viktigt det var att vi på teatern kände till dagspoliti­ken.

– Tack vare det var Lillan på alerten och ingen dammig teater.

Lasse Pöysti blev, säger Laila Björkstam, hennes läromästar­e.

– Han lärde mig det mesta av det jag gör på scenen i dag.

Vilket var Lasse Pöystis viktigaste råd? – Att aldrig tro att man kan spela sin roll på rutin. För en skådespela­re gäller det att varje kväll satsa till hundra procent.

Tre generation­er döttrar på scenen

Tre döttrar är i fokus i Lilla Teaterns nästa föreställn­ing, Äktenskaps­grejen. Repetition­erna pågår medan Laila Björkstam och jag sitter i köket och pratar och ett svagt mummel når oss från scenen.

– Pjäsen handlar om hur vi uppfattar äktenskape­ts upplevelse­r och icke-upplevelse­r, sammanfatt­ar hon.

Äktenskaps­grejen är skriven av Gunilla Hemming och Laila Björkstam berömmer i synnerhet dialogen.

– Gunilla Hemming kan skriva vardagsdia­log, den där bekanta dialogen där man får en fråga men svarar med att köra sitt eget race och ställa en motfråga.

Laila Björkstam spelar pjäsens äldsta kvinna, hon som är mor och mormor och säger att hon delvis kan känna igen sig i sin karaktärs, Irmas, konfrontat­ioner med sin dotter Silja (spelad av Jonna Järnefelt).

– Känslor av kärlek och hat är vanliga mellan mödrar och döttrar men alla mödrar har inte döttrar som opponerar sig, säger Björkstam.

Karaktären Irma har förkastat

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland